Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kohti yhdenvertaisuutta hautaustoimessa
kimmo / 29.12.2016
Ei ole helppoa löytää sopivia tiloja hautajaisten pitämiseen tai valita edullisempia vaihtoehtoja, jotka poikkeavat kirkon käytännöistä.

Kappelissa isämme hautaustilaisuudessa 1990-luvun alussa kanttori kieltäytyi soittamasta hautajaisiin valittua kappaletta, koska pappia ei ollut paikalla. Minulle ja sisaruksilleni tuli täytenä yllätyksenä seurakuntien harjoittama syrjintä vakaumukseltaan uskonnottoman hautauksessa. Meidän oli siinä surun ja sekavuuden tilassa sukulaisten ja ystävien odottaessa neuvoteltava kirkon edustajan kanssa ehdoista, joilla hän suostuisi toteuttamaan toiveemme. Arkkua veimme hautapaikalle pelonsekaisin tuntein. Kävi mielessä, että onko hautaakaan avattu isämme arkulle.

Nykyinen hautaustoimilaki on parantanut uskonnottomien tilannetta jonkin verran. Yhdenvertaisuudesta ollaan kuitenkin vielä kaukana, jos verrataan mahdollisuuksia toteuttaa vainajan toiveita ja kunnioittaa hänen vakaumustaan. Hautajaisrituaalit on kirkon toimesta lyöty eräällä tavalla lukkoon eikä ole esimerkiksi helppoa löytää sopivia tiloja hautajaisten pitämiseen tai valita edullisempia vaihtoehtoja, jotka poikkeavat kirkon käytännöistä. Hautaustoimistoissakin usein suositellaan tai jopa painostetaan valitsemaan pappi puhumaan, vaikka vainaja olisi sen nimenomaan kieltänyt.

Meillä kaikilla pitäisi olla yhtäläiset oikeudet valintoihin koskien myös kuoleman jälkeisiä järjestelyjä ja hautaustoimilailla on pyritty edistämään uskonnon ja omantunnon vapauden käytännön toteuttamista. Itse kuulun niihin, jotka eivät halua rasittaa lapsiaan minkäänlaisilla hautajaiskuluilla, kuten arkulla ja tilojen vuokrilla. Arkkujen hinnat ovat huikeita eikä halpoja yksinkertaisia raakapuusta tehtyjä arkkuja valmisteta. Arkun pakollisuus on myös kyseenalainen. Olisiko aivan mahdotonta suurempien sairaaloiden yhteyteen rakentaa pienet krematoriot, jossa olisi mahdollista tuhkata vainaja saman tien? Tuhkauurnan kuljettaminen kun on paljon kätevämpää kuin vainajan ruumiin sinne tänne siirtäminen isossa arkussa ennen tuhkausta.

Kaikkein paras tapa minun tahtoni toteuttamiseen taitaa olla lääketieteelle lahjoittaminen. Muistotilaisuuden voi halutessaan pitää missä tahansa.

Maria Enebäck

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry