Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

USKOMATON MAAILMA
kimmo / 11.10.2015
Bloggarien murhat Bangladeshissa tuomitaan Viisi ateististen, humanististen blogien kirjoittajaa on murhattu vuoden 2015 aikana Bangladeshissa uskonnollisten motiivien vuoksi. Elokuussa uhriksi joutui Niladri Chatterjee (alias Niloy Neel). Murhasarja on herättänyt laajan vastalauseaallon kansainvälisessä yhteisössä. Myös Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja ja pääsihteeri ovat allekirjoittaneet Kansainvälisen humanistisen ja eettisen unionin IHEU:n organisoiman laajan kansainvälisen vastalausevetoomuksen.  Se on lähetetty maan […]

Bloggarien murhat Bangladeshissa tuomitaan

Viisi ateististen, humanististen blogien kirjoittajaa on murhattu vuoden 2015 aikana Bangladeshissa uskonnollisten motiivien vuoksi. Elokuussa uhriksi joutui Niladri Chatterjee (alias Niloy Neel). Murhasarja on herättänyt laajan vastalauseaallon kansainvälisessä yhteisössä.
Myös Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja ja pääsihteeri ovat allekirjoittaneet Kansainvälisen humanistisen ja eettisen unionin IHEU:n organisoiman laajan kansainvälisen vastalausevetoomuksen.  Se on lähetetty maan pääministeri Sheikh Hasinalle ja presidentti Abdul Hamidille.
Bangladeshin tilanne oli esillä vuoden 2014 Maailman humanistikongressissa, jonka myöntämän ajatuksen vapauden palkinnon sai kongressissa puhunut sekulaariaktiivi ja uskontokriitikko Asif Mohiuddin.
Nyt IHEU on käynnistynyt erityistoimet Bangladeshissa yhä toimivien bloggarien verkoston kanssa antaakseen tukea nykyisessä uhkatilanteessa. Sekulaarijärjestöjen reaktioiden lisäksi toivotaan myös Amnestyn, EU:n sekä YK:n ihmisoikeusneuvoston nopeaa reagointia.
(EY)

Lavanam kuollut

Intian ateistikeskuksen entinen johtaja, humanisti ja sosaalityön uudistaja Lavanam (Lavanam Goparaju) kuoli elokuussa sairaalassa. Hän oli syntynyt vuonna 1930 ateistikeskuksen perustajan (Goran) perheeseen. Lavanam vieraili useita kertoja myös Suomessa luennoiden mm. Vapaa-ajattelijoiden ja humanistien tilaisuuksissa sekä yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa. Liitto on lähettänyt suruvalittelut Lavanamin omaisille. Lavanamin kasvatustytär Ratna on naimisissa suomalaisen ateistin Pertti Holopaisen kanssa.
(EY)

Hyvinkään päiväkodeissa ei hartauksia

Elokuussa Helsingin Uutiset kertoi Hyvinkään kaupungin linjauksesta päiväkodeissa: ”Päiväkodin kasvatus on tunnustuksetonta eikä sisällä hartauksia.” Käsien ristimistä omaehtoisesti ei ole silti kielletty. Asia nousi esiin erään äidin kirjoitettua yleisönosastossa, että hänen lastaan oli kielletty rukoilemasta seurakunnan ”laulu- ja tarinahetkissä”.

Lehden haastattelema kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Eila Rapala sanoi, ettei kaupungin päivähoidossa lapsia kielletä rukoilemasta. Samalla hän kertoi, että ohjatussa toiminnassa noudatetaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. Niiden mukaan varhaiskasvatus ei ole tunnustuksellista.
“Varhaiskasvatuksen perusarvot tehtiin yhdessä huoltajien kanssa. Tärkeimmiksi arvoiksi nousivat ihmisarvon kunnioittaminen, vastuullisuus ja turvallisuus”, Rapala kertoi.

Uskonnottomien kannalta olisi selkeintä, että ev.lut. seurakunnan väkeä ei vierailisi päiväkodeissa pitämässä ”uskontokasvatustaan”. Mitä ovat tunnustuksettomat tarinat ja laulut? Papeillahan on ”lähetyskäskynsä” ja Raamatun Jeesuksen kehotus ”antaa lasten tulla tykö”.

Uuden varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaan varhaiskasvatus ei ole uskonnollisesti tunnustuksellista. Tämän toteutumisesta käytännössä on syytä huolehtia kautta maan. (EY)

Jumalanpalvelukset yökerhoon Vantaalla

Helsingissä toimiva Suur-Helsingin seurakunta (Suhe) laajentaa toimintaansa Vantaalle. Suhe aloittaa syyskuussa sunnuntaitilaisuudet Tikkurilassa, Sokos-yhtymän omistamassa ravintola Tulisuudelmassa.
Vuonna 1990 perustetun Suhen tilaisuuksissa Kalliossa käy joka sunnuntai noin 500 ihmistä. Seurakunta on perinteisistä kirkoista riippumaton kristillinen yhteisö, joka luetaan usein uuskarismaattisuuden piiriin. Se pyrkii pois ev.lut. kirkon jumalanpalvelusten muodosta. Suhen jumalanpalveluksissa värivalojen loisteessa soi poprockmusiikki, lavalla soittaa ammattimuusikoita ja ilta alkaa screenillä näytettävästä videosta.
“Haluamme olla keskeisellä paikalla, jonne on helppo löytää”, seurakunnan pastori Marko Martiskainen kommentoi uutta paikkaa. Sokos Hotel Vantaa on täysillä mukana jumalanpalvelusjärjestelyissä. “Olemme erittäin iloisia tästä uudesta yhteistyöstä energisten toimijoiden kanssa. Toiminta tukee omalta osaltaan hotellimme laajaa tapahtumatarjontaa”, kertoo myyntipäällikkö Tuovi Kovanen.

Asiasta uutisoi Helsingin Uutiset. (SA)

Hallitus leikkaa – kirkolle silti yli 100 miljoonaa euroa lisärahaa

Vaikka Sipilän hallitus on leikannut miltei kaikilta, on kirkolle löytynyt rahaa. Otsikolle “Avustukset kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan” on budjetoitu ensi vuodelle 114 miljoonaa euroa.
Kyse on evankelis-luterilaisen kirkon rahoituksen uudistuksesta. Seurakuntien oikeus yhteisöveron tuottoon poistuu ensi vuonna. Yritykset eivät siis enää joudu kustantamaan kirkon menoja, mutta sen sijaan jatkossa myös kirkkoon kuulumattomien veronmaksajien kannettavaksi tulee osa kirkon menoista.
Valtionavustusta kirkolle perustellaan sillä, että kirkko huolehtii lakisääteisistä tehtävistä, jotka liittyvät hautaustoimeen, väestökirjanpitoon ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon. Vapaa-ajattelijoiden mielestä kaikki nämä tehtävät kuuluvat kunnalle ja kirkon valtionavusta tulee luopua kokonaan.

Asiasta uutisoi Verkkouutiset. (SA)

Yhdysvalloissa ensimmäinen avoimesti ateisti huippu-urheilija

28-vuotias Arian Foster on yhdysvaltalainen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja ja lajinsa huippuja. Ammattiurheilijan statuksensa lisäksi Foster on kerännyt huomiota heinäkuussa 2015 ilmoittamalla olevansa uskonnoton.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tämän tason huippu-urheilija kertoo julkisesti olevansa uskonnoton Yhdysvalloissa. Vaikka taiteilijoissa ja tieteentekijöissä julkiateisteja on paljon, on urheiluun liittynyt maassa vahva uskonnollinen painolasti.  Raamattuvyöhykkeellä kasvanut Foster on ollut ateisti jo vuosien ajan, mutta pitänyt aiheen piilossa medialta. Sponsorointisopimuksiin ja julkisuuteen vaikuttavat Yhdysvalloissa valtavasti uskonnolliset sitoumukset, ja Foster kertoo pelänneensä mitä tapahtuisi, jos hän “tulisi kaapista” ateistisen vakaumuksensa kanssa. “Enää en pelkää”, sanoo Foster.

Muslimiksi kasvatettu Foster halusi omalla ulostulollaan rohkaista muita urheilijoita sekä kaikkia uskonnottomia, jotka pelkäävät ilmaista vakaumustaan suoraan. Foster on mukana Openly Secular (avoimesti sekulaari)-kampanjassa, jossa tunnetut henkilöt kertovat omasta uskonnottomasta vakaumuksestaan.  (SA)

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry