Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Lausunto varhaiskasvatussuunnitelman perusteista
Jori Mäntysalo / 4.9.2016
Ehdotamme harkittavaksi tuleeko tältä osin vielä tarkentaa perusteita esimerkiksi näin: "Varhaiskasvatustoimintaan ei sisällytetä lapsille hartaustilaisuuksia tai muita selkeän uskonnollisia tilaisuuksia."

Lausunto Opetushallitukselle 4.9.2016

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEISTA

Vapaa-ajattelijain liitto ry totesi huhtikuussa varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden ensimmäisen luonnoksen olevan yleisvaikutelmaltaan erinomainen. Olemme samaa mieltä myös toisesta luonnoksesta.

Luonnoksessa todetaan varhaiskasvatuksen olevan myös uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta (kohta 2.4. Arvoperusta). Tämä on erinomainen asia, kuten jo aiemmin totesimme.

Käytännössä esimerkiksi jumalanpalveluksen tai hartaustilaisuuden liittäminen kiinteäksi osaksi päiväkodin ohjelmaa olisi tunnustuksellisena uskonnonharjoituksena tällaista sitouttamista. Koska kuntien käytännöt ovat olleet vaihtelevia, ehdotamme harkittavaksi tuleeko tältä osin vielä tarkentaa perusteita esimerkiksi näin: ”Varhaiskasvatustoimintaan ei sisällytetä lapsille hartaustilaisuuksia tai muita selkeän uskonnollisia tilaisuuksia.”

Pidämme hyvänä sitä, että toinen luonnos on viety verkkoon kaikkien vapaasti tutustuttavaksi. Tämä avoimuus antaa mahdollisuuden kommentoida myös niille, joilta lausuntoa ei ole erikseen pyydetty.

Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Heidi Friman
varapuheenjohtaja

Esa Ylikoski
pääsihteeri

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry