Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Eroakirkosta.fi-palvelu: Kirkko on erotettava valtiosta – yli 71 000 eronnut tänä vuonna kirkosta
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 29.12.2014
Kirkko perustelee valtionkirkollista asemaansa suurella jäsenmäärällä, joka kuitenkin kaventuu koko ajan. Mitä alemmaksi jäsenmäärä putoaa, sitä vähemmän on perusteita evankelis-luterilaisen kirkon erityisoikeuksille.

Kuluvana vuonna yli 71 000 suomalaista on käyttänyt uskonnonvapauttaan ja eronnut evankelis-luterilaisesta kirkosta. 95 prosenttia kirkon jäsenistä on liitetty alle vuoden ikäisenä kirkon jäseneksi. Vuonna 2014 eroakirkosta.fi-palvelua on käytetty toiseksi ahkerimmin. Vain vuonna 2010 erosi enemmän kirkon jäseniä. Viime vuonna viimeisen kolmen päivän aikana kirkosta erosi 5000 ihmistä, joten tänä vuonna eroaa varmasti yli 75 000 ihmistä.

 

Vapaa-ajattelijat vastustavat evankelis-luterilaisen kirkon  julkisoikeudellista asemaa, jossa se vertautuu mm. kuntiin. Evankelis-luterilaisen kirkon kirkkolaki, eli säännöt mainitaan perustuslaissa ja kyseinen laki päätetään eduskunnassa. Kirkko saa periä veroa samoin kuin valtio ja kunnat. Kirkon työntekijät ovat virkamiehiä ja he toimivat virkavastuulla samoin kuin kunnan ja valtion työntekijät.

 

– Kirkko perustelee valtionkirkollista asemaansa suurella jäsenmäärällä, joka kuitenkin kaventuu koko ajan. Mitä alemmaksi jäsenmäärä putoaa, sitä vähemmän on perusteita evankelis-luterilaisen kirkon erityisoikeuksille. Mikä se semmoinen kansankirkko on, jonka kansa jättää, kyselee eroakirkosta.fi-palvelun toinen perustaja ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

 

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

 

Tunnin välein päivittyvä tilastografiikka
http://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/tanaan.html

Reaaliaikainen laskuri
http://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/tanaaneronnut.html

Eroakirkosta.fi-palvelun tilastografiikkaa laajemmin
http://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/

 

LISÄTIETOJA:


Petri Karisma
040 748 9532

 

Kaj Torrkulla
045 884 3633

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry