Eutanasia ehkä tulossa
makimik / 27.2.2017
Viimeksi blogin kirjoittaessani lupailin pyrkiä taas tahtiin, että noin kerran kuussa ilmestyisi uusi blogikirjoitus. Ehtipä sitten heti taas kulua kaksi kuuta ennen kuin tämä seuraava ilmestyi. Mutta pyritään mainittuun tahtiin edelleen. Eduskuntaan on äskettäin tullut kansalaisaloite eutanasian mahdollistamisesta. Kansalaisaloitteen voi lukea parhaiten täältä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2212 Me vapaa-ajattelijat olemme yleisesti ottaen eutanasian sallivalla kannalla. Turun vapaa-ajattelijat on […]

Viimeksi blogin kirjoittaessani lupailin pyrkiä taas tahtiin, että noin kerran kuussa ilmestyisi uusi blogikirjoitus. Ehtipä sitten heti taas kulua kaksi kuuta ennen kuin tämä seuraava ilmestyi. Mutta pyritään mainittuun tahtiin edelleen.

Eduskuntaan on äskettäin tullut kansalaisaloite eutanasian mahdollistamisesta. Kansalaisaloitteen voi lukea parhaiten täältä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2212

Me vapaa-ajattelijat olemme yleisesti ottaen eutanasian sallivalla kannalla. Turun vapaa-ajattelijat on kolme vuotta sitten ottanut yhdistyksen kokouksessa vahvistetun kannan eutanasiaan: http://vapaa-ajattelijat.fi/turku/2017/02/27/kannanotto-eutanasiaan/

Tuo yhdistyksemme kannanotto ei paljoa määrittele kriteereitä sille, millä edellytyksillä eutanasia tulisi sallia, se lähinnä ottaa sen periaatteellisen kannan, että eutanasian tulisi olla mahdollinen. Eduskuntaan päässyt kansalaisaloite rajaa monia tarkempia ehtoja.

Tarkat määrittelyt ovat varmasti tarpeellisiakin, jos asia todella etenee eutanasian sallivaksi laiksi asti. Omasta mielestäni kansalaisaloite on kuitenkin liiankin varovainen ja rajaava, minä sallisin kyllä radikaalisti helpommin eutanasian. Lähinnä seuraavat kaksi rajausta kansalaisaloitteessa ovat sellaisia, joitten tarvetta en ymmärrä:

”– Potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää. ”

”– Potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin. Potilaan tilan on oltava lääketieteellisesti arvioiden toivoton, ilman toivoa paranemisesta. ”

Minä en vain mitenkään ymmärrä, miksi eutanasian pitäisi tulla mahdolliseksi vain, jos henkilöllä on kipuja ja kärsimyksiä ja jos kuolema joka tapauksessa tulee pian. Jos ihmisellä on vakaa tahto kuolla, niin eikö se ole yhtä merkityksellinen tahto riippumatta siitä, onko hänellä kipuja vai ei ja kuinka paljon hänellä olisi mahdollista elinaikaa odotettavissa?

Tämä nyt on tietysti vain minun mielipiteeni emmekä me vapaa-ajattelijat kaikki ole samaa mieltä. Ainakin yksi omasta jäsenistöstämme tullut palautekin piti em. yhdistyksen kannanottoakin liian eutanasiamyönteisenä. Luettavissa on myös jäsenenämme olevan ja kirjoitushetkellä varapuheenjohtajanamme toimineen lääkärin artikkeli asiasta: http://vapaa-ajattelijat.fi/turku/2014/04/05/eutanasiasta/

Yhdistys voi tietenkin laatia uudenkin kannanoton, tarkemman tai väljemmän, sallivamman tai pidättyvämmän, jos jäsenistö ja kokouksiin tulevat jäsenet niin päättävät. Omasta mielestäni voimme kuitenkin olla varsin tyytyväisiä, jos eduskunta nyt hyväksyy edes tuon kansalaisaloitteen mukaisen eutanasialain. Itse ainakin olen edistysaskelesta hyvilläni, vaikka se onkin vähemmän kuin mitä pitäisin suotavana. Ei tässäkään asiassa kuitenkaan ihmeitä yhtäkkiä voi tapahtua, vapaa-ajattelijoitten linjoille yhteiskunta ei yhdellä eduskunnan päätöksellä taivu, joten pienikin edistys on hyvää edistystä.

 

-Mikko Mäkitalo 27.2.2017

[fbcomments]