Numeron 5/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 5 - 2006

62. vuosikerta




Ilpo V. Salmi



Ikaroshetki nyt

Vanhan kreikkalaisen tarun mukaan nuori Ikaros ollessaan isänsä tekemillä siivillä lennolla Kreetalta mantereelle nousi innoissaan liian lähelle aurinkoa. Tällöin aurinko sulatti siipien kiinnitysvahan. Siivet irtosivat, Ikaros syöksyi mereen ja hukkui. Itsetietoisen ja itseriittoisen länsimaisen kulttuurin, ja koko ihmiskunnan Ikaroshetki on nyt koittanut.

Samalla kun suitsematon kvartaalikapitalismi on piiskannut luonnon eksponentiaalisesti kasvavan louhimisen ja työstämisen äärimmilleen, kotiplaneettamme rajat raaka-ainelähteenä ja loppusijoituskaatopaikkana alkavat olla vastassa. Tätä mieltä ovat Rooman klubin lisäksi tuhannet muut tutkijat, eivätkä vain jotkut viherpiipertäjät. Maapallon suurin kaatopaikka on yhteinen ilmakehä, ja ilmastonmuutoksen hälytyssireeni huutaa joka hurrikaanikausi.

Mittarit punaisella

Kasvava ihmiskunta kuluttaa useilla eri tavoilla mitaten maapalloa yli sen vuosittaisen uusiutumiskyvyn. Varovainen arvio on, että ylitys on nyt 20 - 30 prosenttia. Kestokyvyn rajat saavutettiin monin osin jo 1970-luvun puolivälissä ja viimeistään 1980-luvulla.

Jos kaikki maailman ihmiset jollain utopiasolidaarisuudella voitaisiin nostaa varakkaimpien kalifornialaisten energiakulutuksen tasolle, tarvittaisiin jo nyt kolme - neljä maapalloa. Me suomalaiset kuulumme ihmiskunnan vauraimpaan ja onnekkaimpaan viidennekseen, emmekä Helsingissä jää kalifornialaisista paljoakaan jälkeen. Vauraimman viidenneksen globaali kulutus on satakertainen köyhimpään viidennekseen verrattuna.

Kapitalistisen taloudenpidon harhaanjohtava perinne on kaiken edistyksen käsittäminen vain taloudelliseksi kasvuksi eli tuijottaminen bkt-lukuihin. Bkt mittaa taloudellista puuhakkuutta, joten "suotuisa" kehitys saattaa olla kestävän kehityksen kannalta pelkästään tuhoisaa. Näin mitaten kehitysmaat ja Venäjä ovat viime vuosina taantuneet, ja jotkut hyvinvointivaltiot Euroopassakin ovat pysyneet paikallaan. Petokapitalismin globaaliudessa on juostava yhä nopeammin - itsensä läkähdyksiin, että pysyisi edes paikallaan.

Sääli tulevia sukupolvia

Hyvää tarkoittavat yksittäiset korjaustoimenpiteet, joita esimerkiksi eri puolueiden teksteissä on kasapäin, vaikuttavat mielestäni yhtä vähän kuin parveketupakoinnin kieltäminen, kun talo on jo tulessa. Kapitalismiuskovaiset väittävät, että vapaa kilpailutus korjaa kaiken. Monet viimevuosikymmenien esimerkit osoittavat, että liberalistinen talouden vapauttaminen lisää eriarvoisuutta ja saa aikaan usein enemmän kurjuutta useimmille kuin hyvinvointia harvoille.

Esimerkiksi kilpailuun liittyvä hintojen sahaus korjaa tilannetta mielivaltaisesti usein liian myöhään tai väärään suuntaan, esimerkkinä raakaöljyn poukkoileva hinta. "Täyttyvällä" maapallolla vapaa taloudellinen kilpailu tuhoaa luontoa entistä tehokkaammin ja on kestävän kehityksen pyrkimyksille usein kuolinisku.

Kokemus on osoittanut, että uudet teknologiat, esimerkiksi vihreä vallankumous ovat hyödyntäneet eniten hyvätuloisia. Köyhimmillä ei niihin ole kykyä eikä varaa. Ihminen on maapallon biosfäärin erottamaton osa. Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ei ole siis vain utopiaetiikan sanelemaa viherpiiperrystä vaan erittäin järkevää lastenlastenlastenlastemme hyvinvoinnin edes jonkinasteista turvaamista. Kukaan ei osaa ennustaa minkään eläimen, kasvin tai pieneliön tulevaa arvoa. Ihmisen aikaansaama massasukupuutto on tuhansien eliölajien kohdalla todella lopullinen.

Oy Suomi Ab, joka ylpeilee ensisijoillaan kansainvälisessä kilpailussa, on vain tähän tuijottaessaan antanut kaiken muun olla silleen, eli Suomen hallituksen linja on BAU-strategia (Business As Usual = ei tehdä mitään). Meidän politiikkamme on siis hankkia välttämättömän laihdutuskuurin sijasta suuremmat (uraani)housut.

Se loppuu sittenkin

Ensimmäinen kopernikaaninen ihmisten ajattelun mullistus oli se, kun maapallo lakkasi olemasta kaiken keskus. Muutos oli niin suuri, että kardinaalien ja muiden vastustus oli hirmuista aina polttorovioihin asti. Muutos kesti kolme vuosisataa. Nyt meillä kaikilla on edessä vielä perustavanlaatuisempi ajattelun pakkomuutos. Maa ei ole kaiken keskus, vaan se on lisäksi rajallinen. Armon aikaa ajattelunmuutokselle on vain 20 - 30 vuotta.

Ihmiskunnan taloudenpidon ja oikeastaan kaikkien aktiviteettien pohjimmaisena tiedostamattomana lähtöoletuksena on ollut monta tuhatta vuotta maapallon rajattomuus. Siksi kun pää on nyt vetävän kädessä, perusturvallisuus on romahtanut ja tilannetta ei haluta kerta kaikkiaan uskoa. Tämä selittää muuten ihan järkevien ihmisten hirmuisen vihervastustuksen. Kun sulkee silmät, se auttaa vähän.

Nykyajan talouskasvun kardinaalit hyökkäävät usein välttämätöntä pakkomuutosta vastaan typerillä liito-orava-argumenteilla, kun polttoroviotakaan ei voi käyttää. Jotta ihmiskunta voi jotenkuten selvitä seuraavasta sadasta vuodesta, koko miekan, ristin ja kukkaron kolmiyhteyteen rakentuva elämänkonseptimme olisi muutettava. Suuri tavisten enemmistö ei loppujen lopuksi paljoa menetä. Saapahan ihmisarvonsa takaisin.

Kapitalismista ei tarvitse luopua, mutta se on valjastettava tiukasti yhteisen hyvän edistämiseen. Aineellista hyvinvointia on pakko pudottaa kestävän kehityksen määräämiin raameihin ja globaalin maailmanyhteisön yhteisesti sopimiin uomiin.

Mutta arvaan, että yhteisöllisyyden halpoihin lomalentoihin vaihtaneet minäköt eivät Impivaarallaan barrikaadeille nouse, siksi mielestäni toivoa ei juuri ole. Tervetuloa Pääsiäissaarelle tulevat polvet, sori, että teidän perintöhima meni vähän rikki.




Numeron 5/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto