Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Anarkia = evoluutio – Usko, tiede ja Bad Religion
kimmo / 29.12.2016
Graffinin naturalistista maailmankatsomusta alleviivataan kirjassa ja samalla halutaan tehdä eroa ateismiin, sekä muihin uskonnottomiin katsomuksiin.

(Anarchy Evolution – Faith, Science, and Bad Religion in a World Without God)
Greg Graffin, Steve Olson
Like -kustannus

1990-luvulla nuoruuttaan viettäneelle punkyhtye Bad Religion saattaa olla vähintäänkin nimenä tuttu. Moni ei kuitenkaan tiedä, että yhtyeen perustaja ja laulaja Gregory Graffin opettaa nykyisin evoluutiobiologiaa Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän on yksi niitä harvoja, joka on onnistunut yhdistämään menestyksekkäästi yliopisto-opinnot ja maailmankuulun yhtyeen luotsaamisen. Toinen nimekäs tässä onnistunut on Queenin kitaristi ja tähtitieteilijä Brian May.

Greg Graffinin ja Steve Olsonin kirjoittama kirja ”Anarkia = evoluutio – usko, tiede ja Bad Religion” käsittelee Bad Religionin ja Graffinin taustoja evoluutiobiologian perusteilla maustettuna. Kirja sisältää paljon Graffinin lapsuusvuosia ja sieltä saatuja vaikutteita, sekä Kalifornian punk-kulttuuria vastakkainasetteluineen nuorison eri sosiaalisten ryhmien välillä. Kirjan nimi vihjaa tavoitteeseen yhdistää anarkistinen ajattelu evoluutioon ja olivathan Charles Darwinin ajatukset evoluutiosta erittäin anarkistisia aikanaan. Kirjassa näiden asioiden yhdistäminen osuu ajoittain maaliinsa ja toisinaan mennään reilusti maalin ohi. Lapsuuden takautumat selventävät hänen naturalistisen maailmankatsomuksensa perustaa, kiinnostusta musiikkiin ja palavaa halua ymmärtää luontoa sellaisena kuin se meille luonnontieteiden kautta näyttäytyy. Graffinin naturalistista maailmankatsomusta alleviivataan kirjassa ja samalla halutaan tehdä eroa ateismiin, sekä muihin uskonnottomiin katsomuksiin. Usein eron piirtäminen näiden katsomusten välillä on vain semantiikkaa. Graffinilla ei ole ollut varsinaista epäilevää aikaa, vaan hän on ollut lapsuudestaan asti uskonnoton.

Bad Religionin sanoitukset ovat kantaaottavia, mikä tietysti on ominaista punkille. Kappaleiden sanoitukset viittaavat yhteiskuntakritiikin lisäksi usein myös nimenomaisesti uskontojen perusteettomuuteen ja naturalismiin.

Kirjassa on paljon evoluutiobiologian perusteita ja sopii yleishyödylliseksi lukemiseksi kaikille luonnosta kiinnostuneille, vaikka itse Bad Religionin musiikki tai bändin historia eivät sytyttäisi kiinnostusta. Itselleni mielenkiintoisinta antia kirjassa oli Graffinin opiskelu- ja tutkimusaika, sisältäen esimerkiksi Bolivian sademetsissä vaeltamista ja näytteiden keräilyä. Kirja on ajoittain valitettavan sekava hyppien anarkian ja evoluution yhdistävistä analogioista aina lapsuuden kasvutarinoihin, mutta on tietysti Bad Religionin musiikista pitävälle naturalistille ehdotonta luettavaa. Suosittelen kirjaa pienellä varauksella myös muillekin, varsinkin jos luonto on lähellä sydäntä. Greg Graffinin suorastaan lapsenomainen innostus luonnontieteitä ja musiikkia kohtaan varmasti inspiroi kaikkia.

”Hellin ajatusta siitä, että lapset ovat alttiita vanhempiensa vaikutukselle, koska minun vanhemmillani oli hyvin suuri vaikutus minuun. He eivät tosin vaikuttaneet ajatuksiini Jumalasta, vaan musiikista.” -Greg Graffin

Tomi Pinomäki

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry