Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapauksien Vaalipaneeli Helsingissä ja Uudellamaalla
kimmo / 30.6.2015
Vapaa-ajattelijat voivat omalta osaltaan olla tuomassa uskonnottomuutta poliittiseen keskusteluun. Omien vaalipaneelien järjestäminen on yksi keino tähän, ja seuraavassa voit lukea kuulumisia kahdesta tällaisesta tilaisuudesta.

Kimmo Laine

Helsingin Vapaa-ajattelijat järjestivät Helsingissä oman vaalipaneelinsa 26.3. ja yhteistyössä Keski-Uudenmaan Vapaa-ajattelijoiden kanssa Uudenmaan vaalipaneelin 8.4.2015. Tilaisuuksien juontajana toimi Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski, joka pommitti panelisteja uskonnonvapauden ja ihmisoikeuksien teemoja käsittelevillä kysymyksillä. Valitettavasti yksikään paneeleihin osallistuneista ei tullut valituksi, mutta tilaisuuksissa ainakin puhkottiin kuplia ja avattiin ovia keskustelulle läpi puoluekentän.

Molemmat paneelit kuvattiin ja ovat netissä katsottavissa. Paneelit kestivät yhteensä neljä tuntia ja ovat mielenkiintoista katsottavaa näin jälkikäteenkin. Asiakokonaisuudet ovat turhan laajoja kuvattavaksi yhdessä lehtiartikkelissa, joten keskityn luonnehtimaan yksittäisiä panelisteja jotka jäivät mieleen tavalla tai toisella.

Yllättäjä

Uudenmaan paneeliin osallistunut Nina Naskali jäi mieleeni erityisellä tavalla. Hän ei ollut ainoastaan sanavalmis keskustelija, vaan konservatiivisen keskustapuolueen edustajaksi hänen mielipiteensä olivat poikkeuksellisen liberaaleja. Naskali on innovaatioita pursuava ihminen jolle lasten oikeudet ovat tärkeitä. Sotilasvalan Naskali näki eriarvoisuutta luovaksi ja oli valmis siitä luopumaan.

Pettymys

Oli toki jo ennalta selvää että Kokoomuksen ehdokkaat eivät olisi voimakkaimpia uskonnonvapauden kannattajia, mutta Helsingin paneelissa kokoomusta edustanut Tapani Ruokanen tuoreena poliitikkona onnistui silti alittamaan riman tietämättömyydellään ja kapeakatseisuudellaan. Ruokanen tuntui näkevän vain luterilaisen silmin asiat, kykenemättä asettumaan toisen asemaan. Kirkollisvero ei hänestä ollut ongelma, koska kirkosta voi aina erota. Todellinen ongelmahan on se, että vain valtionkirkoilla oleva verotusoikeus on epäyhdenvertainen kaikille kolmannen sektorin toimijoille, ei vain pienuskonnoille. Koulujen uskonnonopetustakaan Ruokanen ei ollut valmis uudistamaan, vaikka anekdootissa hänen oman lapsensakin mielestä “uskonnonopetus on ihan tyhmää” koska lapsen muslimiystävä ei voinut osallistua samalle oppitunnille. Lapsikin sen tajuaa, ettei katsomusten dialogia edistä segregoiva katsomusopetus.

Liberalismin tuulet

Tere Sammallahti Piraateista oli paneeliin osallistuneiden puolueiden edustajista eniten Vapaa-ajattelijoiden asialla. Uudenmaan paneelissa Sammallahti kommentoi kirkollisverosta, ettei laskutuspalvelujen järjestäminen kuulu valtion ydintehtäviin. Kouluihin piraattiedustaja olisi tuomassa filosofiaa uskonnon tilalle sisällyttäen uskontojenhistorian osaksi normaalia historianopetusta. Myös Nicholas Andersson RKP:stä edusti hyvin vapaamielistä linjaa Helsingin paneelissa, ollen valmis luopumaan esimerkiksi uskonnon opetuksessa kouluissa kokonaan. Molemmissa tilaisuuksissa vihreät ja vasemmistoehdokkaat olivat odotetusti liberaaleilla linjoilla.

Konservatiiviset kalliot

Helsingin tilaisuudessa Helena Kantola Perussuomalaisista oli juuri niin oikeistokonservatiivi kuin odottaa saattoi. Kirkon verotusoikeutta Kantola puolusti katsoen Suomen tarvitsevan kirkon hengellisyyttä. Koulujen järjestämää uskonnonharjoitusta Kantola piti tärkeänä, koska perheet eivät lapsia enään kirkkoon vie. Tapio Huttula Keskustasta sortui paikoin kaltevan pinnan argumentointiin ja ristiriitaiseen tulkintaan siitä, miten uskonnon harjoittaminen nyt vain kuuluu osana uskonnollisen kulttuurin opetukseen samalla muistuttaen että opetus on kuitenkin tunnustuksetonta.

Johtopäätökset

Paneelit ovat hyviä kenttiä “kuplien” puhkomiselle. Vaalien jälkeen käytiin julkista keskustelua siitä, kuinka ihmiset elävät omissa samanmielisten kuplissaa, mutta vaalipaneeleissa tuli ainakin kuultua mielipiteitä laidasta laitaan. Paneelien tärkeä anti aatteellemme on verkostoitua ja rohkaista jo entuudestaan sekularismia kannattavia poliitikkoja. Keskustellen voimme herättää ajatuksia niiden panelistien mieliin, joiden sisäinen kello käy vielä yhtenäiskulttuurin aikaa. Valistunut puolueen jäsen voi myös puolueensa sisällä toimia suunnannäyttäjänä.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Gmo0UoyqIXk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=70ceMlbxQx4[/youtube]

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry