Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapaa-ajattelijain liitto julkaisee Charlie Hebdo -lehden erikoisnumeron nettisivuillaan
Petri Karisma / 23.1.2015
Lehdellä tulee yksinkertaisesti olla oikeus toimia oman maansa lakien mukaan ilman terroriuhkaa, ja sen puolesta tarvitaan yhä edelleen kansainvälistä solidaarisuutta, painottaa Petri Karisma

 

Vapaa-ajattelijain liitto on julkaissut nettisivuillaan ranskalaisen Charlie Hebdo -lehden erikoisnumeron, joka ilmestyi terrori-iskun jälkeen 14.1.2015. http://vapaa-ajattelijat.fi/wp-content/uploads/2015/01/Charly_Hebdo.pdf Luvan tähän nettijulkaisuun on hankkinut Kansainvälinen humanistinen ja eettinen unioni (IHEU).

 

– Nettijulkistuksessa on kysymys solidaarisuuden osoituksesta lehden toimitukselle, tuesta ajatuksen ja sanan vapaudelle sekä vastalauseesta murhaterrorille, sanoo Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma

 

– Julkaisussa on kysymys tukimielenosoituksissa käytetyn Je suis Charlie -ajatuksen toteuttamisesta. Emme edes halua tutkia, onko lehden jokainen, ranskalaiseen kulttuuriin tarkoitettu teksti tai kuva sinänsä meidän mielestämme korrekti.

 

– Lehdellä tulee yksinkertaisesti olla oikeus toimia oman maansa lakien mukaan ilman terroriuhkaa, ja sen puolesta tarvitaan yhä edelleen kansainvälistä solidaarisuutta, painottaa Petri Karisma

 

Samalla kiinnitämme huomiota ajatuksen vapauden huonoon tilanteeseen maailmassa. IHEU on julkaissut siitä Ajatuksen vapaus 2014 -raportin (Freedom of Thought 2014, http://iheu.org/fot14 ). Raportin mukaan monessa maassa on uskosta luopumisesta ja jumalanpilkasta käytössä kuolemanrangaistus tai ankaria vankeusrangaistuksia. Vapaa-ajattelijain mielestä jumalanpilkan kriminalisointi Suomen rikoslaissa osaltaan heikentää kansainvälistä toimintaa näiden uskonnon ja vakaumuksen vapauden räikeimpien rikkomusten poistamiseksi.

 

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry