Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Uskonnonvapaus armeijassa eteen ja taakse
Petri Karisma / 24.6.2015
Uskonnonvapauden uudistus armeijassa jää silti Vapaa-ajattelijain mielestä puolitiehen. Liiton mielestä Pääesikunnan käsky vesittää Puolustusministeriön työryhmän vuoden alussa tekemän ehdotuksen siirtää uskonnolliset tilaisuudet päivän palveluajan ulkopuolelle, rinnasteiseksi harrastustoiminnalle

Varusmiesten ei ole enää pakko osallistua uskonnollisiin hartaustilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin. Ev.lut. kirkon jäsenillä ollut ”palveluvelvollisuus” osallistua uskonnolliseen ohjelmaan poistuu. Oikeusasiamiehen päätökseen perustuva uudistus koskee heinäkuun alun saapumiserää.

  • Muutos on tervetullut ja kauan odotettu, perusoikeuksien valossa se tulee 20 vuotta myöhässä, sanoo Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski. Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksetkin asiassa ovat vuosilta 2010 ja 2013.
  • Kun Nuorisobarometri2014:n mukaan nuorista yli puolet sanoo olevansa ”ei-uskonnollisia” ja vajaa neljännes ”uskonnollisia”, kulttuuri varuskunnissa alkaa muuttua, ainakin mikäli tätä varusmiesten valinnanvapauden toteutumista ei häiritä henkilökunnan taholta tulevalla uskonnollisella painostuksella ja mielipidemuokkauksella, huomauttaa Ylikoski.


Uskonnonvapauden uudistus armeijassa jää silti Vapaa-ajattelijain mielestä puolitiehen. Liiton mielestä Pääesikunnan käsky vesittää Puolustusministeriön työryhmän vuoden alussa tekemän ehdotuksen siirtää uskonnolliset tilaisuudet päivän palveluajan ulkopuolelle, rinnasteiseksi harrastustoiminnalle. Nyt annetun käskyn mukaan tämä koskee vain iltahartauksia, mutta varusmiesten päiväohjelmaan voi yhä sisältyä jumalanpalveluksia. Niille on tosin aina vaihtoehtona kaikille tunnustukseton tilaisuus.

  • Valitettavasti puolustusministeri Haglundilla meni ”pupu pöksyyn” ja ministeriön ohje Puolustusvoimille jäi antamatta, jolloin kenraalit ja kenttäpiispa päättivät asiasta keskenään, pahoittelee Ylikoski.


Toinen muutos koskee sotilaspappien pitämiä ”kirkollisen työn” oppitunteja, joille on ollut vaihtoehtona etiikan ja elämänkatsomustiedon opetusta.  Saapumiserästä 2/2105 alkaen sotilaspappien pitämille tunneille osallistuvatkin kaikki varusmiehet, mutta ”niillä ei käsitellä tunnustuksellisia asioita eivätkä ne sisällä julistuksellisia elementtejä”.

  • Kun ministeriön työryhmä tarkasteli eettistä opetusta, sodan ja rauhan eettisiä kysymyksiä laajemmin, Pääesikunnan käsky mainitsee nyt vain sotilaspappien oppitunnit. Delegoidaanko monipuolisempaa tarkastelua vaativan aiheen opetus kuitenkin edelleen kokonaan sotilaspapeille, kysyy pääsihteeri Esa Ylikoski.
  • Varusmiesten opetukseen, kriisien, traumojen ja kuoleman kohtaamiseen sekä henkiseen tukeen, tarvitaan psykologista ja lääketieteellistä asiantuntemusta.
     

Ankarinta kritiikkiä Pääesikunnan päätökseen Vapaa-ajattelijain liitto kohdistaa paraatijumalanpalveluksia koskevaan uuteen järjestelyyn. Sen mukaan varusmiehet, jotka paraatikatselmuksessa eivät osallistu siihen liitettävään jumalanpalvelukseen, joutuvat poistumaan paikalta kesken paraatikatselmuksen. Tämä toteutetaan paraatia seuraavan yleisön ja tv-kameroiden edessä.

  • Uskonnonvapauteen kuuluu myös yksityisyyden suoja, mistä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöskin. Julkisen vallan ei tule järjestää tällaista tilannetta, jossa yksilö joutuu vasten tahtoaan käytöksellään tuomaan julki omaa uskonnollisuuttaan tai uskonnottomuuttaan, sanoo Ylikoski.
  • Toki uskonnottomien tulee saada osallistua paraatikatselmukseen ja paraatiin, joten ongelma ei voi ratkaista sillä, että he eivät saisi osallistua niihin. Oikea ratkaisu on, että paraatikatselmukseen ja paraatiin ei sisälly uskonnollisesti tunnustuksellista hartausosuutta, sanoo Ylikoski
  • Voisihan sellainen olla vaikka ennen varsinaista paraatikatselmusta. Silloin itse paraatia seuraamaan tulleen yleisönkään ei tarvitsisi vasten tahtoaan osallistua jumalanpalveluksen seuraamiseen. Nyt päätetty tilanne rikkoo varusmiesten, sotilaiden ja paraatiyleisön uskonnonvapautta, oikeutta olla osallistumatta jumalanpalvelukseen, joten se pitää korjata, toteaa Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

 

Sotilaspappien pitämät oppitunnit ja hartaustilaisuudet

 

Lisätietoja

 

Esa Ylikoski

pääsihteeri

esa.ylikoski@vapaa-ajattelijat.fi

Vapaa-ajattelijain liitto ry

050 468 5332

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry