Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Uskomaton maailma: uutisia maailmalta
kimmo / 30.6.2015
Uskomaton maailma • uutisia maailmalta

Koonnut: Suvi Auvinen

Kenen joukoissa uskonnoton seisot?

Vaalit ovat jälleen ohi. Vaalikoneista kerätty data on kiinnostavaa tutkittavaa, ja se valottaa myös tuoreen eduskunnan katsomuksellista kantaa. YLE:n vaalikoneen perusteella 200 kansanedustajaa jakautuu seuraavasti:

 • 143 evankelis-luterilainen kirkko
 • 28 ei kuulu kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhteisöön
 • 19 ei kertonut
 • 6 muu kristillinen kirkko tai yhteisö
 • 3 muu uskonnollinen yhteisö
 • 1 ortodoksinen kirkko

Tämän perusteella ev.lut. kirkkoon kuuluisi 71,5%, uskonnottomia olisi 14%. Osuudet koko kansasta ovat noin luokkaa 74% ja 23%.

Puolueittain uskontokuntiin kuulumattomia on

 • 7 Vihreä liitto
 • 7 Vasemmistoliitto
 • 6 Perussuomalaiset
 • 5 Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
 • 2 Kansallinen Kokoomus
 • 1 Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Koko data tutkittavissa osoitteessa: http://vapaa-ajattelijat.fi/jori-tilap/yle-kansanedustajat.csv

Vapaa-ajattelijat: Kaupat auki kirkkopyhinä

Kauppojen aukiolokielto kirkkopyhinä, varsinkin arkipyhinä on aika lopettaa turhana ja haitallisena sääntelynä. Vapaa-ajattelijain liitto toivoo asiaan tartuttavan jo hallitusohjelmassa.

– Nyt tilanne on kaiken lisäksi aivan hullunkurinen, kun Helsingissä ja Porvoossa kaupat ovat auki mutta Espoossa ja Vantaalla eivät, yhtä kauppakeskusta lukuun ottamatta, kommentoi vantaalainen Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski.

– Uskonnolla ja pyhällä byrokratialla on vuosisataiset perinteet ihmisten kontrolloinnista. Siihen on nyt uskallettava tarttua niin, että tällainen kontrollifriikki turha sääntely saadaan pois.

Vapaa-ajattelijain mielestä ainakin helatorstai, helluntai, loppiainen, pitkäperjantai sekä Tapaninpäivä ja toinen pääsiäispäivä tulisi vapauttaa nykyisistä kaupan rajoituksista.

Vapaassa maailmassa riittää tekemistä

IHEU on tapansa mukaan julkaissut raporttinsa katsomusten tasa-arvosta maailmalla. Freethoughtreport.com-sivulta voi lukea tarkat tulokset, mutta tehtävää on vielä. Raportissa tarkastellaan kaikkia itsenäisiä valtioita humanistien, ateistien ja uskonnottomien syrjinnän näkökulmasta. Parhaat arvosanat saa vain yhdeksän valtiota mm. lähinaapurimme Viro. Suurin ryhmä ovat järjestelmällistä sortoa harjoittavat valtiot, joita listalla on 85, Suomi mukaan lukien. Vakavia rikkomuksia ihmisoikeuksia kohtaan harjoittaa tällä saralla vielä 32 maata, esimerkiksi Syyria ja Marokko.

iheureport

Tilanne yhä päällä armeijassa: Carl Haglundilla meni ”pupu pöksyyn”

Eduskunnan oikeusasiamiehen joulukuussa 2013 tekemässään päätöksessä edellyttämä uskonnonvapauden käytännön toteutuksen ongelmien korjaaminen Puolustusvoimissa on epäselvässä tilanteessa. Puolustusministeriön aikomus antaa Puolustusvoimille linjaava ohje heinäkuun 2015 saapumiserään mennessä on peruuntunut asian työryhmävalmistelusta huolimatta.

Puolustusministeri Caral Haglundilla ilmeisesti meni ”pupu pöksyyn” kenraalien ja kenttäpiispan edessä ja ministeriön ihmisoikeuspoliittinen ”ohjausasiakirja” jäi keväällä antamatta. Vapaa-ajattelijat ovat saaneet seuraavan viestin Puolustusministeriöltä:

"Arvon vastaanottajat, Puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit -työryhmän puolesta kiitän taannoisista lausunnoistanne, jotka annoitte työryhmän raportista. Lausunnoista tehdyn koosteen perusteella työryhmä valmisteli Pääesikunnalle raporttia täydentävän ohjausasiakirjan, joka esiteltiin puolustusministeri Haglundille hyväksyttäväksi. Väistyvä puolustusministeri päätti, ettei hän ota asiaan enää kantaa vaan mahdollinen lisäohjaus jää seuraajan vastuulle. Näin ollen tiedoksenne, että heinäkuun varusmiessaapumiserästä alkaen asiassa toimitaan työryhmäraportin perusteella laaditun Pääesikunnan käskyn mukaisesti. Lausuntojen perusteella laadittu täydentävä ohjausasiakirja esitellään tulevalle ministerille päätettäväksi. Mahdollinen lisäohjaus vaikuttaa siten aikaisintaan tammikuun 2016 varusmiessaapumiserästä alkaen."

Viestissä mainittu Pääesikunnan käsky koskien heinäkuun 2015 saapumiserää ei ole lehden painoon mennessä tiedossamme, koska sitä ei ole julkistettu emmekä ole sitä pyynnöstämme huolimatta saaneet pääesikunnalta. Vapaa-ajattelijain toiminta uskonnonvapauden toteutuksen kehittämiseksi Puolustusvoimissa jatkuu.

Uskonnoilla pelotellaan lapsia

Lapset altistuvat joissakin uskonyhteisöissä voimakkaille peloille, kertoo Uskontojen uhrien tuki -yhdistys lapsiasiavaltuutetulle kesäkuussa luovuttamassaan selvityksessä.

Yhdistyksen mukaan muissa yhteyksissä yhteiskunta ei hyväksyisi vastaavaa, vaan pyrkisi suojelemaan lapsia. Selvityksen mukaan esimerkiksi monet Jehovan todistajiin kuuluvat lapset pelkäävät maailmanloppua ja helluntailaisiin sekä vanhoillislestadiolaisiin kuuluvat helvettiä.

Yhdistyksen mukaan erityisen voimakasta pelkoa lapsille aiheuttavat väitteet siitä, että pahat henget ovat todellisia, vaarallisia ja uhkaavat heitä. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Papin siunaus vai päättötodistus?

Jyväskyläläisen Henri Ruusuniityn ammattikoulun valmistujaisjuhlat menivät pilalle, koska hän ei halunnut osallistua valmistujaisjuhlan uskonnolliseen osuuteen. Ruusuniitty jätettiin tämän jälkeen kokonaan kutsumatta juhlasalin lavalle todistusten ja ruusujen jakoa varten. Ruusuniitty valmistui tänä keväänä puusepäksi Alavudella sijaitsevasta Erityisammattikoulu Luovista.

Papin siunauksen jälkeen opettajat alkoivat jakaa todistuksia ja ruusuja, mutta odotuksesta huolimatta Henrin nimeä ei koskaan lausuttu. Tämän jälkeen opiskelijoista otettiin vielä yhteiskuva, johon Henriä ei myöskään kutsuttu. Todistuksensa hän sai vasta myöhemmin. “Meillä on uskonvapaus. Miksi todistusten jako on nykyaikana sidottu papin tekemään siunaukseen, Ruusuniitty kysyy lehdessä.”

Erityisammattikoulu Luovin johtaja Tarja Mänty pahoittelee Iltalehdessä tapahtunutta. “Tämä oli ensimmäinen kerta, kun opiskelijat siunataan todistustenjaon yhteydessä ja se oli virhe, joka ei tule toistumaan”, hän sanoo.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry