Numeron 6/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 6 - 2006

62. vuosikerta



Pääsihteeriltä




"Julistettava yksityisasiaksi"

Kuten tiedämme, julisti vuonna 1903 eräs kokous Forssassa muun muassa näin: "Uskonto on julistettava yksityisasiaksi". Miten yksityisasiaksi? Julistus jatkuu: "Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista."

Julistuksen antoi työväenliikkeen kokous, mutta uskontoa koskevalta osalta siihen yhtyvät vapaa-ajattelijat puoluekannasta riippumatta. Uskonnon tulee olla yksityisasia vastakohtana yleiselle, valtiolle ja yhteiskunnalle kuuluvalle asialle. Uskonto ei kuulu päiväkotiin, kouluun, puolustusvoimiin ja niin edelleen. Valtion ei pidä rekisteröidä kansalaistensa uskontoa.

Ainoa asia, mikä Forssan julistuksesta ei ole toteutunut, on uskontoa koskeva kohta. Sen sijaan nyt näkyy merkkejä uudesta tulkinnasta uskonnon roolissa yksityisasiana.

Sanalla ’yksityisasia’ on kaksi erilaista merkitystä: se voi tarkoittaa joko asiaa joka ei kuulu valtiovallalle, tai asiaa joka kuuluu yksityiseen piiriin ja joka ei saa näkyä. Seksi on esimerkki viimeksi mainitusta: se on sallittua, mutta julkisella paikalla seksistä saa tuomion nimikkeellä sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen. Karrikoiden joukko tapauksia näyttää viittaavan siihen, että rikoslakiin halutaan pykälä rikosnimikkeellä "julkinen katsomuksen näyttäminen".

Vapaa-ajattelijat kannattavat uskonnon julistamista yksityisasiaksi nimenomaan ensiksi mainitun tulkinnan mukaan. Mutta minä vastustan uskonnon pitämistä toisen tulkinnan mukaisena yksityisasiana, joka ei saisi lainkaan näkyä. Uskonnoista ja katsomuksista pitää voida puhua, ja katsomusten puolesta pitää olla vapaus tehdä propagandaa aivan kuten kaupallisista tuotteista ja poliittisista aatteista.

Viimeisin esimerkki tästä on väestörekisterikeskuksen päätös, että se ei luovuta vapaa-ajattelijoille osoitetietoja eroakirkosta-sivuston mainostamiseen nuorille. Väestörekisterikeskus myöntää, että kirkosta eroamista saa mainostaa, mutta osoitetietoja se ei luovuta, koska silloin "kajottaisiin ihmisten vakaumuksellisiin kysymyksiin mahdollisesti loukkaavalla tavalla".

Väestörekisterikeskus mainitsee päätöksessään, että evankelisluterilaiset seurakunnatkaan eivät ole saaneet osoitetietoja mainostaakseen rippileirejä myös kirkkoon kuulumattomille. Katsomusten markkinointiin ei siis osoitetietoja luovuteta, puolueiden vaalimainontaan ja kaupalliseen mainontaan niitä sen sijaan saa.

Eroakirkosta-sivuston mainostus estettiin jo aiemmin Tampereen kaupungin liikennelaitoksen taholta. Kaupungin busseihin ei mainoksia otettu, ja vieläpä Hämeenlinnan hallinto-oikeus vihjasi, että mainos voi olla kiihotusta kansanryhmää vastaan. Mainoksessa olisi lukenut vain ja ainoastaan "www.eroakirkosta.fi".

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies puolestaan otti kesän aluksi kantaa seurakuntien ilmaisjakelulehtiin. Ratkaisussaan hän erotteli täysin uskonnollisen mainonnan muusta mainonnasta: "Vaikka kaupallisten mainosten jakaminen kaikkiin niihin postilaatikoihin ja -luukkuihin, joissa sitä ei ole nimenomaisesti kielletty, voidaan vielä hyväksyä sananvapauden käytön nimissä, on uskonnollisten julkaisujen jakaminen samaan tapaan mielestäni eri asemassa."

Kuvio on siis selvä: uskonto ja katsomus halutaan tehdä yksityisasiaksi kuten seksi. Se tarkoittaa sananvapauden kaventumista, ja sananvapautta kannattaa puolustaa. Se on helppoa, kun kyse on omista sanomisistamme - siksi päätänkin tämän siteeraamalla Vapaa-ajattelijan käsikirjaa: "Oikeudet tulisi myös sisäistää siten, että olisimme herkkiä kaikenlaisiin perus- ja ihmisoikeusloukkauksiin, oli loukatun maailmankatsomus mikä tahansa."



Jori Mäntysalo



Numeron 6/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto