Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapaa-ajattelijat: Elämänkatsomustieto sallittava kaikille
Petri Karisma / 7.5.2015
On turhaa sääntelyä, holhoamista ja perusvapauksien rajoittamista pakottaa lukiolaisia tai peruskoululaisten huoltajia yhteen katsomusaineeseen, kun koulujen oppiainevalikoimassa ovat jo olemassa vaihtoehtoisina aineina uskonto ja elämänkatsomustieto

Itä-Suomen hallinto-oikeuden (5.5. julkaistu) päätös evätä kirkkoon kuuluvan lapsen pääsy elämänkatsomustiedon (ET) opetukseen tuo esiin pikaisen tarpeen muuttaa perusopetus- ja lukiolakia nykyaikaa vastaavaksi. Mahdollisuus ET-opetukseen tulee avata myös valtionkirkkoihin liitetyille oppilaille. Esitämme, että asiasta sovitaan hallitusohjelmaan liittyen.

– On turhaa sääntelyä, holhoamista ja perusvapauksien rajoittamista pakottaa lukiolaisia tai peruskoululaisten huoltajia yhteen katsomusaineeseen, kun koulujen oppiainevalikoimassa ovat jo olemassa vaihtoehtoisina aineina uskonto ja elämänkatsomustieto, toteaa Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski.

– Elämänkatsomustieto voi katsomuksellisesti sitoutumattomana aineena vastata paremmin myös monen kirkkoon kuuluvan oppilaan perheen katsomuksellista tilannetta ja toiveita. Siksi kaikilla tulee olla oikeus valita niiden välillä.
Nyt tämä mahdollisuus valita uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon välillä on nyt vain kirkkoon kuulumattomilla.

Kummankin aineen opetussuunnitelmaa on parhaillaan uudistettu. Säädöstilanne on sama evankelisluterilaisen ja ortodoksisen uskonnon osalta. Linkki Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätökseen: http://www.oikeus.fi/hallintooikeudet/ita-suomenhallinto-oikeus/fi/index/hallintooikeusratkaisut/hallintooikeusratkaisut/1430809507979.html

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry