Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Hyvä kuolema
kimmo / 29.12.2016
Eutanasiassa on kyse yksilönvapaudesta. Ei ole syytä pelätä että vanhuksia ja vammaisia ryhdyttäisiin joukoin surmaamaan.

Käynnissä on jälleen kansalaisaloite eutanasian puolesta. Nimenkeruu alkoi 7.11.2016 ja kirjoitushetkellä aloite onkin kerännyt jo yli puolet tarvittavista kannattajista päästäkseen eduskuntaan. (Toim.huom: artikkelin kirjoitushetken jälkeen aloite on kerännyt jo tarvittavat 50 000 kannattajaa) Aloitteen taustalla on joukko nimekkäitä poliitikkoja. Vireillepanijoina ovat Vasemmistoliiton ex-europarlamentaarikko Esko Seppänen ja Kokoomuksen valtiovarainministerinä toiminut Iiro Viinanen. Varaedustajina on Vihreiden peruspalveluministerinäkin toiminut Osmo Soininvaara ja SDP:n ex-kansanedustaja Ilkka Taipale. Nyt vireillä oleva aloite on kerännyt huomattavasti enemmän kannatusta kuin vuotta aiemmin tehty aloite, josta kirjoitimme lehdessä 1/2016.

Eutanasian laillistamista kannattava yhdistys Exitus ry järjesti marraskuussa Helsingissä luento- ja keskustelutilaisuuden, jonka pääpuhujana oli avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, joka pohdiskeli kuolemaa paitsi henkilökohtaisten kokemusten myös ihmiskunnan, eliökunnan ja kosmologian mittakaavassa. On ymmärrettävää että ihmiset pelkäävät omaa ja läheistensä kuolemaa, ja kuoleman käsittely on vaikea aihe. Läheisen kärsimyksen seuraaminen kyvyttömänä tekemään mitään kivun lievittämiseksi on yhtä vaikeaa. Valtaojan ex-puoliso Leena Tähtinen menehtyi kivuliaan sairauden seurauksena. Tähtisen viimeinen toive oli että Suomen “barbaariseen” lainsäädäntöön saataisiin eutanasian salliva muutos.

Valtaoja pohdiskelee kuolemaa kuitenkin elämän ehtona, evoluution ja kehityksen muutosvoimana. Kun kukin sukupolvi elää vain rajallisen ajan, siitä seuraa jatkuva kehitys joka on mahdollistanut myös meidän olemassaolomme. Myös Maapallomme, Aurinkomme ja koko Linnunradan elämä on rajallinen. Elämä ei ole lahja, vaan laina joka maksetaan takaisin ajallaan.

Suhtautuminen ja eettisyys

Anja Terkamo-Moision tuuoreen väitöskirjan mukaan suomalaisista peräti 85 % hyväksyisi eutanasian. Ylen julkaisemien vaalikonevastausten perusteella myös 60 % kansanedustajista hyväksyisi eutanasian. Journal Of Medical Ethics -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan 46 % suomalaisista lääkäreistä hyväksyisi sen. Lääkäriliiton nykyinen kanta on kuitenkin eutanasian vastainen, eikä Lääkäriliiton eettinen neuvottelukunta Etene ole ainakaan toistaiseksi muuttanut Lääkäriliiton kantaa.

Kristilliset tahot vastustavat eutanasiaa tyypillisesti korostaen elämän arvokkuutta ja korostaen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämisen tärkeyttä. Nämä eivät kuitenkaan ole toinen toisiaan poissulkevia asioita. Exitus ry:n puheenjohtaja Kari Viholaisen mukaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kokonaisvaltainen kehittäminen on yhtä tärkeä tavoite.

Maailmalla eutanasia on vielä harvinaisuus. Euroopan maista vain Benelux-maat ja Sveitsi ovat maita joissa kuolinapua voi saada. Näiden maiden kokemukset kuitenkin osoittavat, että tarkoin säänneltynä ja valvottuna ongelmia ei koitunut.

Tärkeintä on muistaa että kyseessä on yksilönvapaus. Ei ole syytä pelätä että vanhuksia ja vammaisia ryhdyttäisiin joukoin surmaamaan. Kyse on yksilön oman tahdon noudattamisesta: inhimillisestä elämästä ja kuolemasta.

Kimmo Laine

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry