Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Norjalaisten vieraana
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 14.12.2014
Norjan humanistiyhdistys on vuonna 1956 perustettu järjestö, jolla on jäseniä jo yli 83.000.

Maarit Fredlund

 

Olin Vapaa-ajattelijoiden liiton edustajana Oslossa 11-12.10.2014 Landskonferansessa. Tapahtuman järjesti Norjan humanistiyhdistys Human-Etisk Forbund (HEF). HEF vuonna 1956 perustettu järjestö, jolla on  jäseniä jo yli 83.000. Se on suurin elämänkatsomusjärjestö Norjassa ev.lut. kirkon jälkeen, ja sillä on n. 80 avustajaa ympäri maata. Alue- ja paikallisyhdistyksiä on yhteensä 140 ja HEF on juuri muuttanut pääkonttorinsa Oslon keskustaan. Edunvalvonnnan lisäksi HEF järjestää nimiäisiä, konfirmaatioita, vihkimisiä ja hautajaisia.

 

12-28.10. vietettiin Humanistista viikkoa. HEF:n kotisivuilla etsitään pareja, joille tarjotaan maksuton vihkiminen uudenvuodenaattona, koska silloin on kulunut 10 vuotta siitä kun HEF on saanut vihkimisoikeuden. Norjassa on edelleenkin valtionkirkko ja jos jompi kumpi vanhemmista kuuluu kirkkoon, lapsi liitetään automaattisesti kirkon jäseneksi.

 

Landskonferensessa keskusteltiin mm. humanistien globaalista vastuusta. HEF:n korkein päättävä elin on päättänyt, että järjestön tulee aktivoitua globaaliin vastuuseen liittyvässä kehitysyhteistyössä ja ympäristöasioissa. Järjestöllä on ollut omia kariutuneita kehitysyhteistyöprojekteja ja nyt tullaan tekemään yhteistyötä Norsk Folkehjelpin kanssa tukemalla jotakin heidän projektiaan.

 

Ympäristöasioiden suhteen oltiinkin sitten enemmän eri mieltä. Osa halusi HEF:in keskittyvän ydintoimintaansa eikä alkaa syleillä koko maailmaa. HEF liittona ei ehkä voi olla kovin aktiivinen ympäristöasioissa ja toivottiin jäsenten toimivan aktiivisesti ympäristöasioissa. Siinä keskusteluryhmässä johon osallistuin, oltiin yksimielisiä siitä että ensin siivotaan oma pesä. HEF:n tulee käyttää eettisesti ja ekologisesti tuotettuja tuotteita.

 

HEF oli kutsunut kaikista Pohjoismaista edustajia konferenssiinsa. Ruotsin edustaja oli perunut osallistumisensa. Seuraava Pohjoismainen tapaaminen on Oslossa 17-18.1.2015, johon HEF kustantaa 2-3 edustajaa muista Pohjoismaista. Tämän jälkeen on varmasti enemmän tietoa jaettavana ja vertailua eri Pohjoismaiden välillä rahoituksesta, koulutuksesta ym. Tiedonnälkäisille luettavaa tässä vaiheessa:

 

http://www.human.no
http://www.humanistisksamfund.dk
http://www.humanisterna.se
http://sidmennt.is

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry