Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vainajan vakaumuksen kunnioittaminen
kimmo / 29.12.2016
Tahdon siviilihautajaiset -kortti on hyvä olla aina mukana. Siitä selviää, että asianomainen haluaa kaikki kuolemaansa ja hautajaisiinsa liittyvät asiat järjestettävän uskonnottomasti ja ilman pappia.

Hautausohjeet omaisille tarpeellisia

Käytännössä ilmenee valitettavan usein, että uskonnottoman vainajan omaiset joko tieten tai tietämättään stressaavassa tilanteessa valitsevat kirkollisen siunauksen siviilihautajaisten sijaan. Jotta näin ei missään tilanteessa pääsisi käymään omalla kohdalla, asiaan voi ja kannattaa vaikuttaa jo silloin, kun elää ja voi hyvin.

Tahdon siviilihautajaiset -kortti 

Tahdon siviilihautajaiset -kortti on hyvä olla aina mukana. Siitä selviää, että asianomainen haluaa kaikki kuolemaansa ja hautajaisiinsa liittyvät asiat järjestettävän uskonnottomasti ja ilman pappia. Tietoa löytyy esimerkiksi www.siviilihautajaiset.fi -sivulta. Kortin voi tulostaa itse PDF-dokumenttina. Korttia voi tulostaa useitakin kappaleita lähipiirin säilytettäväksi, jotta tieto varmasti tavoittaa kaikki asianosaiset ajoissa. Korttia saa myös Vapaa-ajattelijain liitosta ja monien yhdistysten toimihenkilöiltä.

Tämän kortin puuttuminen ei ole kuitenkaan lupa kirkollisen hautauksen suorittamiseen. Kortin käyttö on suositeltavaa jos on hiukankin syytä epäillä, että vakaumusta ei kunnioitettaisi hautauksessa.

Vainajan internet-tilien ja sosiaalisen median profiilien poistamisesta

Yhä useampi meistä on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kuoleman jälkeen sosiaalisen median profiilit sekä erilaiset sähköpostitilit ja vastaavat jäävät kummittelemaan, ellei tilejä suljeta. Ellei nettitestamenttia ole, on käyttäjän kuolemasta ilmoitettava nettisivuston tai palvelun ylläpitäjille ja pyydettävä tilin lopettamista ja profiilin poistamista. Ilmoittajan on pystyttävä osoittamaan käyttäjän kuolema asianmukaisella todistuksella ja hänen tulee antaa sekä vainajan että omat tietonsa sekä mahdollisuuksiensa mukaan kyseisten tilien ja profiilien tiedot.

Pertti Periniva
Kirjoittaja on Vapaa-ajattelijain liiton hautausmaatyöryhmän puheenjohtaja

Kemin vapaa-ajattelijain hautausmaalle haudattu yli 544 vainajaa

Kemin vapaa-ajattelijain Ristikankaan hautausmaa otettiin käyttöön jo vuonna 1942. Joskus kysytään, miksi nimenä on Ristikangas. Nimen valintaan arvellaan vaikuttaneen sen, että maa-ala on ostettu Risti-nimisestä tilasta.

Tällä hetkellä hautausmaahan on haudattu 544 vainajaa. Hautausmaalla sijaitsee huoltorakennus, joka toimii myös seremoniatilana. Oikeus tulla haudatuksi yhdistyksen hautausmaalle on yhdistyksemme jäsenellä ja hänen aviopuolisollaan tai avopuolisollaan, ja yhdistyksellämme on tarjota puhujia hautajaisiin.

Hautausmaalle on mahdollista valita arkkuhautaus tai tuhkauurnahautaus. Tuhkauurnan hautauksen saa joko tuhkauurna-alueelle nimikyltillä varustettuna taikka nimettömänä eri alueelle.

Lisäksi Kemin kaupungin vesialueelle tuhkan voi sirotella tai laskea vesiuurnassa, joka hajoaa nopeasti.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry