Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kansalainen pystyy vaikuttamaan – tapaus eroakirkosta.fi-palvelu
kimmo / 30.6.2015
Voiko nettisivu vaikuttaa ihmisten elämään? Miksi ja miten netissä voi vaikuttaa? Katsaus eroakirkosta.fi-sivuston vaiheisiin vastaa.

Petri Karisma

Itse olen vaikuttanut eroakirkosta.fi-palvelun kautta. Matkaan on mahtunut Päivi Räsästä">, monia mediaesiintymisiä ja olen saanut olla tekemisissä monien upeiden ihmisten kanssa. Mikä tärkeintä, tekeminen on ollut todella mukavaa.

Internet mahdollistaa tehokkaan kansalaisvaikuttamisen

Demokratisoitumisesta voidaan kiittää internetiä. Internet on tasoittanut puntteja vakiintuneiden isojen toimijoiden ja uusien kansalaisaktiivien välillä. Eroakirkosta.fi-palvelu on kansalaisvaikuttamista parhaimmillaan. Palvelun kautta on kirkosta eronnut reilussa kymmenessä vuodessa lähes 500 000 evankelis-luterilaisen kirkon jäsentä.

Miksi eroakirkosta.fi-palvelu?

Nämä etuoikeudet, kuten verotusoikeus, julkisoikeudellinen asema ja maininta perustuslaissa eivät sovi yhteiskuntaan, joka korostaa yhdenvertaisuutta ja demokratiaa. Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan.

Kun eroakirkosta.fi-palvelu perustettiin vuoden 2003 lopulla kuului kirkkoon 83,6 prosenttia suomalaisista. Vuoden 2014 lopulla kirkkoon kuului 73,7 prosenttia. Ennusteiden mukaan kirkkoon kuuluminen tippuu Helsingissä alle 50 prosentin jo noin vuonna 2020. Koko maassa 50 prosentin raja tullaan rikkomaan noin vuonna 2030.

Kuinka eroakirkosta.fi-palvelusta tehtiin menestystuote

Tietenkin tarvitaan myös rutkasti onnea. Eroakirkosta.fi-palvelulle onni tuli Päivi Räsäsen muodossa. Räsäsen puheet Ajankohtaisen kakkosen homoillassa lokakuussa 2010 saivat aikaan kirkostaeroamispiikin, jossa kirkosta erosi viikossa yli 30 000 kirkon jäsentä. Homoilta nosti eroakirkosta.fi-palvelun lopullisesti valtakunnan julkisuuteen ja nykyään lähes kaikki suomalaiset tuntevat sen.

Tarkemmin eroakirkosta.fi-palvelun toiminta-ajatuksesta

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry