Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Blogiarkisto

2020

  Vapaa-ajattelijain tavoitteet ja strategia 2020 – 2023
  28.09.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Liittokokous hyväksyi ohjelman, joka kertoo mitä Vapaa-ajattelijain liitto lähivuosina tavoittelee ja millaisia toimintatapoja käytetään. Kolmessa ensimmäisessä luvussa kerrotaan liiton tarkoitus, tavoitekuva ja arvot.
  Myös jumalanpalveluksia voitava rajoittaa koronaviruksen estämiseksi
  21.09.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Viranomaisilla on oltava mahdollisuus säännellä ja ääritapauksessa kieltää tapahtumat kirkossa ja synagogassa samalla tavoin kuin teatterissa ja työväentalolla.
  Hautauskappelit halutaan myös ei-kirkollisiin hautauksiin
  26.08.2020   Esa Ylikoski
  75 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kirkon hautausmaiden kappeleita tulisi voida käyttää myös ei-kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin. 18 prosenttia katsoo, että niitä tulee käyttää vain kirkollisiin hautajais-tilaisuuksiin. 7 prosenttia ei osannut sanoa.
  Vapaa-ajattelijat: hautaustoimi kirkollisasioista sosiaali- ja terveystoimeen
  24.08.2020   Esa Ylikoski
  Vainajan omaisten ja muiden läheisten tunteiden kunnioittaminen sekä sosiaalisen ja henkisen hyvinvoinnin edistäminen edellyttävät hautaustoimen siirtämistä kirkollisasioista sosiaali- ja terveystoimeen.
  Vapaa-ajattelijain tavoitteet ja strategia 2020 – 2023
  22.08.2020   Esa Ylikoski
  Vapaa-ajattelijain liitto on uskonnottomien edunvalvonta-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestö, joka perustaa toimintansa tiedepohjaiseen ja rationaaliseen ajatteluun sekä humanistisiin arvoihin. Toiminta on puoluepoliittisesti sitoutumatonta.
  Peräti 4/5 avaisi elämänkatsomustiedon kaikille valittavissa olevaksi
  21.08.2020   Esa Ylikoski
  Jo 79 prosenttia suomalaisista - 86 prosenttia nuorista - kannattaa sitä, että myös kirkkoon kuuluvat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijasta. Kannatus on noussut vuonna 2017 tehdyn kyselyn tuloksesta 3 prosenttiyksikköä.
  Sitouttamattomuuteen ja yksityisyyden suojaan
  07.08.2020   Esa Ylikoski
  Kouluissa ja päiväkodeissa tulee siirtyä uskonnolliseen ja katsomukselliseen sitouttamattomuuteen sekä arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suojaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksen mukaisesti.
  Perhejuhlat -- puhujana vieraan perheen juhlissa
  10.04.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Hyvä ystävä joutui järjestelemään siviilihautajaisia ja etsimään tietoa ja apua. Hänen kokemuksensa Pro-Seremonioiden puhujasta oli niin lämmin ja hyvä, että lähdin etsimään tietoa, kuinka voisin itse toimia puhujana.
  Räsäsen vastaisku
  03.04.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  On hyvä, että nyt homoja lyttäävät eivät voi enää yhtä helposti vetäytyä suojaan raamatunlauseiden taakse. "Raamattu-siteeraus voi olla rikos", sanoo Toiviainen.
  Uusi Tavoitteet ja strategia 2020-2023 -luonnos keskusteluun
  03.04.2020   Esa Ylikoski
  Vapaa-ajattelijain liitto on uskonnottomien edunvalvonta-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestö, joka perustaa toimintansa tiedepohjaiseen ja rationaaliseen ajatteluun sekä humanistisiin arvoihin. Nyt voi vaikuttaa liiton linjauksiin.
  Freethinkers in Finland
  16.02.2020   Esa Ylikoski
  We have worked together with Nordic humanist organizations (Denmark, Finland, Island, Norway, Sweden) and published together Nordic Humanist Manifest. We are members of Humanists International (HI) and European Humanist Federation (EHF).

  2019

   Saadaanko ET vihdoin kaikille valittavaksi?
   20.12.2019   Esa Ylikoski
   Elämänkatsomustieto voidaan avata kaikille valittavissa olevaksi nopealla erillisratkaisulla. Muutos on lakiteknisesti helppo. Uudistus ei vaadi oppiaine- ja tuntijaon, opetussuunnitelmien perusteiden eikä oppikirjojen muuttamista. Se voidaan ottaa käyttöön heti.
   Esityksiä Opetushallituksen tilaisuusohjeiden uudistamiseen
   08.12.2019   Esa Ylikoski
   Paras ratkaisu on, että varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa luovutaan kokonaan uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten liittämisestä toimintaan. Ne eivät kuulu laissa mainittuihin tehtäviin eivätkä täytä sitouttamattomuuden vaatimusta.
   Koko toiminta sitouttamattomaksi
   19.11.2019   Esa Ylikoski
   Uskonnonharjoitukset eivät kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin, ja opetussuunnitelman sekä varhaiskasvatuksen perusteissa linjataan opetuksen ja lukuvuoden päättäjäisten "uskonnollinen ja katsomuksellinen sitouttamattomuus".
   Uskonnollinen ylistys seisomaan ponkaisten ei kuulu koulun joulujuhlaan
   05.11.2019   Esa Ylikoski
   Tällainen tunnustuksellinen, kristinuskon Jumalaa ylistävä, nykykatsannossa kai varsin herätyskristillinen ja sitouttavana tuntuinen ylistysmotoriikka ei ole mielestäni enää sopivaa käyttäytymistä koulujen kaikille yhteisessä joulujuhlassa eikä varsinkaan oletusarvona. kaikkien osallistujien käyttäytymiseen.
   Suomi ummistaa silmänsä uskonnottomien lasten syrjinnältä
   18.10.2019   Esa Ylikoski
   Raportissa ei käsitellä uskontoon tai vakaumukseen liittyvää, ei varsinkaan uskonnottomuuteen liittyvää syrjintää, eikä sen poistamiseksi tehtävää työtä. Jälkimmäinen on ymmärrettävä, koska työ on ollut hyvin vähäistä, mutta syrjintää kuitenkin tosiasiassa esiintyy...
   Huttusen höttöset
   22.09.2019   Kari Hännikäinen
   Teologian tohtorin Niko Huttusen mukaan sekularisaation seuraus on valtioteologia. Ja mitenkähän tämä nyt oikein on?
   Yhteiseen sotilasvakuutukseen tai sotilasvalaan
   10.07.2019   Esa Ylikoski
   Siirtyminen yhteiseen, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti neutraaliin juhlalliseen seremoniaan lisäisi varusmiesten ja sotilaiden yhtenäisyyttä. Kun puolustusvoimain ylipäällikkö antaa virkaan astuessa juhlallisen vakuutuksen, se sopii myös varusmiehille.
   Ministerin vakuutukseen ja virkamiesvakuutukseen
   04.07.2019   Esa Ylikoski
   " Valtioneuvosto ja tasavallan presidentti käyttävät molemmat ylintä hallitusvaltaa, joten niitä koskevien juhlallisen velvoittautumisen muotojen olisi perusteltua olla samojen periaatteiden mukaisia.” (Oikeuskanslerin lausunto)
   Minä ja Suvivirsi
   26.05.2019   Kari Hännikäinen
   Tässä kirjoituksessa ei vaadita Suvivirren kieltämistä koulujen kevätjuhlasta. Kerron oman suhteeni lauluun ja miten se on muuttunut.
   Hautaustoimen yhdenvertaisuusongelmat hallitusohjelmaan
   28.04.2019   Esa Ylikoski
   Helsinki KYLLÄ, Espoo EI, Vantaa KYLLÄ, Kerava EI, Nurmijärvi KYLLÄ, Tuusula EI, Hyvinkää KYLLÄ, Järvenpää EI, Riihimäki KYLLÄ, Lahti EI, Kotka KYLLÄ, Lappeenranta EI, Tampere KYLLÄ, Jyväskylä EI, Turku KYLLÄ, Pori EI, jne.
   Teemun teesit uskonnon opetuksesta
   07.04.2019   Kari Hännikäinen
   Muutama sana Helsingin piispan perusteluihin koskien oman uskonnon opetusta.
   Kiitos eduskuntakaudesta! Jotain jäi vaalien jälkeiseen aikaankin..
   05.04.2019   Esa Ylikoski
   Tässä yhteydessä haluamme kiinnittää huomiotanne siihen, että kiireisen ja monille raskaan eduskuntakauden aikanakin suomalaisen yhteiskunnan maallistuminen on jatkunut huomionarvoisella tavalla. Keisarilla ei ole vaatteita!?
   Essayah tulkitsee perustuslakivaliokunnan lausuntoa - omalla tavallaan
   17.02.2019   Kari Hännikäinen
   Perustuslakivaliokunta on kuulemma linjannut huhtikuussa 2018, että virsien laulattaminen lapsilla ei ole uskonnon harjoittamista. HÄH?!
   Liiton jäsenmäärä laski
   15.02.2019   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Yhdistysten henkilöjäsenmäärä laski 2 prosenttia.
   Vaalikone uskonnonvapaudesta
   09.02.2019   Jori Mäntysalo
   Uskonnonvapaus.fi-sivulla on jo neljänsissä eduskuntavaaleissa vaalikone. Kysymykset koskevat kirkon ja valtion suhteita, jumalanpilkkalakia, huivin käyttöä jne.
   Vahva usko, heikko epäusko
   31.01.2019   Jori Mäntysalo
   Ateismi sen sijaan ei ole uskonto. Ei esimerkiksi lapsen saaminen ET-opetukseen ole mikään pyhä asia.
   Monenlaisia vapaa-ajattelijoita
   12.01.2019   Jori Mäntysalo
   Pelkkä jäsenyyskin on tärkeä, se kertoo useamman olevan ajatustemme takana.

   2018

    ET:n avaaminen on kiireellinen erillisuudistus
    06.12.2018   Esa Ylikoski
    Lapsiasiavaltuutettu totesi kertomuksessaan eduskunnalle helmikuussa 2018, että nykyinen sääntely on ”yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen”. Perusoikeuksien toteutumisen epäkohtaan tarttumista ei pidä lykätä.
    Sexual Rights and Secularism - Seksuaaliset oikeudet sekularismin satoa
    16.10.2018   Esa Ylikoski
    When the authority and power of Religion has weakened, human rights pertaining to sexuality and reproduction health have advanced. Uskonnon valta-aseman heikentymisen myötä ihmisoikeuksia seksuaalisuuden alueilla on saatu parannettua.
    Toisen mokkasiineissa kulkemisesta
    16.09.2018   Kari Hännikäinen
    Mitäs jos ihan oikeasti yrittäisimme ymmärtää toisen maailmankatsomusta ilman, että tuomitsemme sen heti alkuunsa?
    Miksi elämänkatsomustietoa ei avata kaikille?
    21.08.2018   Riku Salminen
    Viimeksi lukiolain käsittelyssä kesäkuussa päätettiin, ettei elämänkatsomustiedon opetusta avata niille lapsille, jotka kuuluvat evankelisluterilaiseen valtionkirkkoon. Mitä syitä ja tarkoitusperiä on tämän päätöksen takana? Foliohattu päähän ja miettimään...
    Avioliiton ikärajaksi 18 vuotta
    20.07.2018   Jori Mäntysalo
    Monien uskontokuntien opin mukaan pari ei saa rakastella ennen avioliittoa. Tämä on uskontokuntien ongelma, ei valtion. Vapaa-ajattelijat kannattavat poikkeuslupamenettelyn kumoamista.
    Ruokarukoiluttaminen pois päiväkodeista ja kouluista
    06.06.2018   Esa Ylikoski
    Länsi- ja Sisä-Suomen AVI onkin katsonut (27.3.2018), että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia... Toivottavasti tämä linjaus saatetaan nopeasti käytäntöön. Opetushallituksen tulee pikaisesti muuttaa ohjeitaan tältä osin.
    Avoin kirje rehtoreille
    29.05.2018   Esa Ylikoski
    Ohjeissa todetaan: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.” .. Eiväthän ne kuulu aikuistenkaan työpäiviin ja siten suomalaiseen kulttuuriin.
    Lukumääräargumentti on kehäpäätelmä
    25.05.2018   Jori Mäntysalo
    Kun valittavana on sunnuntai-aamuna kirkko tai kävelyretki, yli 98 % lähtee kävelylle.
    Jaakko Heinimäen uskonnonvapaudessa vapaus on liikaa
    12.04.2018   Kari Hännikäinen
    Jaakko Heinimäki esittelee omaa tunkkaista versiotaan uskonnonvapaudesta.
    Uskonnonvapaus ei vaadi koulujumalanpalveluksia
    10.04.2018   Riku Salminen
    Huomio lasten uskonnolliseen asemaan
    06.03.2018   Esa Ylikoski
    Tätä taustaa vasten tuntuisi luonnolliselta, että monessa perheessä lasten ja aikuisten uskonnollinen asema harmonisoitaisiin. Toisin sanoen, jos aikuiset eivät enää kuulu uskonnolliseen yhdyskuntaan, miksi lasten pitäisi yhä kuulua?

    2017

     Vapaa-ajattelijat esittävät: Uskonnollisista valoista neutraaliksi vakuutukseksi
     31.12.2017   Esa Ylikoski
     Muistutamme, että tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies antavat aina neutraalin vakuutuksen ryhtyessään toimeensa. Ehdotamme, että samalla kertaa sekä virkavala että ns. ministerin vala muutetaan yhdeksi neutraaliksi vakuutukseksi.
     ET:n avaaminen tukisi lasten oikeuksia
     30.11.2017   Esa Ylikoski
     ET:n avaaminen kaikille valittavissa olevaksi vahvistaisi tämän vielä paikoin vajaakäytössä olevan katsomusaineen opetustarjontaa ja siten edistäisi uskonnonvapautta sekä lasten pääsyä oikeuksiinsa kautta maan.
     80-vuotias Vapaa-ajattelijain liitto painottaa lasten oikeuksia
     20.11.2017   Esa Ylikoski
     Uskonnottomia syrjittiin vuosikymmenten varrella katsomuksensa vuoksi. Yhdistykset ja liitto antoivat keskinäistä tukea ja turvaa uskonnottomille. Ne järjestivät valistustilaisuuksia ja kulttuuriohjelmaa. Ne rohkaisivat pärjäämään syrjinnän keskelläkin.
     Miten uusia opetusryhmiä elämänkatsomustietoon?
     16.11.2017   Esa Ylikoski
     Hyvissä ajoin ennen uuden lukuvuoden alkua pitäisi päivittää myös toisen ja kolmannen luokan oppilaiden perheiden toive - tarkoituksena mahdollistaa uuden 1-2 tai 1-3 -luokkien elämänkatsomustiedon opetusryhmän käynnistäminen.
     Sekulaari maailma on vielä työvaiheessa
     03.11.2017   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
     Tilastokeskuksen väestörakenteen mukaan vuoden 2016 lopussa 72 prosenttia kansasta kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja 1,1 ortodoksisiin kirkkoihin. Uskonnottomia (väestörekisteri tai muu) oli 25,3 prosenttia. Ateisteiksi itsensä luokittelee noin 16 prosenttia väestöstä.
     Ripari on nuoren ykkösvalinta, mutta kuinka kauan? Vaihtoehtoehtona omaehtoiset Protu-leirit
     30.10.2017   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
     Rippikoulu on vuodesta toiseen erittäin suosittu. Vuonna 2016 noin 85 % 15-vuotiaista kävi tämän konfirmaatioon johtavan, kirkon järjestämän koulun. Tapa pitää siis sitkeästi pintansa. Mutta miksi?
     Kirkon julkisoikeudellinen asema – valtiokirkko – kirkkovaltio
     29.10.2017   Esa Ylikoski
     Julkisen vallan tulee kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti ”uskonnosta tai katsomuksesta” riippumatta. Jos leikitään, että valtiokirkkoa ei ole, eikö silloin ole sitäkin helpompaa, että kirkon julkisoikeudellinen erityisasema puretaan yhdenvertaisuus-periaatteen nojalla?
     Ripari nuoren ykkösvalinta, mutta kuinka kauan? Vaihtoehtoehtona omaehtoiset Protu-leirit
     27.10.2017   Esa Ylikoski
     Vieraileva bloggarimme Riikka Möhkölä: "Ei tule unohtaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan rippikoulun tarkoitus on vahvistaa nuoren uskoa kolmiyhteiseen jumalaan sekä varustaa heitä elämään kristittyinä. Protu-leirit sen sijaan ohjaavat omaehtoiseen elämänkatsomuksen etsintään ja kehittämiseen sekä juhlistavat aikuistumista."
     Koulujen alkaessa
     09.08.2017   Esa Ylikoski
     Peruskoulu-, lukio- ja varhaiskasvatuslakien mukaan tunnustuksellisen uskonnonharjoituksen järjestäminen ei kuulu näiden kasvatus- ja oppilaitosten tehtäviin.
     Uskonnon ja katsomuksen vapaudesta maahanmuuttajatyössä
     30.05.2017   Esa Ylikoski
     Näistä perus- ja ihmisoikeuksista Suomessa tulee kertoa suullisesti ja kirjallisesti niin turvapaikanhakijoille kuin muillekin maahanmuuttajille. Ja niiden pohjalta tulee kohdella maahanmuuttajia viranomaistoiminnassa ja koko yhteiskunnassa.
     Is there discrimination against Non-Religious Persons in Finland?
     21.05.2017   Esa Ylikoski
     Onko Suomessa uskonnottomien henkilöiden syrjintää? Näin kysyttiin Kansainvälisen Rationalistiliiton konferenssissa 12.-14.5.2017 Helsingissä. Seuraavassa pääsihteeri Esa Ylikosken alustuspuheenvuoro aiheesta. Lopuksi myös tietoa Vapaa-ajattelijain toiminnasta englanniksi.
     Uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden haasteita Suomessa
     18.04.2017   Esa Ylikoski
     Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä myöskään uskontoon tai vakaumukseen liittyen. Lain lähtökohtana on, että yhdenvertaisuus ei ole vielä käytännössä toteutunut, koska laki edellyttää yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämistä erityisillä suunnitelmilla.
     Isoveli Helsingin piispaksi
     17.04.2017   Kari Hännikäinen
     "Pari" sanaa tonttuleikeistä ja muista uskonnollisista tilaisuuksista
     07.04.2017   Kari Hännikäinen
     Koulujen uskonnollisia tilaisuuksia perustellaan usein traditioon vedoten. Mm. kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon mukaan ne ovat osa suomalaista kulttuuria.
     Onko uskonnottomuus tabu kouluissa?
     06.04.2017   Esa Ylikoski
     Uskonto, uskonnottomuus ja vakaumus eivät nouse Helsingin koulujen uusissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa esille ollenkaan. Pikemminkin asian mainitseminen on lakaistu piiloon jopa yhdenvertaisuus-lain lakitekstin referoinnista. Selvitimme ja selvitämme asiaa..
     "Pari" sanaa julkisesta tilasta
     21.03.2017   Kari Hännikäinen
     Minä kannatan tunnustuksettomuuden periaatetta. Mutta en kannata sen äärimmäistä ilmenemismuotoa. En vaadi uskontoja komeroon. Laicite-periaatteesta pitäisi voida myös tehdä suomalainen sovellus.
     Ja nurkan takana vaanii aggressiivinen ateisti
     25.01.2017   Kari Hännikäinen
     Suomen Ekumeeninen Neuvosto antanut ulkoasiain ministeriölle lausunnon maamme ihmisoikeustilanteesta. Lausunto on tarkoitettu käytettäväksi YK:lle laadittavaa Suomen kansallista ihmisoikeustilannetta koskevaa raporttia varten.
     Porua viinistä ja veroista
     18.01.2017   Kari Hännikäinen
     Kun ehtoollisviini tulee verolle, karsii kirkko diakoniaa ja nuorisotyötä. Ainakin jos uskomme Jukka Keskitaloa. Ja miksemme uskoisi. Ja pitikös meidän pakanoiden liittyä kirkkoon diakonian ja nuorisotyön takia?

     2016