Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Epäpyhäinpäivä: Kanssakäyminen va-yhdistysten kesken
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 22.12.2018
Harva yhdistys tai liitto pystyy sanomaan mitä niillä olisi enemmän kuin meillä. Vapareista löytyy vaikka mitä, on henkilöresursseja, valtavasti tietoa, taitoa, osaamista ja mielekkäitä ideoita.

Turussa 3.11.2018 järjestetty Epäpyhäinpäivä sai järjestöväen varauksettoman kannatuksen ja tilaisuus oli onnistunut. Turkuun saapui vapariväkeä Helsingistä, Ikaalisista, Jyväskylästä, Kangasalta, Nakkilasta, Porista ja Tampereelta. Isäntäyhdistyksen valmistelutyö kantoi hedelmää, yleisölle esiintyi Neiti Ellen Salminen keräten raikuvat aplodit esiintymisellään. Vieraiden trahteerauksesta vastasi Iida Iloniitty.

Päivän asiakäsittelyn aloitti Satakunnan VA aiheena kanssakäyminen VA yhdistysten kesken. Keskityin puheenvuorossani niihin asioihin, jotka ovat minua hämmästyttäneet ja joita välillä ihmettelen: miksi jokin asia tehdään vapareissa juuri näin, miksi emme voi keskustella asiasta naapurin kanssa? Toinen tarkastelun näkökanta oli miksi meiltä puuttuu kanssakäyminen tyystin, vaikka välimatkat yhdistysten välillä ovat verrattain lyhyitä. Kolmas seikka jonka nostin esiin puheenvuorossani, oli paikallinen, satakuntalainen suhtautuminen asioihin ja usein esiintyvä sukupolvien ja eri-ikäisten yhdistysten välinen juopa, joka on ja pysyy avoimena kaikesta huolimatta.

Kannustan kaikkia vuoropuheluun ja keskinäiseen kanssakäymiseen. Se on meidän jokaisen vaparin ja vaparikentän etu ja hyöty. Nyt pelataan yhtenä joukkueena kohti yhteistä päämäärää, me emme tee irtiottoja, olemme kaikki yhtä ja samaa vapareiden liekkimaljajoukkuetta. Kukaan ei menetä kasvojaan, mikäli otat kontaktin naapuriin; viestintävälineitä meillä onneksi nykyään on riittämiin.

Näen tiedonsiirron mahdollisuutena, mutta meidän tulee käyttää sitä taitaen niin että, kaikki pääsevät mukaan. On huomioitava nekin yhdistykset ja henkilöt, jotka ovat vielä jostain syystä alkuaskelissa tietoyhteiskunnan hyödyntämisessä. Vapareiden järjestökenttää voi pitää ihanteellisena meille jokaiselle, kukaan ei ole ehtinyt vielä peuhaamaan siellä liikaa ja kääntänyt sitä vain itselleen sopivaksi. Olemme kaikki samalla viivalla, meitä odottaa ja meillä on mielenkiintoinen järjestökenttä.

Korostan vapareiden omaa osaamista. Meidän järjestössä on kyllä millä prameilla. Harva yhdistys tai liitto pystyy sanomaan mitä niillä olisi enemmän kuin meillä. Vapareista löytyy vaikka mitä, on henkilöresursseja, valtavasti tietoa, taitoa, osaamista ja mielekkäitä ideoita; joskus tuntuu siltä kuinka meillä olisi älyä ja järkeä enemmän kuin monissa isommissa yhteisöissä. Me hallitsemme tehtävät ihan varmasti; joskus tuntuu siltä, kuinka kanavointi ja kaikkien asioiden asettelu paikoilleen olisi meille vaikeinta. Meillä on jo kaikkea ja jopa yllin kyllin, mutta emme saa kaikkea kohdalleen.

Turun Epäpyhäinpäivä oli hieno vaparitilaisuus, tällaisia asioita me tarvitsemme. Ilolla laitoin merkille jyväskyläläisten vieraiden aktiivisuuden, jotka vetelivät naruista siihen malliin kertoen kuinka, vapareiden Epäpyhäinpäivän tilaisuudet ovat tulleet jäädäkseen lokakuun loppuun tai marraskuun alkuun.

Jukka Kim

Kirjoittaja on Satakunnan vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry