Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kohti kansalaisten yhteiskuntaa
kimmo / 4.7.2015
Vuoden 2011 eduskuntavaalien vaalikoneen vastaajista jopa 21 prosenttia opettaisi biologian tunneilla evoluution rinnalla Raamatun luomisoppia.

Suvi Auvinen

Vapaa Ajattelijan vuoden 2015 ensimmäisen numeron teemana on kansalaisvaikuttaminen. Lehti ilmestyy eduskuntavaalien kynnyksellä. Esittelemme seuraavilla sivuilla niin vapaa-ajattelijain vaalikonetta, kansalaisvaikuttamisen tapoja kuin eduskuntavaaleissa ehdolla olevia vapaa-ajattelijoitakin.

Vapaa-ajattelijain vaalikone herätti edellisten eduskuntavaalien alla huomiota. Vaalikonetta oli selvästi lobattu Kristillisdemokraattien piirissä, sillä puolueen kokoon nähden KD:n edustus oli merkittävä vastausten määrässä. Sama on huomattavissa tällä kertaa.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien vaalikoneen vastaajista jopa 21 prosenttia opettaisi biologian tunneilla evoluution rinnalla Raamatun luomisoppia. ”Olen sanaton. Miten Suomen kehuttu koulujärjestelmä ja vaalijärjestelmä ovat voineet yhdessä tuottaa tällaisen lopputuloksen?” ihmetteli tuolloin Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi. Tämän vuoden vaalikoneen yhteenveto selvinnee vaalien jälkeen, sillä vastauksia vaalikoneeseen tulee lisää vaalien alla eikä kattavaa yhteenvetoa vielä voi tehdä.

Kansalaisvaikuttamista käsitellään neljän sivun verran. Vapaa-ajattelijat ovat kokeilleet monenlaisia kansalaisvaikuttamisen tapoja. Äänestäminen on vain yksi tapaa ajaa vapaa-ajattelun ja sekulaarin ajattelun agendaa. Kansalaisaloitettakin on kokeiltu, mutta aika ei selvästi ollut vielä kypsä sille. Mitä muita keinoja vaikuttaa on?

Vapaa-ajattelijain Liittoon kuuluvia henkilöitä on ehdolla eduskuntaan. Näiden ehdokkaiden omat esittelyt saat lukea lehden lisäksi liiton sivuilta. Ehdokkaita löytyy ilahduttavan laajasti eri puolueista ja alueilta, sekulaari ajattelu lisääntyy ja kasvattaa suosiotaan selvästi kaikissa kansanryhmissä.

Vaikuttamista ei tarvitse tai kannata jättää vain vaaleissa äänestämiseen. Uskonnottomien asiaa kannattaa pitää esillä missä liikkuukin, myös vaalivuosien välillä. Yhteiskunta on sellainen joksi sen itse luomme. Vain me tiedämme millaisessa maailmassa haluaisimme elää – tehdään siitä totta!

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry