Kaj Torrkulla / 13.10.2014

Yleistä yhdistyksestä

Tavoitteet | Toiminta | Talous

Olemme Vapaa-ajattelijain liiton jäsenyhdistys, johon kuuluu noin 200 jäsentä.

Yhdistystä edelsivät Tampereen kirkostaeronneideiden yhdistys vuonna 1930 ja Tampereen Seudun Siviilirekisteriläisten yhdistys vuosina 1936-1939. Tämä yhdistys on perustettu 1945. Lisää historiastamme voit lukea erilliseltä sivulta.

Sukupuolijakauma on aavistuksen miesvoittoinen: miehiä on noin 110, naisia noin 90. Ikäjakauma on laaja, jäsenistä nuorimmat ovat alle 20-vuotiaita ja vanhimmat saavuttaneet jo 90 vuoden kunnioitettavan iän. Jäseniämme toimii kaikilla elämänalueilla: ammatit vaihtelevat kansanedustajasta kivenhakkaajaan ja opiskelijasta ohjelmoijaan.

Toimipiste on kaupungin keskustassa yliopistoa vastapäätä, osoitteessa Yliopistonkatu 58 B 6. kerros. Toimisto on auki varsin harvoin; pääosa yhteydenotoista hoidetaan nykyään sähköisesti.

Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton. Yksittäisten jäsentemme poliittista kantaa ei ole kysytty, luultavasti ainakin suurimpien puolueiden jäseniä löytyy.

Tavoitteet

Toiminnalla on kolme päätavoitetta:

• Tieteellisen maailmankatsomuksen levittäminen
  • Kaikkien uskontojen ja vakaumusten saattaminen tasa-arvoisiksi
  • Uskonnottomien etujen valvonta

Aatteellinen päätavoitteemme on tieteellisen maailmankatsomuksen levittäminen. Pidämme tervettä järkeä sokeaa uskoa parempana oppaana elämässä. Uskonnottoman moraalin perusta on ihmisessä: jokin teko on huono, jos se vahingoittaa toista ihmistä, ei siksi että se kielletään jossakin "pyhässä" kirjassa.

Yhteiskunnallinen tavoitteemme on kaikkien uskontojen ja vakaumusten tasa-arvo. Suomessa tämä tarkoittaa erityisesti kahden "kansankirkon" ja valtion erottamista toisistaan. Vastustamme jyrkästi evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon veronkanto-oikeutta ja muita erioikeuksia. Myöskään valtion ylläpitämien oppilaitosten uskonnonopetukselle ei ole perusteita. Uskonnonopetus ei kuulu valtion tehtäviin vaan on vanhempien oikeus.

Kolmas tehtävämme on uskonnottomien etujen puolustaminen. Uskontokuntiin kuulumattomille oppilaille annettavan ET-opetuksen seuraaminen on eräs osa tätä toimintaa (ks. et-opetus.fi). Tampereellakin näkyy valtionkirkkoaseman seurauksena evankelis-luterilaisen kirkon monopoli hautapaikkojen suhteen.

Uskonnoton tapakulttuuri on nousemassa yhä tärkeämpään osaan toiminnassamme. Moni ihminen kuuluu kirkkoon vain saadakseen juhlavat puitteet häihin, hautajaisiin ja muihin perhejuhliin. Kuitenkin hauskat häät, lapsen nimiäiset ja iloisen juhlan aikuistumisen kunniaksi voi järjestää mainiosti ilman kirkon edustajiakin, ja tätä tietoa haluamme levittää. Myös uskonnottamat hautajaiset voivat olla hyvin tunnelmalliset. Rippikoululeirin vuoksikaan ei tarvitse kuulua kirkkoon, sillä Prometheus-leirin tuki järjestää uskontokunnista riippumattomia aikuistumisleirejä.

Toiminta

Yhdistyksen aktiiveja toimii useiden www-projektien takana. Näistä voisi mainita vaikka eroakirkosta.fi-palvelun, et-opetus.fi -projektin ja uskomaton.fi -sivuston.

Yhdistykseltä voit pyytää juhlapuhujan perhejuhliin. Perinteisesti juhlapuhujia on käynyt hautajaisissa, mutta yhä enemmän halutaan uskonnottomia puhujia myös muihin juhliin, kuten lapsen nimiäisiin ja häihin. Uskonnottomista juhlista antavat lisätietoa myös Pro-Seremoniat.

Pakanasanomat-lehden arkisto on yhä luettavissa. Vuosina 1980-2007 ilmestynyt lehti oli pitkään näkyvin toimintamuoto.

Toimistolla kokoonnumme erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Ellei ole hallituksen kokousta, ovat tilaisuudet liki poikkeuksetta avoimia.

Kerran kuukaudessa kokoonnumme jossain keskustan baarissa. Satunnaisemmin yhdistys järjestää kävelyretkiä, saunailtoja tai muita kokoontumisia. Näistä saa lisätietoa yhdistyksen postilistalta, johon jäsenet voivat liittyä.

Talous

Tuloja olemme saaneet lähinnä lahjoituksista, näillä lahjoituksilla ja testamenteilla tehtyjen sijoitusten tuotoista sekä jäsenmaksuista. Jäsenmaksu on parikymppiä, ja siitä puolet tilitetään Vapaa-ajattelijain liitolle, joka tällä rahalla mm. lähettää Vapaa Ajattelija -lehden jäsenilleen. Oma paikallinen toimintamme pyörii siis kokonaan lahjoitusten ja sijoitusten tuoton turvin.

Kiinnostaako?

Sinäkin voit tulla mukaan Vapaa-ajattelijain liiton toimintaan. Jos asut Tampereen lähistöllä, niin liity meihin!

Tampereen vapaa-ajattelijat ry