Numeron 2/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 2 - 2006

62. vuosikerta



Pääsihteeriltä




Inhimillistä

Jumalia ei ole. Tämä on ateismin dogmi, ainoa ajatus, jota tulee kannattaa ollakseen ateisti. Me vapaa-ajattelijat laajennamme väitettä hieman: korkeampia voimia ei ole. Väitämme, että mitkään ufomiehet tai -naiset eivät anna ihmiskunnalle ohjeita, eikä esimerkiksi Urantia-kirja ole viisaampien sivilisaatioiden lahja meille.

Kaikki on siksi inhimillistä, sehän on looginen seuraus korkeampien voimien olemattomuudesta. Demokratia, tiede, kapitalismi, musiikki, sananvapaus, etiikka, Tappara ja Ilves - kaikki tämä on ihmisten maailmaan kuuluvaa, ihmisten luomaa tai määrittelemää.

Eräs demokratian yksityiskohta on perustuslain pykälä uskonnonvapaudesta. On hyvä, että se on olemassa, ja hyvä että sitä yleensä noudatetaan. Mutta ei perustuslakivaliokunnalle ole jumalia kertomassa, mikä on uskonto, mikä sen harjoittamisen rajaus ja millainen lakiesitys siis rikkoo perustuslakia. Valiokunnan jäsenet ovat ihmisiä.



Tiede on inhimillistä. Maailma on mikä on, mutta maailman tutkiminen, tiede, on ihmisten toimintaa. Myös tieteen sisällä esiintyy huijausta. Tutkimusalojen valintaan vaikuttavat sangen inhimilliset asiat, ehkä huippufyysikko olisi huippubiologi, jos kotikaupungin yliopistossa olisi biologiaa ollut luettavana.

Hyvä ja paha, etiikka, on sekin inhimillistä. Emme voi koskaan tietää onko jokin eettinen neuvo paras mahdollinen, sillä mistään pyhästä kirjasta emme voi lukea ylempien olentojen neuvoja. Etiikkamme on arvioita kokemuksistamme, ajattelua hyvästä ja pahasta.

Jokainen ihminen on - ihminen. Diktatuuri ja sokea usko yhteen ihmiseen ovat vältettäviä.

Diktatuuri olisi tehokas hallintomuoto, mutta diktaattoriksi valittu olisi väistämättä - jälleen kerran - ihminen. Ei ole jumalia neuvomassa diktaattoria, ei ufoja valitsemassa suurta johtajaa, joka olisi varmasti aina kateuden ja vihan ja kaiken inhimillisen yläpuolella.



Liittommekin on ihmisten luomus. Vapaa-ajattelijain liiton kulttuuriohjelma on mainio opus, mutta inhimillinen sekin. Siinä voi olla virheitä, se voi olla väärässä tai ainakin parannusta kaipaava.

Lopuksi minä itse olen ihminen. Hyvä useimmiten, mutta en aina. Päättelen yleensä oikein, mutta teen virheitä. Yritän ajatella vapaasti ja ilman ennakkoluuloja, mutta en voi luvata siinä aina onnistuvani.



Ateismi vaatii meitä kriittisyyteen. Välttämään tieteisuskoa, sillä tiedekin on inhimillistä. Kriittisyyteen elämänohjeiden antajia kohtaan, sillä kaikki etiikka on inhimillistä. Kriittisyyteen lakeja ja johtajia kohtaan, sillä lainsäätäjät ovat ihmisiä. Itsekriittisyyteen, sillä mekin olemme ihmisiä.

Kaikki muutkin ovat ihmisiä. Ehkäpä ateismi vaatii meitä myös inhimillisyyteen.



Jori Mäntysalo



Numeron 2/2006 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto