Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Blogiarkisto

2018

  Esa YlikoskiSexual Rights and Secularism - Seksuaaliset oikeudet sekularismin satoa
  16.10.2018   Esa Ylikoski
  When the authority and power of Religion has weakened, human rights pertaining to sexuality and reproduction health have advanced. Uskonnon valta-aseman heikentymisen myötä ihmisoikeuksia seksuaalisuuden alueilla on saatu parannettua.
  Kari HännikäinenToisen mokkasiineissa kulkemisesta
  16.09.2018   Kari Hännikäinen
  Mitäs jos ihan oikeasti yrittäisimme ymmärtää toisen maailmankatsomusta ilman, että tuomitsemme sen heti alkuunsa?
  Riku SalminenMiksi elämänkatsomustietoa ei avata kaikille?
  21.08.2018   Riku Salminen
  Viimeksi lukiolain käsittelyssä kesäkuussa päätettiin, ettei elämänkatsomustiedon opetusta avata niille lapsille, jotka kuuluvat evankelisluterilaiseen valtionkirkkoon. Mitä syitä ja tarkoitusperiä on tämän päätöksen takana? Foliohattu päähän ja miettimään...
  Jori MäntysaloAvioliiton ikärajaksi 18 vuotta
  20.07.2018   Jori Mäntysalo
  Monien uskontokuntien opin mukaan pari ei saa rakastella ennen avioliittoa. Tämä on uskontokuntien ongelma, ei valtion. Vapaa-ajattelijat kannattavat poikkeuslupamenettelyn kumoamista.
  Esa YlikoskiRuokarukoiluttaminen pois päiväkodeista ja kouluista
  06.06.2018   Esa Ylikoski
  Länsi- ja Sisä-Suomen AVI onkin katsonut (27.3.2018), että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia... Toivottavasti tämä linjaus saatetaan nopeasti käytäntöön. Opetushallituksen tulee pikaisesti muuttaa ohjeitaan tältä osin.
  Esa YlikoskiAvoin kirje rehtoreille
  29.05.2018   Esa Ylikoski
  Ohjeissa todetaan: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.” .. Eiväthän ne kuulu aikuistenkaan työpäiviin ja siten suomalaiseen kulttuuriin.
  Jori MäntysaloLukumääräargumentti on kehäpäätelmä
  25.05.2018   Jori Mäntysalo
  Kun valittavana on sunnuntai-aamuna kirkko tai kävelyretki, yli 98 % lähtee kävelylle.
  Kari HännikäinenJaakko Heinimäen uskonnonvapaudessa vapaus on liikaa
  12.04.2018   Kari Hännikäinen
  Jaakko Heinimäki esittelee omaa tunkkaista versiotaan uskonnonvapaudesta.
  Riku SalminenUskonnonvapaus ei vaadi koulujumalanpalveluksia
  10.04.2018   Riku Salminen
  Esa YlikoskiHuomio lasten uskonnolliseen asemaan
  06.03.2018   Esa Ylikoski
  Tätä taustaa vasten tuntuisi luonnolliselta, että monessa perheessä lasten ja aikuisten uskonnollinen asema harmonisoitaisiin. Toisin sanoen, jos aikuiset eivät enää kuulu uskonnolliseen yhdyskuntaan, miksi lasten pitäisi yhä kuulua?

  2017

   Esa YlikoskiVapaa-ajattelijat esittävät: Uskonnollisista valoista neutraaliksi vakuutukseksi
   31.12.2017   Esa Ylikoski
   Muistutamme, että tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies antavat aina neutraalin vakuutuksen ryhtyessään toimeensa. Ehdotamme, että samalla kertaa sekä virkavala että ns. ministerin vala muutetaan yhdeksi neutraaliksi vakuutukseksi.
   Esa YlikoskiET:n avaaminen tukisi lasten oikeuksia
   30.11.2017   Esa Ylikoski
   ET:n avaaminen kaikille valittavissa olevaksi vahvistaisi tämän vielä paikoin vajaakäytössä olevan katsomusaineen opetustarjontaa ja siten edistäisi uskonnonvapautta sekä lasten pääsyä oikeuksiinsa kautta maan.
   Esa Ylikoski80-vuotias Vapaa-ajattelijain liitto painottaa lasten oikeuksia
   20.11.2017   Esa Ylikoski
   Uskonnottomia syrjittiin vuosikymmenten varrella katsomuksensa vuoksi. Yhdistykset ja liitto antoivat keskinäistä tukea ja turvaa uskonnottomille. Ne järjestivät valistustilaisuuksia ja kulttuuriohjelmaa. Ne rohkaisivat pärjäämään syrjinnän keskelläkin.
   Esa YlikoskiMiten uusia opetusryhmiä elämänkatsomustietoon?
   16.11.2017   Esa Ylikoski
   Hyvissä ajoin ennen uuden lukuvuoden alkua pitäisi päivittää myös toisen ja kolmannen luokan oppilaiden perheiden toive - tarkoituksena mahdollistaa uuden 1-2 tai 1-3 -luokkien elämänkatsomustiedon opetusryhmän käynnistäminen.
   Vapaa-ajattelijain Liitto rySekulaari maailma on vielä työvaiheessa
   03.11.2017   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Tilastokeskuksen väestörakenteen mukaan vuoden 2016 lopussa 72 prosenttia kansasta kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja 1,1 ortodoksisiin kirkkoihin. Uskonnottomia (väestörekisteri tai muu) oli 25,3 prosenttia. Ateisteiksi itsensä luokittelee noin 16 prosenttia väestöstä.
   Vapaa-ajattelijain Liitto ryRipari on nuoren ykkösvalinta, mutta kuinka kauan? Vaihtoehtoehtona omaehtoiset Protu-leirit
   30.10.2017   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Rippikoulu on vuodesta toiseen erittäin suosittu. Vuonna 2016 noin 85 % 15-vuotiaista kävi tämän konfirmaatioon johtavan, kirkon järjestämän koulun. Tapa pitää siis sitkeästi pintansa. Mutta miksi?
   Esa YlikoskiKirkon julkisoikeudellinen asema – valtiokirkko – kirkkovaltio
   29.10.2017   Esa Ylikoski
   Julkisen vallan tulee kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti ”uskonnosta tai katsomuksesta” riippumatta. Jos leikitään, että valtiokirkkoa ei ole, eikö silloin ole sitäkin helpompaa, että kirkon julkisoikeudellinen erityisasema puretaan yhdenvertaisuus-periaatteen nojalla?
   Esa YlikoskiRipari nuoren ykkösvalinta, mutta kuinka kauan? Vaihtoehtoehtona omaehtoiset Protu-leirit
   27.10.2017   Esa Ylikoski
   Vieraileva bloggarimme Riikka Möhkölä: "Ei tule unohtaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan rippikoulun tarkoitus on vahvistaa nuoren uskoa kolmiyhteiseen jumalaan sekä varustaa heitä elämään kristittyinä. Protu-leirit sen sijaan ohjaavat omaehtoiseen elämänkatsomuksen etsintään ja kehittämiseen sekä juhlistavat aikuistumista."
   Esa YlikoskiKoulujen alkaessa
   09.08.2017   Esa Ylikoski
   Peruskoulu-, lukio- ja varhaiskasvatuslakien mukaan tunnustuksellisen uskonnonharjoituksen järjestäminen ei kuulu näiden kasvatus- ja oppilaitosten tehtäviin.
   Esa YlikoskiUskonnon ja katsomuksen vapaudesta maahanmuuttajatyössä
   30.05.2017   Esa Ylikoski
   Näistä perus- ja ihmisoikeuksista Suomessa tulee kertoa suullisesti ja kirjallisesti niin turvapaikanhakijoille kuin muillekin maahanmuuttajille. Ja niiden pohjalta tulee kohdella maahanmuuttajia viranomaistoiminnassa ja koko yhteiskunnassa.
   Esa YlikoskiIs there discrimination against Non-Religious Persons in Finland?
   21.05.2017   Esa Ylikoski
   Onko Suomessa uskonnottomien henkilöiden syrjintää? Näin kysyttiin Kansainvälisen Rationalistiliiton konferenssissa 12.-14.5.2017 Helsingissä. Seuraavassa pääsihteeri Esa Ylikosken alustuspuheenvuoro aiheesta. Lopuksi myös tietoa Vapaa-ajattelijain toiminnasta englanniksi.
   Esa YlikoskiUskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden haasteita Suomessa
   18.04.2017   Esa Ylikoski
   Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä myöskään uskontoon tai vakaumukseen liittyen. Lain lähtökohtana on, että yhdenvertaisuus ei ole vielä käytännössä toteutunut, koska laki edellyttää yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämistä erityisillä suunnitelmilla.
   Kari HännikäinenIsoveli Helsingin piispaksi
   17.04.2017   Kari Hännikäinen
   Kari Hännikäinen"Pari" sanaa tonttuleikeistä ja muista uskonnollisista tilaisuuksista
   07.04.2017   Kari Hännikäinen
   Koulujen uskonnollisia tilaisuuksia perustellaan usein traditioon vedoten. Mm. kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon mukaan ne ovat osa suomalaista kulttuuria.
   Esa YlikoskiOnko uskonnottomuus tabu kouluissa?
   06.04.2017   Esa Ylikoski
   Uskonto, uskonnottomuus ja vakaumus eivät nouse Helsingin koulujen uusissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa esille ollenkaan. Pikemminkin asian mainitseminen on lakaistu piiloon jopa yhdenvertaisuus-lain lakitekstin referoinnista. Selvitimme ja selvitämme asiaa..
   Kari Hännikäinen"Pari" sanaa julkisesta tilasta
   21.03.2017   Kari Hännikäinen
   Minä kannatan tunnustuksettomuuden periaatetta. Mutta en kannata sen äärimmäistä ilmenemismuotoa. En vaadi uskontoja komeroon. Laicite-periaatteesta pitäisi voida myös tehdä suomalainen sovellus.
   Kari HännikäinenJa nurkan takana vaanii aggressiivinen ateisti
   25.01.2017   Kari Hännikäinen
   Suomen Ekumeeninen Neuvosto antanut ulkoasiain ministeriölle lausunnon maamme ihmisoikeustilanteesta. Lausunto on tarkoitettu käytettäväksi YK:lle laadittavaa Suomen kansallista ihmisoikeustilannetta koskevaa raporttia varten.
   Kari HännikäinenPorua viinistä ja veroista
   18.01.2017   Kari Hännikäinen
   Kun ehtoollisviini tulee verolle, karsii kirkko diakoniaa ja nuorisotyötä. Ainakin jos uskomme Jukka Keskitaloa. Ja miksemme uskoisi. Ja pitikös meidän pakanoiden liittyä kirkkoon diakonian ja nuorisotyön takia?

   2016