Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kirkon vauvajäsenhankinnan viranomaistuki saa kritiikkiä
Jori Mäntysalo / 2.10.2017
Liiton mielestä kirkkoja ei tarvita nimen annon välikädeksi.

Tiedote 2.10.2017

Kirkon vauvajäsenhankinnan viranomaistuki saa kritiikkiä

Vanhempien vastasyntyneelle lapselleen ilmoittamien nimien vastaanotto, tarkastaminen ja rekisteröinti väestökirjanpitoon tulee siirtää kokonaan maistraateille, esittää Vapaa-ajattelijain liitto eduskunnan lakivaliokunnalle lausunnossaan nimilain uudistamisesta. Näin myös nimen lainmukaisuuden selvittäminen tapahtuisi ilman ylimääräisiä vaiheita.

Liiton mielestä kirkkoja ei tarvita nimen annon välikädeksi. Kommentoidun lakiesityksen mukaan Evankelis-luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle jäisi yhä rooli nimi-ilmoituksen vastaanottajana ja tietojen välittäjänä väestötietojärjestelmään. Liiton mielestä se suosii kirkon vauvajäsenhankintaa.

– Maistraattien vastasyntyneen vanhemmille lähettämä kirje ja nimen ilmoituslomake nyt suorastaan ohjaavat vanhempia liittämään vauvoja jompaankumpaan valtionkirkkoon, kritisoi liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

– Maistraatin lomakkeissa kysytään jopa lapsen kummien nimiä, vaikka ne eivät millään lailla liity lapsen nimen ja äidinkielen ilmoittamiseen. Kirkkojen lapsijäsenyyden markkinointi viranomaisohjeissa ja ilmoituslomakkeissa ei vastaa julkiselle vallalle asettuvan neutraliteettiperiaatteen vaatimuksia.

Vapaa-ajattelijain mielestä lapsijäsenten hankinta uskontokuntiin ei kuulu maistraattien lomakkeisiin. Lisäksi liitto kritisoi, että valtio nyt jopa maksaa tällaisesta väestörekisteritoiminnasta osana ev.-lut. kirkon budjettirahoitusta.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry