Vapaa-ajattelijat: Kaupat auki kirkkopyhinä

Uskonnolla ja pyhällä byrokratialla on vuosisataiset perinteet ihmisten kontrolloinnista. Siihen on nyt uskallettava tarttua niin, että tällainen kontrollifriikki turha sääntely saadaan pois.

Kauppojen aukiolokielto kirkkopyhinä, varsinkin arkipyhinä on aika lopettaa turhana ja haitallisena sääntelynä. Vapaa-ajattelijain liitto toivoo asiaan tartuttavan jo hallitusohjelmassa.

– Nyt tilanne on kaiken lisäksi aivan hullunkurinen, kun Helsingissä ja Porvoossa kaupat ovat auki mutta Espoossa ja Vantaalla eivät, yhtä kauppakeskusta lukuun ottamatta, kommentoi vantaalainen Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski.

– Uskonnolla ja pyhällä byrokratialla on vuosisataiset perinteet ihmisten kontrolloinnista. Siihen on nyt uskallettava tarttua niin, että tällainen kontrollifriikki turha sääntely saadaan pois.

Vapaa-ajattelijain mielestä ainakin helatorstai, helluntai, loppiainen, pitkäperjantai sekä Tapaninpäivä ja toinen pääsiäispäivä tulisi vapauttaa nykyisistä kaupan rajoituksista.

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.