Tietopankki, siviilivihkiminen

Siviilivihkiminen Turun seudulla

Avioliitto on laillinen sopimus kahden aikuisen ihmisen välillä, mutta myös tilaisuus vahvistaa parisuhdetta ja juhlia yhteistä rakkautta. Nykyään valtaosa suomalaisista pareista valitsee siviilivihkimisen, joka suoritetaan yleensä digi- ja väestötietovirastossa (ent. maistraatti) tai käräjäoikeuden tiloissa. Vihkijänä voi toimia DVV:ssä maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Käräjäoikeudessa vihkimisen voi toimittaa laamanni, käräjätuomari, käräjäviskaali tai julkinen notaari.

Siviilivihkiminen Varsinais-Suomessa onnistuu virka-aikaan viidessä toimipisteessä: Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tai Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoissa Turussa, Salossa, Porissa tai Raumalla. Vihkimisen yhteydessä vanha maistraatti-sana on edelleen käytössä, ja esimerkiksi palvelupaikoissa on edelleen maistraatti-opasteen nimenomaan vihkimisiä ajatellen. Vihkitodistukseen merkitään kuitenkin DVV:n leima.

Ennen vihille suuntaamista tarvitaan aina avioliiton esteiden tutkinta, jonka suorittaminen kestää seitsemän päivää. Vihkitilaisuudessa tulee olla läsnä kaksi vähintään 15 vuotta täyttänyttä todistajaa. Digi- ja väestötietoviraston henkilökunta voi toimia tarvittaessa todistajina, mutta siitä tulee sopia etukäteen.

Vihkiminen on maksutonta silloin, kun se tapahtuu vihkijän virkahuoneessa virka-aikana. Digi- ja väestötietovirastojen vihkipaikat ovat tavallista toimistohuonetta suurempia ja juhlallisempia, joten niihin voi kutsua mukaan myös vieraita. Varsinais-Suomen alueen vihkitiloihin mahtuu paikasta riippuen mukavasti noin 10–20 vierasta.

Monet parit menevät naimisiin pienen todistajamäärän edessä ja järjestävät erikseen hääjuhlan suuremmalle joukolle. Tällöin häätilaisuuteen voi halutessaan kutsua esimerkiksi Pro-Seremonioiden puhujan tilaisuutta juhlistamaan. Juhlavaa tunnelmaa voi yhtä hyvin hakea myös vieraiden tai hääparin itsensä pitämästä puheesta, symbolisista seremonioista tai hääparin sisääntulosta musiikin soidessa. Hääjuhlan voi kuitenkin järjestää niin epämuodollisesti kuin haluaa tai jättää sen vaikka kokonaan järjestämättä: ainoa pakollinen kaava on vihkikaava, joka on siviilivihkimisissä hyvin lyhyt ja ytimekäs.

Vihkijän voi pyytää myös osaksi hääjuhlaa, jolloin kaikki vieraat pääsevät todistamaan suurta tapahtumaa. Jos vihkiminen tapahtuu virkapaikan ja virka-ajan ulkopuolella, siitä veloitetaan 250 euroa ja matkakustannukset valtion matkustussäännön mukaan (tilanne 1.1.2020). Useimmissa digi- ja väestötietovirastoissa on työntekijöitä, jotka ovat valmiita vihkimään myös hääparin toivomassa paikassa. Kysymykset kannattaa esittää tällöin suoraan sähköpostitse osoitteeseen vihkiminen@dvv.fi.

Digi- väestötietoviraston vapaita vihkimisaikoja voi selata viraston ajanvarausjärjestelmässä https://www.ajanvaraus.fi/isl/frontend/. Vihkiajan voi valita vapaasti haluamastaan palvelupaikasta missä tahansa Suomessa. Alla mainittujen päivien lisäksi mahdollisia vihkiaikoja voi kysellä DVV:n kautta puhelimitse tai sähköpostilla. Siviilivihkiminen Turussa tai Varsinais-Suomen alueella on maksutta mahdollista näissä toimipisteissä:

  • Turun palvelupaikka: vihkimiset pääsääntöisesti torstaisin ja perjantaisin. Itsenäisyydenaukio 2, 20800 Turku
  • Salon palvelupaikka: vihkimiset pääsääntöisesti perjantaisin. Kirkkokatu 1-3 B, 3. krs. 24100 Salo
  • Porin palvelupaikka: vihkimiset pääsääntöisesti tiistaisin ja perjantaisin. Pohjoisranta 11 E, 28100 Pori
  • Rauman palvelupaikka: vihkimiset pääsääntöisesti perjantaisin.Aittakarinkatu 21, 26100 Rauma
  • Varsinais-Suomen käräjäoikeus: Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku