Numeron 3/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 3 - 2006

62. vuosikerta



Viimeinen leposija omalla maalla



Marketta Ollikainen



Hautapaikka siunaamattomaan maahan



Ensi vuoden alusta lukien jokainen voi halutessaan saada viimeisen leposijansa siunaamattomaan maahan kotipaikkakunnallaan. Tätä edellyttää vuonna 2004 voimaan tullut hautaustoimilaki. Vapaa Ajattelija otti selvää, miten uusi laki on muuttanut uskonnottomien hautauskäytäntöjä.

Yksi konkreettinen seuraus uudesta hautaustoimilaista oli se, että tämän vuoden loppuun mennessä kaikista hautausmaakäytössä olevista kiinteistöistä on muodostettava erillisiä kiinteistöjä, mikä tarkoittaa sitä, että niistä on tehtävä ilmoitus kiinnitysrekisteriin ja hankittava niille lainhuuto. Tämä koskee tietysti myös uskonnottomien yhteisöjen ylläpitämiä hautausmaita, joita eri puolilla Suomea on kymmenkunta.

Karkkilassa toimeen tartuttiin heti uuden lain voimaan tultua ja hankittiin lainhuuto hautausmaalle jo ennen kuin tieto kyseisestä käytännöstä oli edes saavuttanut asiasta vastuussa olevat viranomaiset.

- Maistraatissa hieman ihmettelivät, että mikä tämä paperi on ja mitä sillä pitäisi tehdä, taloudenhoitaja Erkki Hohenthal Karkkilan vapaa-ajattelijoista kertoo.

Uskonnottomien hautausmaa Karkkilassa on yksi vanhimmista vapaa-ajattelijoiden ylläpitämistä hautausmaista. Se perustettiin jo vuonna 1949. Ensimmäinen vainaja alueelle haudattiin vuonna 1951. Hautausmaalla on paikkoja paitsi perinteiselle arkkuhautaukselle myös uurnahautaukselle sekä erillinen tuhkan sirottelualue ja muistolehto.

Itä-Suomen lääninhallituksen tuoreen selvityksen mukaan seurakuntien omistamien hautausmaiden kohdalla lainhuudatusasiat eivät ole vielä kunnossa kaikissa seurakunnissa. Toivottavasti kaikki hautausmaita omistavat ja ylläpitävät vapaa-ajattelijayhdistykset ovat hoitaneet asian, sillä lainhuudon puuttuminen estää ensi vuoden alusta lukien rakennushankkeet ja periaatteessa kaikki muutkin kiinteistöä koskevat toimenpiteet hautausmailla.

Uskonnottomat seurakuntien maille

Uusi hautaustoimilaki ei sinänsä tuonut muutoksia tai velvoitteita uskonnottomia hautausmaita omistaville yhteisöille lainhuudatusta lukuun ottamatta. Sen sijaan muutoksia tuli kylläkin seurakuntien päässä, jotka uudessa laissa velvoitettiin perustamaan erillisiä hauta-alueita niille, jotka eivät halua tulla haudatuksi kristittyjen "siunattuun maahan".

Uudessa laissa nimittäin yleisten hautausmaiden ylläpito sälytettiin edelleenkin kirkolle, jonka on nyt huolehdittava siitä, että kaikki halukkaat pääsevät kotikuntansa multiin riippumatta heidän uskonnollisesta tai maailmankatsomuksellisesta vakaumuksestaan.

Hautaustoimilain 4:ssä pykälässä muun muassa todetaan, että "evankelisluterilaisen kirkon seurakunta tai seurakuntayhtymä on velvollinen vaadittaessa osoittamaan hautasijan vainajalle, jonka kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta oli kuolinhetkellä seurakunnan tai seurakuntayhtymän alueella".

Lisäksi viides pykälä määrää, että "hautasija on pyynnöstä osoitettava erilliseltä tunnustuksettomalta hauta-alueelta, joka ei saa sijaita kohtuuttoman kaukana seurakunnan tai seurakuntayhtymän alueesta". Tämä tarkoittaa sitä, että tämän vuoden loppuun mennessä jokaisella seurakunnalla tai seurakuntayhtymällä on oltava tunnustukseton hauta-alue, joka voi olla erillinen hautausmaa tai muusta hautausmaasta selvästi erottuvalla tavalla rajattu hautausmaan osa.

Äkkiseltään voisi ajatella, että tässä tarjoutuu hautausmaita omistaville vapaa-ajattelijayhdistyksille oivallinen tilaisuus tehdä yhteistyötä seurakuntien kanssa ja esimerkiksi vuokrata hautapaikkoja seurakunnille omilta hautausmailtaan. Tämä ei kuitenkaan tainnut olla lainlaatijan mielessä, sillä termi tunnustukseton laissa ei suinkaan tarkoita aina uskonnottomia.

- Lain mukainen hauta-alue on tunnustukseton, siellä ei siis esimerkiksi saa sijaita minkään tunnustuksen yleisiä tunnuskuvia. Sen sijaan ei suinkaan edellytetä, että vainajat olisivat tunnustuksettomia. Tunnustuksettomalle hauta-alueelle haudataan pyynnöstä kuka tahansa vainajan tunnustukseen katsomatta, Kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo selvittää.

Ristejä hautakivissä

Vaikka yleisiä, jonkun tietyn uskonnon mukaisia tunnuskuvia ei kyseisillä hauta-alueilla sallita, kukin voi omaan hautakiveensä laittaa mitä haluaa. Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Risto Lehto arveli Kirkkohallituksen Kirkonkello-lehdessä alkuvuonna, että useimmissa hautakivissä tulee luultavasti olemaan risti myös tunnustuksettomalla alueella.

Palon mukaan seurakunnat ovat yleensä perustaneet tunnustuksettomia hauta-alueita yhdessä naapuriseurakuntien kanssa. Näin on käymässä myös pääkaupunkiseudulla, jossa Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät päättivät alkuvuodesta perustaa Honkanummen hautausmaan pohjoisosaan yhteisen tunnustuksettoman hauta-alueen helsinkiläisille ja vantaalaisille vainajille. Alueelle rakennetaan arkku- ja uurnahautapaikkoja 12 000 vainajalle sekä muistolehto. Käyttöön on varattu 2,3 hehtaarin alue ja lisäksi laajentumista varten 1,3 hehtaaria. Noin 1,7 miljoonaa maksavan hautausmaa-alueen rakennustyöt on määrä käynnistyä alkukesästä.

Karkkilassa seurakunnan tunnustukseton hauta-alue on tulossa aivan vapaa-ajattelijoiden ylläpitämän hautausmaan viereen. Hohenthal kertoo, että yhdistys oli jo muutama vuosi sitten ehdottanut seurakunnalle yhteistyötä haudankaivuussa, koska aiemmin kaivaustyöt hoitanut paikallinen urakoitsija oli lopettanut haudankaivuun. Seurakunta oli hankkinut uuden kaivinkoneen, ja vapaa-ajattelijat olisivat halunneet vuokrata sitä kohtuullista korvausta vastaan.

- Kirkkoherra oli asiaan myötämielinen, mutta kirkkovaltuusto päätti, että seurakunnan kone kaivaa vain siunattua maata. Yhdistyksen oli hankittava kohtuuhintainen pienkaivinkone. Hyvällä onnella sellainen löytyikin vähän käytettynä ja hyvässä kunnossa, Hohenthal kertoo.

Ei tiloja jumalattomille

Yhteistyö ei tunnu muutoinkaan sujuvan kitkattomasti seurakuntien ja uskonnottomien yhteisöjen välillä hautausasioissa. Espoon seurakuntayhtymä päätti aiemmin keväällä, ettei se luovuta enää tilojaan, esimerkiksi hautausmaiden yhteydessä toimivia siunauskappeleita, uskonnottomien muistotilaisuuksiin. Vastaavanlaisia päätöksiä ovat tehneet viime aikoina monet muutkin seurakunnat.

Taustalla on piispainkokouksen viime vuoden syyskuussa seurakunnille antamat ohjeet, joiden mukaan seurakuntien tulisi pidättäytyä sakraalitilaksi vihittyjen paikkojen antamisesta ei-kristillisen tai uskonnottoman tilaisuuden pitopaikaksi. Sakraalitilalla tässä tarkoitetaan kirkkoa, kappelia, siunauskappelia tai niihin verrattavaa seurakunnan rakennusta.

- Uskonnonvapauteen kuuluu sekin, että evankelisluterilaisilla seurakunnilla, kuten muillakin uskonnollisilla ja muilla yhteisöillä, on oikeus itse päättää tilojensa käytöstä, maankäyttöpäällikkö Palo perustelee asiaa.

Uskonnottomia perhejuhlia järjestävä Pro-Seremoniat -palvelukeskus oli asiasta eri mieltä, kun se aiemmin keväällä valitti kiellosta Espoon seurakuntayhtymälle. Koska kirkolla oli monopoli hautausasioissa ja sen oli pakko sallia uskonnottomien hautaamisen omille mailleen, myös muistotilaisuuden järjestäminen sisätiloissa hautaamisen yhteydessä piti Pro-Seremonioiden mielestä olla uskonnonvapauden ja tasa-arvon nimissä mahdollista.

- Muistotilaisuuden pitäminen ulkona esimerkiksi talvipakkasella on omaisille iso rasite, Henrik Sawela Pro-Seremonioista muistuttaa.

Sawelan mukaan ainakin toistaiseksi Helsingin ja Vantaan seurakunnat ovat suhtautuneet myönteisesti Pro-Seremonioiden pyyntöihin uskonnottomien hautajaisten järjestämisestä seurakuntien tiloissa.

- Täysin riippumatta siitä, haudataanko vainaja seurakunnan maille tai ei, niin kyllä muistotilaisuus pitäisi saada järjestää seurakunnan tiloissa veisaten tai veisaamatta, hän toteaa.

Sama maksu kaikille

Aiemmin seurakunnat olivat voineet periä seurakuntiin kuulumattomilta korkeampia hautamaksuja, mutta uudessa hautaustoimilaissa määrättiin, että maksu on oltava sama kaikille, myös seurakuntaan kuulumattomille, joilla on oikeus tulla haudatuksi seurakunnan maille.

Tästä oli seurauksena se, että esimerkiksi uskonnottomien hautauskulut selvästi laskivat, kun taas seurakuntalaisille ne yleensä nousivat, mikä tietysti herätti närää monissa seurakunnissa. Jotkut seurakunnat yrittivät kiertää lakia maksamalla jäsenilleen hautausavustuksia, mutta sekä Kirkkohallitus että hallinto-oikeus katsoivat, että kyseinen avustus oli hautaustoimilain vastaista toimintaa.

Yleiskirjeessään seurakunnille viime vuoden syyskuussa Kirkkohallitus muistutti, että maksujen perusteiden tuli olla samat kaikille niille, joille seurakunta on velvollinen osoittamaan hautasijan ja että maksuissa ei saa olla sellaisia eroja, jotka perustuvat henkilöön liittyvään syyhyn.

- Hautaustoimilain maksusäännösten lisäksi on maksujen määrittelyssä tarpeen ottaa huomioon perustuslain 6 §:n säännös yhdenvertaisuudesta ja siihen liittyvästä syrjintäkiellosta sekä hallinto-oikeudellinen yhdenvertaisuusperiaate. Maksut eivät saa olla välillisestikään syrjiviä, Kirkkohallitus totesi.

Palo vakuuttaa, että seurakunnissa samamaksuisuuden periaate on toteutunut lain edellyttämällä tavalla.

Hautamaksujen pitämistä kaikille samana uudessa hautaustoimilaissa perusteltiin sillä, että seurakunnan saavat osan yhteisöveron tuotosta.



Hautapaikka siunaamattomaan maahan



Marketta Ollikainen


Viimeinen leposija omalla maalla


Evankelisluterilaisella kirkolla on vuosisatainen monopoli kansalaisten julkisessa hautaansaattamisessa, eikä se poistunut vuonna 2004 voimaan tulleen uuden hautaustoimilainkaan myötä. Periaatteessa kuka tahansa voi kuitenkin perustaa hautausmaan, kunhan hankkii sille tarvittavat luvat, eikä tee sitä taloudellista hyötyä tavoitellakseen.

Luvan yksityisen hautausmaan perustamiseen antaa lääninhallitus.

Suomessa on tällä hetkellä vapaa-ajattelijayhdistysten perustamia ja ylläpitämiä hautausmaita kymmenkunta. Useimmat niistä ovat pieniä, noin yhden hehtaarin suuruisia alueita.

Tiettävästi vanhin vapaa-ajattelijoiden ylläpitämä hautausmaa on Raahessa, jossa se perustettiin jo 1920-luvulla. Kotka sai oman hautausmaansa vuonna 1931. Uskonnottomien hautausmaita löytyy myös Karkkilasta, Forssasta, Humppilasta, Kajaanista, Kuusankoskelta, Vaasasta, Kemistä, Kolarista ja Enosta.

Tuoreimpana tulokkaana on Keski-Suomen Vapaa-ajattelijat, joka sai oman hautausmaansa raivaustyöt valmiiksi viime syksynä Jyväskylässä. Yhdistys hankki pari vuotta sitten Jyväskylän kaupungilta maa-alueen, jolle se rakentaa talkoovoimin uurnahautausmaata ja muistolehtoa.

- Arkkuhautausmaan perustaminen ja rakentaminen olisi ollut huomattavasti monimutkaisempaa ja tilaakin olisi tarvittu enemmän, Marko Koivuniemi Jyväskylästä kommentoi.

Helsinki on yrittänyt saada omaa uskonnottomien hautausmaata jo vuodesta 1937 lähtien. Sitkeistä yrityksistä huolimatta vielä ei kuitenkaan ole päästy sanoista tekoihin. Helsingissä suurimpina ongelmina ovat olleet tonttimaan kalleus ja sopivan tontin löytyminen hautausmaa-alueeksi.




Numeron 3/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto