Vapaa Ajattelija 4/2004

jumalaton kulttuurilehti

Vapaa Ajattelijan 4/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon



Janne Vainio



Liitolla uusi toiminnanjohtaja




Vapaa-ajattelijain liitolla on vuoden alusta ollut toiminnanjohtajana Paula Vasama - vapaa-ajattelija jo kolmannessa polvessa. Koulutustaustana hänellä on yo-markkinointilinja sekä erilaisia kursseja koti- ja ulkomailla.

Paula on ollut toiminnassa mukana jo 16-vuotiaasta asti. Jo sitä ennen hän seurasi kiinnostuneena liiton hallinnollisia kokouksia, joita hänen isänsä Timo Vasama järjesti perheen kotona Karkkilassa.

Uuteen työhönsä Paula on tarttunut tarmokkaasti ja muuttanut koko toimiston yleisilmettä. Aikaisemminkin hän oli liiton toimiston- ja taloudenhoitajana vuosina 1984-87 sekä liiton pääsihteerinä 1986-87. Samalla hän toimi myös Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab:n toimitusjohtajana.

Vuonna 1987 Paula lähti ulkomaille puolisonsa mukana. "Harmitti Englantiin lähtiessä, että jouduin luopumaan tärkeänä pitämästäni työstä." Pian Lontooseen muutettuaan hän kuitenkin pääsi Finnwearin sikäläisen pääkonttorin toimistopäälliköksi ja lopulta töihin Lontoon talouselämän keskukseen, Cityyn. Englannista tie vei myös Italiaan ja Suomeen hän palasi viime vuonna yhdessä nelivuotiaan Alex-poikansa kanssa.

Paulan työnkuva ei ole ehtinyt muuttua kovin paljoa lukuun ottamatta teknisen kehityksen vaikutuksia. "Paremmat tietokoneohjelmat, ja tilat hiukan paremmat kuin ennen. Toiminnassa näkyvimmin mukana olevat ihmisetkin ovat suurelta osin samat."

Liiton tilanne ei hänen mielestään ole kovin paljoa muuttunut tuolta ajalta. Oleellisimpana erona on, että tuolloin liitolla ei ollut asuntosijoituksista saatavia vuokratuloja, koska liiton saamat testamentit eivät olleet vielä realisoituneet.

"Valtionapu oli tuohon aikaan parempi." Vielä 80-luvun lopulle valtionapu oli liiton pääasiallinen tulonlähde, jonka määrä supistettiin 90-luvun alun lamavuosina.

Politiikka ei Paulan mielestä aikaisempina toimintavuosina näkynyt liiton toiminnassa sen kummemmin kuin nykyisinkään, vaikka vapaa-ajattelijoista tuolloin vielä yritettiin maalata kuvaa tietyn puolueen peitejärjestönä. "On tietysti kirkon edun mukaista ylläpitää uskonnottomista yleensä ja vapaa-ajattelijoista poliittisia ja muita ennakkoluuloja." Itse Paula ei ole koskaan kuulunut mihinkään puolueeseen, vaikka onkin ollut Sosialidemokraattisen Nuorison Keskusliitossa toimisto­sihteerinä 80-luvun alussa. "Yrittivät saada jäseneksi, mutta ei kiitos - etenkin sen jälkeen kun sain nähdä sisältäpäin, mitä se puoluetoiminta oli."

Paulan asiakaspalveluaika on arkisin klo 11-17. Toimiston- ja taloudenhoidon ohella hän on kääntänyt useita artikkeleita Vapaa Ajattelijaan. Lehden huuhaa-kriittiseen linjaan hän on ollut kohtalaisen tyytyväinen, ja on välillä kummastellut lukijapalautetta, jossa arvostellaan toimitusta liian hyökkäävästä uskontokritiikistä. "Koska Suomessa ei juuri muita julkisesti uskontokriittisiä julkaisuja ole, kuuluu kritiikin esittäminen uskonnottomien oikeusturva- ja kulttuurijärjestönä Vapaa-ajattelijain liiton julkaiseman lehden tehtäviin. Joskus on ongelmallista esittää filosofis-kulttuuripoliittisia näkemyksiä kovin kansantajuisesti, mutta mielestäni Vapaa Ajattelija -lehden rooliin näiden näkemysten julkituominen kuitenkin kuuluu."


Vapaa Ajattelijan 4/2004 sisällysluetteloon | Vapaa Ajattelijan sisällysluetteloon | Vapaa-ajattelijain liiton sivustoon