Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kirkolla riittää anteeksipyydettävää
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 13.12.2014
Kirkko liittoutui tyrannien kanssa jo varhain - eikä ole vieläkään ottanut pesäeroa.

Hannu Eklund

 

Arkkipiispa Kari Mäkisen anteeksipyyntö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnästä herätti huomiota. Kirkko taipuu moneen asentoon osoittaakseen, että seuraa aikaansa. Kauas jää alkukirkon päinvastainen perusidea: ”Maailma seuratkoon meitä kristittyjä!”

 

Aiemmin kirkko on valittanut saamelaisten alistamista ja etnisiä tutkimuksia, joita natsien rotuopeista innostuneet papit tukivat 30-luvulla, mutta eivät anteeksipyynnön aiheet tähän lopu. Monesta väärinteosta kirkko on vastuussa suoraan, vielä useammasta kollektiivisesti osana dogmatiaa ja traditiota.

 

Kollektiivinen vastuu koskee orjakauppaa (Raamattu ei kiellä orjuutta, eikä Jeesus), alkuperäiskulttuurien tuhoamista, omahyväistä lähetystyötä, sivistyksen ja tieteen (esim. lääke- ja tähtitiede) kehityksen estämistä, noita- ja kerettiläisvainoja, naisten sortoa, Lutherin juutalaisvihaa.

 

Kolonialismiin ja imperialismiin sekaantumisen ohessa kirkko on suoraan ja epäsuorasti syypää mm. uskonsotiin. Kirkko liittoutui tyrannien kanssa Roomassa jo 1700 vuotta sitten ja aloitti brutaalin maailmanvalloituksen, massiiviset rikoksensa ihmisyyttä vastaan.

 

Suomi-kirkko nauttii rötöshistorian hedelminä erioikeuksista – julkisyhteisöasema, sille räätälöidyt kirkkolait, virkamiespapit, verotusoikeus ym. Syypää se on muun muassa kristityksi pakottamiseen, Suur-Suomi-intoiluun ja jatkosodan rötöksiin. Kirkko liitti uskonnon sodankäyntiin: kävi Jumalan rinnalla pyhää sotaa pirua ja ryssää vastaan, pakkoluterilaisti karjalaisia jne. Yhä 2014 se sotkeutuu sotaan: uskonnollinen vala, sotilaspapit jne.

Ilman rumaa kirkollista historiaa ei Suomi-kirkollakaan olisi nykyistä asemaa ja etuoikeuksia. Jos Mäkinen olisi reilu ja rehti, hän sanoutuisi niistä irti. Anteeksipyytelyn tarve vähenisi. Jopa vapaa-ajattelija voisi ainakin jonkin verran arvostaa kirkkoa aitona uskonyhteisönä.

 

Entä anteeksianto, voiko kristittyjen väärinteot antaa anteeksi? Yhtä hyvin voi kysyä, voiko Rooman tyrannikeisareille, Neuvostoliitolle ja natsi-Saksalle – Konstantinukselle, Stalinille ja Hitlerille antaa anteeksi.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry