Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Sekulaari Kurdistan
kimmo / 9.10.2016
Syyrian sisällisota on pakottanut miljoonat jättämään kotinsa. Sadattuhannet ovat menettäneet elämänsä. Kaiken tämän kaaoksen keskellä on muodostunut yksi maailman parhaiten aseistettu, rahoitettu ja ideologisesti motivoitunut terroristijärjestö ISIS – tai Daesh, kuten paikalliset kutsuvat ryhmittymää. Järjestö haluaa perustaa teokraattisen kalifaatin Irakiin ja Syyriaan. Maiden yli vuosisadan voimassa olleet rajat on vedetty kokonaan uusiksi. Yli viisi vuotta […]

Syyrian sisällisota on pakottanut miljoonat jättämään kotinsa. Sadattuhannet ovat menettäneet elämänsä. Kaiken tämän kaaoksen keskellä on muodostunut yksi maailman parhaiten aseistettu, rahoitettu ja ideologisesti motivoitunut terroristijärjestö ISIS – tai Daesh, kuten paikalliset kutsuvat ryhmittymää. Järjestö haluaa perustaa teokraattisen kalifaatin Irakiin ja Syyriaan. Maiden yli vuosisadan voimassa olleet rajat on vedetty kokonaan uusiksi.

Yli viisi vuotta kestäneessä Syyrian sisällissodassa yksi ryhmä on onnistunut ylittämään kaikki odotukset ja pitkälti välttänyt vakavat ihmisoikeusloukkaukset, toisin kuin muut konfliktin osapuolet. Syyrian Kurdistanin, Rojavan kansanpuolustusjoukot YPG, on saavuttanut kulttistatuksen länsimaalaisten liberaalien silmissä. Rojava ja sen aseistautunut siipi YPG ovat perustamassa Lähi-Idän ensimmäisen oikeasti demokraattisen valtion. Rojavan vallankumous on jotain ennennäkemätöntä.

Kurdit ovat Lähi-Idän toiseksi suurin etninen ryhmä tällä hetkellä. Heidät on jaettu neljään eri maahan: Irakiin, Iraniin, Syyriaan ja Turkkiin. Kurdeilla ei ole omaa valtiota. Kurdeja on kutsuttu Sykes-Picot sopimuksen täydellisiksi häviäjiksi. Vuonna 1916 tehty sopimus on jättänyt kurdit pitkälti yksin taistelemaan itsenäisyytensä puolesta. Viime aikoina kurdien kapinallisuus ja itsenäistymisen kaipuu on saavuttanut uuden aallon.

Turkissa hallitus on tuhonnut kurdien asuinalueet kymmenissä eri kaupungeissa. Alueet ovat jo pitkään olleet hylättyinä ja hallituksen tarkoitus on sijoittaa etnisesti turkkilaisia ja arabeja Pohjois-Kurdistanin alueelle, jonka kurdit tuntevat nimellä Bakur. Iranissa on monia kurdien vapautusliikkeitä, mutta hallitus on pitkälti turvautunut kidnappauksiin ja teloituksiin. Irakissa on pitkälti saavutettu se, mitä muut kurdien ryhmittymät haluavat, mutta Irakin Kurdistanin malli perustuu ehdottomaan yhteistyöhön öljy-yhtiöiden kanssa. Irakin Kurdistanin presidentti tekee yhteistyötä Turkin sekä Iranin kanssa muiden kurdien vapautusliikkeiden hävittämiseksi.

Syyriassa epätasapainoinen tilanne on johtanut siihen että paikalliset kurdit ovat ottaneet asiat omiin käsiinsä. Viime aikoina tämä on myös herättänyt kiinnostusta länsimaissa Turkin hallituksen valituksista riippumatta. Turkki, Iran, Irak ja Syyria pitävät Syyriaan juuri perustettua Kurdistania terroristijärjestönä. Turkilla ja Iranilla on todistetusti yhteyksiä ISIS- ja Jabhat Al Nusra-terroristijärjestöihin, sekä lukuisiin shia-terroristijärjestöihin.

Syyrian ja Irakin konfliktissa on suuri määrä osallisia. On tärkeää osata eritellä ja analysoida eri ryhmittymien tavoitteita ja ideologioita. Rojavan vallankumouksen takana on PYD-puolue, joka kuuluu suurempaan KCK-kurdiryhmittymien liittoon. KCK:n ideologia perustuu pitkälti PKK:n perustajan, vuodesta 1999 vangitun Abdullah Öcalanin kirjoituksiin. Öcalan on Lähi-Idän modernin demokraattisen konfederalismin ja naisten oikeuksien edelläkävijä. Alunperin kommunistisesti motivoitunut PKK on jälkeenpäin hajaantunut moneksi eri ryhmittymäksi 90-luvulta lähtien. Kaikki kurdien aseelliset siivet identifioituvat PKK:n arvoihin, lukuunottamatta Irakin Kurdistanin Peshmerga-joukkoja, jotka saavat rahallista tukea Yhdysvalloilta.

Vuodesta 2014 lähtien Yhdysvallat on aloittanut Syyrian kurdien kansanpuolustusjoukkojen YPG:n tukemisen ilmaiskuilla. YPG:n sotilaallinen menestys ISIS-terroristijärjestöä vastaan herätti monien länsimaalaisten poliitikkojen mielenkiinnon. Turkin hallituksen terroristiluokituksesta sekä lukuisista valituksista riippumatta monet länsimaat päättivät tukea aiemmin pientä profiilia pitänyttä joukkoa. Ilmaiskujen sekä satunnaisten asetoimitusten avulla YPG on onnistunut olemaan ainoa ryhmä konfliktialueella, joka ei ole päästänyt terroristijärjestöä alueelleen. ISIS on menettänyt aikaisemmin valtaamiaan alueilta YPG:lle. Alueilta on vapautettu tuhansia naisia seksiorjuudesta, ja lapsia on pelastettu joutumasta sotilaiksi. Monesti näiden perheiden täysi-ikäiset aikuiset miehet on löydetty kuolleina.

Syyrian Kurdistan on alueen ainoa vakavasti otettava sekulaarinen demokratia. Tasa-arvo ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat perusolettamuksia. Johtavassa PYD-puolueessa on kaksi presidenttiä. Maata johtavat demokraattisesti valitut nainen ja mies yhdessä. PYD:n politiikka perustuu Abdullah Öcalanin kirjoittamaan demokraattiseen konfederalismiin ja sveitsiläistyyppiseen suoran demokratian kantoni-järjestelmään. Autonomiaa pidetään korkeassa arvossa. Uskonnonvapaus ja oma kieli ovat jokaisen oikeus. Rojava on ollut myös turvapaikka monille syyrialaisille ja irakilaisille uskonnollisiin ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville.

Rojava, Syyrian Kurdistan, ansaitsee jokaisen länsimaalaisen huomion. Länsimaalaiset arvot kuten demokratia, uskonnonvapaus, sananvapaus ja hyvinvointi ovat vahvasti läsnä Rojavan vallankumouksessa. Kaikesta tästä riippumatta YPG ei ole saavuttanut kansainvälisen yhteisön suurta tukea tai näkyvyyttä, samalla tavalla kuten Vapaa Syyrian Armeija FSA. YPG:n naisten rykmentti YPJ on naistaistelijoiden ansioista päässyt länsimaiden mediaan, mutta heidän ideologiansa sekä rauhansanomansa on pitkälti jäänyt kuulumatta. YPG:n taistelijoista n. 25% on naisia. Rojavan kansanpuolustusjoukot ovat yksi maailman johtavista tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolustajista. Kansanpuolustusjoukkoja johtavat myös nainen ja mies yhdessä.

Median hiljaisuus sekä minimaalinen tuki YPG:lle on pitkälti johtunut Turkin hallituksen painostuksesta. Turkki ja PKK ovat sotineet jo yli 30 vuotta, aina PKK:n perustamisesta lähtien. Kurdien vapautusliikkeet sekä sissitoiminta on 2001 vuoden jälkeen leimattu terrorismiksi. Turkista on monesti vuotanut tietoa, jonka mukaan maan hallitus tukee islamistisia terroristijärjestöjä Syyriassa kurdeja vastaan. Eräs syy YPG:n tuen puutteelle on Turkin hallituksen tuki ISIS- ja Jabhat Al Nusra-terroristijärjestöille. Turkki osallistui ISIS terroristijärjestön koalition pommituksiin, mutta suurin osa tiputetuista pommeista räjähti Rojavan alueella. Kurdit ovat kutsuneet Turkin hallituksen ISIS-vastaisia pommituksia ilotulituksiksi. Viimeaikaisten tapahtumien takia Turkki on siirtymässä yhä islamistisempaan valtionmuotoon presidentti Erdoganin johdolla.

Tänä vuonna YPG on saavuttanut suuria aluevaltauksia terroristijärjestöiltä, luoden uudenlaista poliittista järjestelmää. Irakissa sijaitseva terroristien valtaama Raqqan kaupunki on YPG:n seuraava kohde. Kylä ja kaupunki kerralla YPG tekee sen työn mistä lähes jokainen valtio on irtisanoutunut, riippumatta siitä, että terrorismin kasvu on pitkälti johtunut länsimaalaisten aiheuttamien sotien jättämästä valtatyhjiöstä. Lähi-idän levottomuuksien yksi syy on monesti lännen ja muiden maiden tuki väärille ryhmittymille, kuten 1970-luvulla Talebaneille. Nykyään länsimaat tukevat monia Syyrian hallitusta vastustavia ryhmiä, jotka ovat edustavat samaa ideologiaa kuin talebanit ja Al-Qaida. Länsimaiden on korkea aika alkaa tukea ryhmittymiä, jotka jakavat samoja demokraattisia arvoja.

Rojavan tulevaisuus näyttää valoisalta. Turkin ja ISIS:n huoltoväylät on suljettu, menetetyt maa-alueet on saatu takaisin ja sadat tuhannet ovat voineet palanneet koteihinsa. Turkin irtautuminen sekulaareista arvoista saattaa herättää länsimaiden mielenkiinnon Rojavaa kohtaan, samalla tavalla kun Irakin Kurdistan sai huomion Irakin sodan lopussa. Monet taistelut ovat vielä käymättä. ISIS:n sekä monien pienempien islamististen terroristiryhmittymien riveissä taistelee vieläkin satoja tuhansia ihmisiä, jotka ovat valmiita räjäyttämään itsensä ja ympäröivät ihmiset uskonnollisen motiivin takia. Rojavan ja muiden etnisten vähemmistöjen kokema kauhu ja sorto uskonnollisen fasismin alla on tuomittava. Aiheen on saatava enemmän huomiota ja tukea. Kutsun jokaisen tutustumaan Rojavaan ja sen ennennäkemättömään vallankumoukseen. Vapaa-ajattelua on tuettava kaikkialla.

Anter Yaşa

Kuva: Kurdishstruggle

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry