Numeron 5/2005 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto


Vapaa Ajattelija 5/2005

jumalaton kulttuurilehti



pääsihteeriltä




Uskonnot eivät tarvitse valtiolta erityishuomiota

Mikä on vapaa-ajattelijoiden kanta valtion ja kirkon, tai valtion ja uskontojen yleensä, suhteeseen? Ehkä lyhyin tapa ilmaista asia on Valtion ei lähtökohtaisesti tarvitse huomioida uskontoa mitenkään.

Tämä ymmärretään usein väärin, toisinaan tahallisesti mutta ehkä useammin tottumuksen vuoksi. Olennaista asiassa on erottaa yksilölle ja yhteisölle tärkeät asiat. En minä vapaa-ajattelijana väitä, etteikö jäsenyys vaikkapa islam-yhdyskunnassa ole jäsenelle - siis yksilölle - paljon tärkeämpi asia kuin jalkapallo. Mutta valtion ei silti tarvitse käsitellä islam-yhdyskuntaa sen erityisemmin kuin futisseuraa.

Esimerkkeinä nykylaista voi ottaa potilaan asemaa koskevan lain, joka takaa potilaalle oikeuden kieltäytyä hoidosta. Jehovan todistaja voi siis kieltäytyä verensiirrosta, mutta laki ei sano että kieltäytymisen syyn pitää olla uskonto, saati luettele uskontoja. Kun Tyrvään kirkko poltettiin, päätti Korkein oikeus teon olevan tuhotyö eikä törkeä tuhotyö. Kirkkoja ei siis saa polttaa, mutta periaatteellista eroa kirkolla ja bingohallilla ei ole, vaan samat pykälät suojaavat molempia.

Vastaavasti esimerkiksi erillinen uskonrauhapykälä voidaan kumota. Jos joku mölyää kirkossa, vieköön poliisi häirikön pois. Siihen riittävät samat pykälät jotka muitakin tilaisuuksia suojaavat.

Erityisesti uskonnonvapauslaki voidaan kumota. Uskontojen kannattajat voivat tietysti rekisteröityä yhdistyksiksi, tai vaikka säätiöiksi tai osuuskunniksi. Asiaa on katsottava ulkopuolelta, siitä mitä muiden kannalta voi vaatia. Ei ole mitään syytä miksi minä voisin vaatia Adventtikirkolle enempää tai vähempää oikeuksia kuin Luonto-Liitolle tai Suomen Linux-käyttäjät ry:lle, joten näitä kolmea voivat koskea samat määräykset.

Tämä on lähtökohta. Joskus tulee vastaan poikkeuksia: esimerkiksi ei-luterilaista ei työvoimatoimisto voi velvoittaa kirkkoa siivoamaan, ja silloin valtio ottaa kantaa vakaumukseen. Uskonnonvapaus voi vaatia myös poikkeusta muuhun lakiin, siihen tapaan kuin kieltolain aikana sai ehtoollisviini erivapauden.

Vapaa-ajattelijoiden haluama valtio ei siis suinkaan kiellä uskontoja, vaan se pitää niitä yleensä yhdentekevinä. Jos yksi tahtoo rakentaa kirkon, rakentakoon kunhan hakee rakennusluvan; ja jos toinen tahtoo painattaa Koraaneja, niin painattakoon ja peritään niistä sama arvonlisävero kuin muistakin kirjoista.



Jori Mäntysalo
pääsihteeri



Numeron 5/2005 sisällysluettelo | muut numerot | Vapaa-ajattelijain liitto