Uskonnon opiskelijat yhdenvertaiseen asemaan 1.10.2012
kimmo / 1.10.2012
Uskonnon opiskelijat yhdenvertaiseen asemaan 1.10.2012 Kansanedustaja Anna Kontulan 28.9.2012 esittämä lakialoite uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen vapaasti valittavuudesta osuu erittäin tärkeään yhdenvertaisuus-teemaan. Nyt evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat lapset ja nuoret ovat epäoikeudenmukaisessa […]

Uskonnon opiskelijat yhdenvertaiseen asemaan 1.10.2012

Kansanedustaja Anna Kontulan 28.9.2012 esittämä lakialoite uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen vapaasti valittavuudesta osuu erittäin tärkeään yhdenvertaisuus-teemaan. Nyt evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat lapset ja nuoret ovat epäoikeudenmukaisessa asemassa, koska he eivät voi samalla tavalla vapaasti valita omaa katsomusainetta kuin muut. Olisi erittäin tärkeää, että kaikilla Suomen kansalaisilla olisi samanlaiset perusoikeudet. Kansanedustaja Anna Kontulan lisäksi vapaasti valittavuutta ovat pitäneet esillä ainakin opetusministeri Jukka Gustafsson ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Moniarvoistuvan ja monikulttuuristuvan Suomen tuli lähestyä tunnustuksettomuutta. Suomen valtion tulisi olla neutraali suhteessa eri uskontoihin ja maailmankatsomuksiin. Suomi ei enää ole se impivaaralainen yhtenäiskulttuurin maa, jossa kaikki tunnustavat samaa uskontoa. Nyt Suomessa on yli miljoona mihinkään uskontokuntaan kuulumatonta ja muista kulttuureista tulleita ihmisiä on paljon. Ei ole mitenkään perusteltua, että evankelis-luterilaista kirkkoa suositaan tässäkään asiassa. Nykyinen lainsäädäntö tukeekin lähinnä evankelis-luterilaista kirkkoa pakottamalla kaikki kirkkoon liitetyt lapset osallistumaan yhdeksän vuotta kestävään, yhteiskunnan järjestämään uskonnolliseen sosialisaatioon.

Vapaasti valittavuudessa olisi yhdenvertaisuuden lisäksi monia muita etuja. Yksi keskeinen olisi yksityisyyden suojan paraneminen. Kun oppilaat sijoitettaisiin eri katsomusaineisiin vanhempien ilmoituksen mukaan, niin koululta poistuisi tarve selvittää lapsen ja vanhempien jäsenyys eri uskontokunnissa. Uskonnollinen vakaumus on arkaluonteinen tieto samalla tavalla, kuin esim. poliittinen vakaumus tai seksuaalinen suuntautuneisuus. Henkilöön liittyvä arkaluontoinen tieto tulisi olla mahdollisimman pienen joukon tiedossa. Nyt arkaluontoiseksi määritelty tieto paljastuu peruskoululaisten osalta sillä, kun kävelee uskonnon luokkaan ja katsoo, keitä siellä istuu.

Anna Kontulan lakialoite: http://annakontula.fi/2012/09/lakialoite-perusopetuslain-13-%C2%A7n-ja-lukiolain-9-%C2%A7n-muuttamisesta/

 

Lisätietoja

Petri Karisma
Puheenjohtaja
Vapaa-ajattelijian Liitto ry
040-748 9532

Ilkka Vuorikuru
Puheenjohtaja
Helsingin Vapaa-ajattelijat
reilupaivakoti.fi
040-129 1173

Laura Mäntysalo
Tiedottaja
et-opetus.fi -projekti
info@et-opetus.fi
040-730 7483

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *