Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Uskonnotonta saattamassa
kimmo / 29.12.2016
Seurakuntien velvollisuuteen ylläpitää hautausmaita ei kuulu velvollisuutta luovuttaa kappeleitaan uskonnottomien saattotilaisuuksien käyttöön. Kymmenisen vuotta sitten piispainkokous päätti suositella seurakunnille, etteivät nämä luovuttaisi kappeleitaan uskonnottomien saattotilaisuuksien käyttöön.

Suomessa valtio on antanut hautaustoimen lähes yksinoikeudella ev.lut. kirkolle.

Poikkeuksena ovat vapaa-ajattelijoiden kymmenen hautausmaata, Kauniaisten kaupungin ylläpitämä sekä Turussa oleva kaupungin ylläpitämä, vain muslimeille tarkoitettu hautausmaa. Tämän lisäksi löytyy joukko pieniä hautausmaita, jotka joko eivät enää ole käytössä tai joiden käyttö on rajoitettu oman perheen tai pienseurakunnan jäsenille.

Nykyään hautauskustannuksiin ei enää vaikuta se, onko vainaja seurakunnan jäsen vai ei. Tällä hetkellä kirkolle tulee rahaa valtion budjetista kattamaan erinäisiä kirkon yhteiskunnallisia tehtäviä ja kirkon on tarkoitus kattaa pääosa hautaustoimen kuluista tätä kautta. Osan kuluista se perii hautausmaksuina. Jokaisella seurakunnan alueella asuvalla on oikeus tulla haudatuksi seurakunnan maille.

Jokaisella seurakunnalla on velvollisuus ylläpitää tunnustuksetonta hautausmaata joko itse tai yhdessä jonkun muun seurakunnan kanssa. Pääkaupunkiseudulla Helsingin ja Vantaan seurakunnat perustivat yhteisen hautausmaan Honkanummen hautausmaan yhteyteen. Espoossa tunnustukseton hautausmaa on Kehä III:n pohjoispuolella Kellonummen hautausmaan yhteydessä ja Keski-Uusimaan seurakunnat Tuusula, Kerava, Järvenpää ja Sipoo, perustivat yhteisen Keravan hautausmaan yhteyteen.

Seurakuntien velvollisuuteen ylläpitää hautausmaita ei kuulu velvollisuutta luovuttaa kappeleitaan uskonnottomien saattotilaisuuksien käyttöön. Kymmenisen vuotta sitten piispainkokous päätti suositella seurakunnille, etteivät nämä luovuttaisi kappeleitaan uskonnottomien saattotilaisuuksien käyttöön. Seurakunnat ovat suhtautuneet tähän suositukseen vaihtelevasti. Pääkaupunkiseudulla monet seurakunnat luovuttavat kappeleitaan näihin tilaisuuksiin. Sama on tilanne esim. Turussa ja Tampereella.

Espoossa ongelmia

ääkaupunkiseudun kummajainen on Espoo, joka aikoinaan salli näitä tilaisuuksia kappaleissaan. Piispainkokouksen päätöksen jälkeen Kirkkoneuvosto kuitenkin päätti muuttaa käytäntöä siitä huolimatta, että yhteistyö esimerkiksi Pro-Seremoniat -palvelukeskuksen kanssa oli ollut täysin ongelmatonta.

yt espoolaisia kirkkoon kuulumattomien vainajien saattoväkeä kurmotetaan siten, että joko pitävät saattotilaisuuden ulkona tai sitten joutuvat pitämään tilaisuuden esimerkiksi Hietaniemen krematorion kappelissa. Kun moni saattotilaisuuteen osallistuva on seurakunnan jäsen, iskee tämä syrjivä käytäntö myös seurakunnan omiin jäseniin. Muutenkin seurakunnan päätös lähettää kummallisen viestin: näin kristillistä rakkautta sovelletaan Espoon seurakunnissa.

Henrik Sawela
Kirjoittaja on uskonnoton juhlapuhuja.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry