Lukion tuntijakouudistus
kimmo / 8.3.2012
Lähettänyt 8. maaliskuu 2012 – 14:53 käyttäjä Mikko Mäkitalo Hallitus aikoo uudistaa Suomen lukioitten tuntijaon. Vapaa-ajattelijain liitto antoi asiasta lausunnon. Uskonnon vähentäminen on tässäkin oikea suunta, mutta lukion pakolliset uskonnonkurssit voisi jo saman tien poistaa kokonaan. Vapaa-ajattelijat ovat jo kauan ajaneet uskonnon poistamista kouluista. Vuonna 2012 säädetyssä ja vuonna 2016 voimaan tulevassa peruskoulun tuntijakouudistuksessa uskonnon […]

Hallitus aikoo uudistaa Suomen lukioitten tuntijaon. Vapaa-ajattelijain liitto antoi asiasta lausunnon. Uskonnon vähentäminen on tässäkin oikea suunta, mutta lukion pakolliset uskonnonkurssit voisi jo saman tien poistaa kokonaan.

Vapaa-ajattelijat ovat jo kauan ajaneet uskonnon poistamista kouluista. Vuonna 2012 säädetyssä ja vuonna 2016 voimaan tulevassa peruskoulun tuntijakouudistuksessa uskonnon määrää lopulta vähennettiin yhdellä vuosiviikkotunnilla. Suunta on siis oikea, mutta tämä pieni muutos nyt oli sitten taas tietysti ainoa edistysaskel ainakin vuosikymmeneksi, joten hidasta on. Peruskoulun tuntijakouudistusta valmistelleen työryhmän esityksessä oltiin välillä jo pitämässä tuntien kokonaismäärä entisellään, mutta painottamassa niitä entistä nuorempiin koululaisiin. Työryhmän esityksessä kyllä perusteltiin ihan hyvin: ”Monikulttuurisessa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa toimimisen katsotaan vaativan vahvaa itsetuntoa ja tietoa ympärillä vaikuttavista erilaisista kulttuureista ja uskonnoista. Elämän arvojen, asenteiden sekä eettisyyden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen nousevat tärkeään asemaan.” On kuitenkin vähintään kyseenalaista, voiko aivan alimpien luokkien opetus toteuttaa tämän suuntaisia tavoitteita. Pienelle koululaiselle opettaja on auktoriteetti, jonka sanaa pidetään totena. Uskonnossa ei ole kysymys tosiasioitten opettamisesta, vaan uskomusten opettamisesta. Parasta olisi vain jättää uskonto ainakin alimpien luokkien opetuksesta täysin pois.

[fbcomments]