Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Sananvapaudesta sivuraiteelle
Riku Salminen / 20.1.2015
Jumalanpilkkalain poistamiskeskustelusta alkanut kommenttivyöry osoittaa, että suomalaiset eivät tunnu oikein ymmärtävän sanavapauden ja pilkkaamisen eroa. Saako pilkkaaja vetää kuonoon? Miksi jumalaa halutaan pilkata?

Olen seurannut ja osallistunut Suomen jumalanpilkkalakia koskevaan keskusteluun. Monella tuntuu menevät puurot ja vellit riemukkaasti sekaisin oman oikeassaolemisen tarpeen ottaessa vallan rationaalisen ajattelun yli. Moni kommentoija oli suorastaan pöyristynyt siitä, että "vihervasemmisto ja ateistit haluavat vapauden pilkata kaikkea". Toiset ovat sitä mieltä, että "sitä saa mitä tilaa". Piti oikein pysähtyä miettimään miten näin räikeään väärään johtopäätökseen voi kukaan tulla.

 

Näitä väärinymmärtäjiä on alkanut kuulua ja näkyä, kun julkisuudessa on esitetty, että Suomen jumalanpilkkalaki pitäisi poistaa. Vastaava laki on voimassa noin 20% maailman maista. Me olemme ainoa pohjoismaa, jossa jumalat ovat erityisen suojelun kohteena lainsäätäjän toimesta, epäilemättä kirkon tiivis poliittinen toiminta on tämän saanut aikaan. Wikipedian mukaan maailman maista vain 33 pitää jumalanpilkkalakia säädöskokoelmassaan, näistä 21 on islaminuskoisia valtioita. Suomi lienee listan länsimaista ainoa, jossa lakia on sovellettu tuomioon asti 2000 – luvulla.

 

Se, että joku haluaa pilkata jonkun uskontoa tai jumalaa on yhtä pöyristyttävää kuin Jokereiden, Tapparan, Justin Bieberin tai Matti Vanhasen pilkkaaminen. Suurinta osaa ihmisistä säätelevät yleiset käytösnormit ja oma empatiakyky. Ei siihen lakeja tarvita, että osaa olla julkisesti pilkkaamatta muita – kotikasvatus riittää. Sen sijaan molemminpuolinen naljailu voi olla leikkisää ja hauskaa ja etenkin vallassa olevien kustannuksella nauraminen satiirin keinoin on tervettä kritiikkiä. Satiirin ja pilkan välinen raja tosin on veteen kustu viiva ja välillä jopa suomalainenkin poliittinen satiiri menee ainakin minun mielestäni mauttomuuksiin. Joku viisas on lisäksi sanonut, että alhaalta ylöspäin pilkkaaminen on kritiikkiä – ylhäältä alaspäin pilkkaaminen on syrijntää. Tämä tarkoittaa sitä, että on hyvä aina miettiä millaisen kuvan itsestään antaa vähemmistöjä pilkatessaan. Yleensä ei kovin hyvää…

 

Lisäksi se, mitä haukkumiseksi ja pilkaksi katsotaan, on myös henkilökohtaista. Joku voi pitää jo väärää käsitystä oman ideologiansa periaatteista solvaavana, kun toinen taas ei kavahda tahallaan viskottuja pilkkaavia ja valheellisia törkeyksiäkään. Kuitenkaan se, että joku kokee tulleensa loukatuksi ei saa sivistysvaltiossa olla lupa edes uhata väkivallalla. Jos jääkiekko-ottelussa voittajajoukkueen kannattaja vinoilee rajusti häviäjälle ja "saa" tästä syystä parkkipaikalla turpiinsa, putkaan heitetään vain päällekarkaaja, ei vinoilija. Samasta syystä ei ole mitään järkeä siinä, että jumalanpilkkalakia puolustellaan "yhteiskuntarauhan ylläpitämisellä". Ei jotenkin tunnu oikealta, että valtio määrittää lakeja lisäpelotteeksi, ettei kukaan uskalla vahingossakaan sanoa poikkipuolista sanaa, ettei vaan jossain heiluisi teräase tai jyrähtäisi. Väkivallalla uhkaaminen ei saa saa olla syy olla tuomatta mielipidettään julki. Toki jokaisella on moraalinen velvollisuus myös harkita, ettei turhaan loukkaa ketään, jokainen kuitenkin käsittäköön omat rajansa itse. 

 

Minulla, tai kenelläkään tuntemallani vapaa-ajattelijalla ei ole hinkua pilkata ja solvata uskontoja, uskovaisia tai heidän jumaliaan. Kuka tahansa voi kuitenkin kuvitella, että hänen sanavapautensa paras ilmenemismuoto on toiselle tärkeiden asioiden törkeä solvaaminen. Länsimaisessa demokratiassa on mahdollista, että tälläinen öykkäri saa viestinsä julkisuuteen. Jos jotain henkilöä riittävän rankasti panetellaan, on Suomen rikoslaissa (39/1889) määritetty "kunnianloukkaus". Tämän on asianomistajarikos eli syyte nostetaan pääasiassa vain, mikäli kunnianloukkauksen uhri sitä vaatii. Rikokselle on tavallinen ja törkeä tekomuoto. Vähimmillään toisen kunniaa tarkoituksellisesti loukkavalle rapisee sakkoja, pahimmillaan pari vuotta linnaa.

 

Tarinoiden kautta elävät jumalolennot tuskin tarvitsevat erityistä suojaa öykkäreiden panettelulta ja jos joku henkiolento tai taivaanvaltias tuntee tulleensa suomalaisen taholta loukatuksi, tämä voi tehdä tutkintapyynnön poliisille. Tästä artikkelista loukkaantunutta henkiolentoa kehoitan ensin keskustelemaan alla suoraan minun kanssani, mutta jos ei sopua synny voi ilmoituksen tehdä suoraan poliisille alla olevalla nappulalla:

nappi_fi

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry