Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kuolleista heräämällä
kimmo / 30.6.2015
Vanhala, Pietari 2015. Light Plan. Rimpuilua nollameridiaanilla. 204 sivua. Books on Demand. Parantumatonta aivosyöpää sairastavan uskonnottoman Pietari Vanhalan ajatukset sekä kirjansa Light Plan olivat esillä Helsingin Sanomien pääsiäisnumerossa. Vanhala (s. 1951) oli viime kesänä jo saattohoidossa, mutta kun kuolema ei koittanutkaan, hän palasi kahden kuukauden jälkeen kotiin. Syöpä ei parantunut, ja järjestelyt kuoleman varalle ovat […]

Vanhala, Pietari 2015. Light Plan. Rimpuilua nollameridiaanilla. 204 sivua. Books on Demand.

Parantumatonta aivosyöpää sairastavan uskonnottoman Pietari Vanhalan ajatukset sekä kirjansa Light Plan olivat esillä Helsingin Sanomien pääsiäisnumerossa. Vanhala (s. 1951) oli viime kesänä jo saattohoidossa, mutta kun kuolema ei koittanutkaan, hän palasi kahden kuukauden jälkeen kotiin. Syöpä ei parantunut, ja järjestelyt kuoleman varalle ovat asialistalla, vaikka ensisijalla onkin tämä ainoa elämä elävien kanssa.

Kun uskonnon puffaaminen on viime aikoina vahvistunut varsinkin kirkkopyhien aikaan Helsingin Sanomissa, heitin Vapaa-ajattelijain nettisivun blogissani, että uskonnottoman pitää milteipä herätä kuolleista, jotta hänet kelpuutettaisiin Helsingin Sanomien pääsiäisnumeroon. Samalla esitin kiitokseni toimittaja Anna-Stina Nykäselle siitä, että Pietari Vanhala saa tuoda esiin mielenrauhansa kulmakivenä olevan uskonnottoman elämänkatsomuksensa:

Elämä kuuluu eläville. Kuolema ei ole kirkon monopoli. Viranomaiset ovat lykänneet liikaa kuolemaa kirkon kontolle. Kirkon pitäisi olla yhdistys muiden joukossa. Myös valmistautuminen kuoleman kohtaamiseen ja läheisten kohtaamiseen kuoleman alla on esillä. Samoin hautajaisjärjestelyt.

Kirjan Light Plan -nimen taustalla on se, että työurallaan lennonjohtajana toimineella Vanhalalla on nyt lentosuunnitelman (flight plan) sijaan elämässään vain kevytsuunnitelma. Kirja sisältää kevyesti luettavaan muotoon saatuja painavia aforistisia mietteitä kuolemasta ja osin humoristisia sattumuksia elävästä elämästä syöpäpotilaan näkökulmasta.

Lienee parasta, että en yritä luonnehtia ja arvottaa niitä enempää, vaan jätän muutamia esimerkkejä lukijan arvioitavaksi. Onhan niissä myös hymyä kyynelten läpi. Kirjaa voi tilata netin kautta.

Esa Ylikoski

 

Pietari Vanhalan ajatelmia:

Narsismi

Miltä kuulostaa 72 neitsyen iankaikkinen nautintaoikeus? Tai ehtymättömän viinin siemailu Jeesuksen helmoissa? Tai päättymätön virrenveisuu loputtoman kesän telttajuhlassa?

Abrahamin uskovaisten arkista ajattelua.

Mistä ihmeestä tällainen narsismi kumpuaa?

Avain mielenterveyteen

”Olen ikionnellinen siitä, että olen kyennyt karistamaan mielestäni kristinuskon mielikuvat taivaasta ja helvetistä. Se on ollut avain minun mielenterveyteeni.”

Kaksi rakkautta

”Raamatun mukaan Jumalan rakkaus tarkoittaa rakkauden osapuolen pakkovalintaa, syyllisyyteen alistamista, mielivaltaista armahdusta, kiristystä, helvetillä pelottelua. Ihmisen kesken rakkaus merkitsee vapaaehtoista kiintymystä, lempeyttä, hyväksymistä, arvostusta, anteeksiantoa. Pitäisikö näitä valita – millä perusteella?”

Jatkosta ei ole tietoa

”En tunne hengellistä kärsimystä, mutta voisin yrittää vastata kysymyksiin uskonnottomana:

1. Mikä on ollut elämäsi tarkoitus?

Olla ihmisiksi.

2. Onko Jumala olemassa?

Mahdotonta tietää, hänestähän on pelkkiä huhupuheita.

3. Mihin joudut kuolemasi jälkeen?

"Polttouuniin ja sitten tuhkauurnan, joka haudataan 30 vuodeksi.Jatkosta ei ole tietoa.”

Ilo irti

Vakiotoivotus parantumattomasti sairaalle:

"Nyt on otettava ilo irti jokaisesta päivästä.”

Luoto teki sen jo aikapäiviä sitten.

Ajan kuluminen

Vierailija kysyi saattohoitokodissa olevalta syöpäpotilaalta: ”Käykö aika pitkäksi?”

”Toivottavasti käy, mahdollisimman pitkäksi.”

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry