Numeron 4/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 4 - 2006

62. vuosikerta



Teuvonneuvo




Syyllistämisestä

Yksi kaveri kertoi kerran, että suomalaiset katsovat liikaa saksalaisia dekkareita, kun etsivät kaikkialta syyllisiä. Minusta syyllisten etsintä kuuluu ihmisluontoon. Kaikella on syynsä ja seurauksensa.

Uskonnollisesti

Paikallinen valtiokirkkomme osaa selittää syyt. Ensimmäinen syy on tietysti jumala, jota ei sitten millään saa perusteltua rationaalisti olemassa olevaksi. Kun väitteen esittäjällä on todistamisen taakka niin ei onnistu. Perusolettamuksissaan epäonnistuneella kirkolla on kuitenkin oiva oppi synneille. Kertaheitolla jumalan poika vapautti armollaan synneistä kaikki, jotka häneen uskovat.

Kautta historian kirkko on ensin syyllistänyt jäsenensä, pistänyt katumaan ja vapauttanut sitten lampaansa erilaisin rituaalimenoin. Jäsenkaarti on sitten taas saanut jatkaa synnillistä elämäänsä rauhassa turhista syyllistymättä. Katolinen kirkko taas on ripittämällä tiuhempaan tahtiin mahdollistanut syyllisyydestä vapautumisen. Muilla uskonnoilla on omat jekkunsa.

Peruslähtökohta on kuitenkin aina syyllistäminen. Ihminen on sen verran laumaeläin ja ajattelevainen, että imaisee helposti syyllisyyksiä itseensä oli sitten tehnyt mielestään pahojaan tai ei. Syyllisyyden kokeminen on syvällä jokaisessa ihmisyksilössä ja erityisesti syyllistämällä ruokitaan sen säilymistä tiedostamattoman syövereissä. Syyllistäjälle usein myös alistutaan varsinkin, jos se tarjoaa mekanismin tai tavan vapautua syyllisyydestä.

Kasvatuksellisesti

Jo omastakin lapsuudesta muistaa, että vaikkei uskonnollisia täkyjä käytettykään, niin syyllisyyttä koki monella lailla. Kun tarvitsi hyväksyntää, niin joku omantunnon kaltainen päässä välillä kolkutti. Kun lapsi oppii yhteiskunnan oikeaa ja väärää, niin vanhemmilla on temppunsa ennen viranomaisia sosiaalistaa jälkikasvunsa.

Kun fyysisesti ei lapseen saa puuttua suoranaisesti niin sitten pelataan henkisillä keinoilla. Kuinka moni meistä vanhemmista voi sanoa, ettei ole aiheuttanut syyllisyyden tuntoja lapsiinsa tieten tai tietämättömyyttään? Ovatko itseen kohdistuneet kasvatusmenetelmät vain pienin kehitysaskelin siirtyneet seuraavaan sukupolveen? En halua syyllistää muita saatikka itseäni, mutta näin voi hyvinkin olla.

Vallanpidollisesti

Turvallisempaa syyllistämisestä on puhua yleisesti, niin ei oma napa ole vaarassa. Kun kurkkasin netistä otsikon hakusanalla linkkejä, niitähän oli lähes 16 000 ja yhdeltäkin linkiltä vielä pariin sataan keskustelulinkkiin. Löytyi sieltä vapaa-ajattelijain sivutkin. Kristillisesti sanoen se, kuka heittää ensimmäisen kiven on syyllistäjä ja kehen osuu on syyllistetty.

Jos järjestäytyneet uskonnot osaavat pitää katraansa kasassa syyllistämis-vapauttamis-ketjullaan niin tekevät muutkin vallanpitäjät samoin. Syyllistämistä voidaan myös käyttää aivan argumentaation välineenäkin.

Muistan kun parikymmentä vuotta sitten lama-aikana syyllistettiin suomalaisia kulutusjuhlista. Lama oli tavisten syy. Taisi olla myöhemmässä katsannossa kyllä ihan vain omaisuuden uusjakoa ja oikeita syyllisiä ei koskaan saada millekään tuomiopenkille.

Työttömyys oli ennen ihmisten oma syy ja työttömät luokiteltiin b-kansalaisiksi. Työtön kärsi häpeää ja oli muiden elätti. Moni ihan oikeasti koki syyllisyyttä ja huonommuuden tunnetta, kun joka puolelta syyllistettiin.

Nyt voidaan syyllistää yrityksiäkin, kun siirtävät toimintansa muualle Suomesta. Yrityksillä vaan ei ole omaa sielun elämää, joten ne eivät syyllisyyttä koe. Tuskin omistajatkaan, sillä heillähän saattaa olla armo tai muu synninpäästö takataskussa pienellä sijoituksella jonkin uskonnon piikkiin.

Julkisuuden kautta, joka on vallanpitäjien hallussa, voidaan syyllistää jopa kansoja, valtioita. Tällöin syyllistämistä ei tosiasiassa koe kuin joku syytöksen kohteena oleva toinen vallanpitäjä, mutta propagandaan syyllistäminen sopii molemmin puolin.

Vallanpitäjät tarvitsevat yksinkertaistuksia joskus hyvinkin järjettömien tekojensa perusteiksi. Vai miltä kuulostaa pahan akselit, terroristivaltiot jne. sutkautukset vakavissa asioissa? Ei ihme, että siellä täällä eri valtioiden kansalaiset häpeävät omia johtajiaan ja kokevat syyllisyyttä, kun eivät saa vaihdettua heitä edes demokraattisesti. Vallanpitäjillä kun tahtoo olla kainalossaan ne omat ensimmäiset kivet.

Taloudellisesti

Syyllistämällä tehdään myös rahaa. Iso bisnes pyörii ihmisten terveyden ja kauneuden ja muun hyväksynnän ympärillä. Laumassa täytyy olla hyväksytty ja se maksaa. Ja kun kuljet laumassa, niin kuviteltu keskiverto on turvallisinta. Pitää olla luonnollisen kaunis, hyvin toimeentuleva, sopusuhtainen, liikunnallisen terve, ikinuorekas, ravintotietoinen ja alituisen sopeutuvainen ja altis uutuuksille. Ja kun kukaan - tai äärimmäisen harva - tällainen on, on käytettävä ja kulutettava niin monenlaista mönjää, troppia, laitetta, ettei uppoa syyllistämään itseään pitkäksi aikaa.

Mainosmiehet ja -naiset temput osaavat markkinoidessaan meille uusia tarpeita, jotta olisimme entistä ehompia muitten silmissä. Ja tyytyväisiä itseemme muiden kautta. Niin moni erilaisuus jota kaupitellaan on hyvin samanlaista massatuotannoissa massoille.

Terveydellisesti

Syyllistäminen on rikos, jos se on henkistä väkivaltaa. Kiusatut ja uhrit kokevat usein syyllisyyttä. Jos raiskatulle todetaan tai annetaan ymmärtää, että syy olikin kohteessa eikä tekijässä niin vääryys moninkertaistuu. Koulussa tai työpaikalla kiusatut usein vaikenevat, tuntevat häpeää ja syyllisyyttä. Mistä vain ryhmästä ulosheitetyt kokevat yksinjäämisen ja syyllisyyden vajaavaisuudestaan.

Kun päähän potkittuja lyödään syyllistämällä, ei ole ihme, jos joskus epätoivoinen kosto kourii. Heikommalla itsetunnolla varustettu ihminen taas voi käpertyä itseensä ja sairastua lopullisesti ahdistuksissaan. Kuinka moni syyllistetty on tehnyt itsemurhan, on arvailujen varassa. Eikä syyllistäjiä valitettavasti saada edes viimeiselle tuomiolle.

Tosiasiallista syyllistämistä tapahtuu myös terveyden nimissä. Vaikka kuinka todetaan, ettei ylipainoisia, tupakkaa polttavia, viinaa juovia, huumeiden käyttäjiä jne. huonoa elämää viettäviä ole hyvä hoitaa syyllistämällä niin sitä vain tapahtuu. Jotkut ovat ihan sitä mieltä, että eräänlainen syyllistävä pelottelu on paikallaan, jotta ihmiset heräisivät ajattelemaan terveyttään ja elintapojaan.

Mene ja tiedä kuinka tehokasta syyllisen pahan olon tuottaminen "paremman" tavoittelussa tai nimissä sitten oikeastaan on? Ei kai kaikki hyvä voi tulla syyllistämällä?

Ekologisesti

Voisiko sitten olla oikeasti jotain syyllisyyttä, josta kumpuaa hyvää? Voisiko siis olla oikeutettua syyllistämistä? Väärät ja epäoikeudenmukaiset syyllistämiset tuntuvat löytyvän aika helposti.

Joku aika sitten eräs menestynyt nuorisopoliitikko syyllisti koko suuret ikäluokat nykyisestä ja tulevasta huonosta tulevaisuudesta. Monet ekologit ovat syyllistäneet koko ihmiskunnan maapallon tuhoamisesta. Väkirikkaat valtiot syyllistävät rikkaat lännen maat köyhyydestään.

Joitain isoja asioita tuntuu olevan, jossa ainakin minuun kolahtaa kuin koiraan syyllisyys. Ja hetihän iskee selittely, että enhän minä nyt niin hirveästi kuluta ja minkäs minä sille mahdan, että olen syntynyt suomalaiseksi kerskatuhlaajaksi nälkäänäkevän slummissa elävän sijaan. Ja jos tämänkin jutun tarkemmin lukee, niin kyllä kaikki muut tahot on syyllistetty rivien välissä kuin minut itseni.

Syyllistämisellä näyttää olevan vähän suojanokituksen piirteitä. Kun itse ehtii ensin, niin voi suojautua muiden syyllistämisiltä. Raadollista mutta totta.

Teuvonneuvo

Syiden ja seurausten ketju on loputon. Kun kullakin ihmisellä on oikeasti vain oma pää, niin se kannattaa pitää tervejärkisenä. Syyllisyyksien kokeminen on päissämme, ei niistä pääse irti. On vain tultava toimeen kaikenlaisten ajatusten kanssa, mitä mieleen tulee.

Aina kuitenkin kannattaisi välillä huilauttaa aivojaan vaikka sitten dekkarilla, jossa oikeat syylliset saadaan telkien taa. Tai voihan lukea jonkun muun kirjan, niin ainakin poistuisi syyllisyys siitä, ettei koskaan ehdi lukea kirjoja.



teutori



Numeron 4/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto