Pääsiäinen samalle paikalle joka vuosi

Pääsiäisvapaan olisi hyvä olla puolivälissä helmikuun lopun hiihtolomia ja toukokuun vappua ja äitienpäiväjuhlia.

Lehdistötiedote 22.3.2016

Ehdotus: Pääsiäinen samalle paikalle joka vuosi

Pääsiäisen kiinnittämisestä samaan viikonloppuun joka kevät olisi hyvä aloittaa Suomessakin brittien tapaan ennakkoluuloton keskustelu, ehdottaa Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski.

Pääsiäisen ajankohdan vaihteluväli eri vuosina on yli kuukausi (22.3. — 25.4.). Englannissa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby on ilmaissut anglikaanisen kirkon johtajien olevan valmis liittymään keskusteluun pääsiäisen kiinnittämisestä samalle sunnuntaille joka vuosi.

– Tänä vuonna pääsiäinen on hyvällä paikalla, mutta vuonna 2014 pääsiäinen oli vasta vapun korvilla 20.4. eli aivan liian myöhään, muistuttaa Ylikoski. Pääsiäisvapaan olisi hyvä olla puolivälissä helmikuun lopun hiihtolomia ja toukokuun vappua ja äitienpäiväjuhlia.

– Suuri osa suomalaisista viettää pääsiäistä levon ja juhlan merkeissä varsin maallisesti, toki esimerkiksi pääsiäisruokia nauttien, mutta ilman uskonnollista sisältöä. Kevätpäiväntasauksen aikoihin on Itämeren ja Välimeren piirin kansojen tapoihin kuulunut juhlaa jo ennen kristinuskon keksimistä, huomauttaa Ylikoski.

– Onhan Juhannusta ja neitseellistä syntymää juhlistavaa Marian ilmestymispäivääkin voitu kirkon puolesta siirtää viikonloppuun. Yhteiskunnan maallisen menon tarpeiden huomioon ottaminen vuodenkierrossa ei estä keneltäkään pääsiäiseen liittyvää uskonnollista elämää. Kirkot olisivat auki entiseen tapaan.

– Maallistumisen tarpeet voidaan todeta kauppojen uusista aukioloajoista tänä pääsiäisenä. Nyt ei tarvitse jonottaa kaupoissa samaan aikaan lauantaina, vaan voi ajoittaa hankinnat ja juhlahetket perheen ja ystävien kanssa parhaaseen aikaan, kiittelee Vapaa-ajattelijain liiton Esa Ylikoski.

Tänä vuonna monet kaupat ovat auki aamusta iltaan pääsiäisen kaikkina päivinä perjantaista maanantaihin.

Lisätietoja

Esa Ylikoski
p. 050 4685332

Jori Mäntysalo
p. 040 190 9668

Viite: The Telegraph, Easter date to be fixed ’within next five to 10 years’

http://www.telegraph.co.uk/news/religion/12102278/Easter-date-to-be-fixed-within-next-five-to-10-years.html