Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Koko kirkko on vastuussa lestadiolaisäitien kärsimyksistä
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 14.12.2014
Ehkäisy on ihmisoikeusasia.

Hannu Eklund


Kaksi entistä vanhoillislestadiolaisnaista teki kirjan taakan alle uupuvista äideistä. Ehkäisy on kielletty, koska ”elämän ja kuoleman Herra tietää oikean perhekoon”. Lestadiolaisessa patriarkaatissa miehet päättävät myös synnytyksistä naisten puolesta. Nainen vaikenee seurakunnassa, niin oli emokirkossakin 1980-luvulle asti.

 

Liike kuuluu valtiokirkkoomme mutta toimii omilla säännöillä. Kaksinaismoralistinen kirkko ei menoon puutu, koska symbioosista hyötyy kumpikin. Ehkäisykielto johtuu myös pyrkimyksestä pysyä elinvoimaisena. Liike ei harrasta varsinaista lähetystyötä, ja siitä myös erotaan.

 

Yllättäen hedelmöityshoidot sallitaan, vaikka voisi ajatella niidenkin sotivan Jumalan päätösvaltaa vastaan. Ne tukevat maksimaalista lisääntymistä. Arvostaisin lestadiolaisia aitona uskonyhteisönä, jos he eroaisivat kirkosta, mutta tuomitsen ahdasmielisyyden ja epäinhimillisyyden, mihin ehkäisykielto liittyy.

 

Jos äiti kärsii, koko perhe kärsii, vaikka seuroissa hymyillään. Ehkäisy on ihmisoikeusasia. Jos lestadiolaispäälliköt eivät taivu, liike on erotettava kirkosta.

 

Julkaistu Kymen Sanomissa 25.9.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry