Hallintooikeus: Kirkko ei saa käyttää vapaa-ajattelija.fi -verkkotunnusta

Kirkko on mitä suuremmissa määrin poliittinen peluri, joka pyrkii verhoamaan toimintansa pyyteettömään hyväntekijyyteen

Hallinto-oikeus on tehnyt päätöksen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vapaa-ajattelija.fi -verkkotunnuksen varaamisesta. Hallinto-oikeus kumoaa Viestintäviraston päätöksen ja palauttaa asian virastolle seurakuntayhtymän varauksen perumiseksi. Perusteluissa kerrotaan mm. seuraavaa:

 

 ”Hallinto-oikeus katsoo olevan painavia perusteita epäillä, että vapaa-ajattelija.fi verkkotunnuksen hankkimisen ilmeisenä tarkoituksena on ollut hyötyä Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n suojatun nimen maineesta ja tunnettavuudesta.”

 

– On todella hienoa, että voitimme tämän oikeustaistelun. Oli jokseenkin tyylitöntä varata lähes samanlainen verkkotunnus kuin vapaa-ajattelijoilla on ollut jo vuosia käytössä. Kirkko on tehnyt tämän jo aikaisemminkin, kun se perusti vuonna 2008 eroakirkosta.info -sivuston, jossa se tarjoaa vahvasti värittynyttä tietoa kirkon jäsenyyden puolustamiseksi. Tietenkin kirkolla on valtavat paineet padota jäsenkato, joka uhkaa romahduttaa sen talouden ja aiheuttaa mittavat imagotappiot. Vapaa-ajattelijoiden syyttäminen jäsenkadosta on kuitenkin yhtä järkevää kuin syyttää käräjäoikeutta omasta avioerosta, toteaa eroakirkosta.fi-palvelun toinen perustaja ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

 

– Vapaa-ajattelijat ovat koko toimintansa ajan pyrkineet tavoitteillaan yhteiskuntaan, jossa millään yksittäisellä uskonnolla tai vakaumuksella ei ole erityisoikeuksia ja kaikkia kansalaisia kohdellaan yhdenvertaisesti, katsomuksesta riippumatta. Kirkko tulee nähdä poliittisena toimijana, joka ajaa omia tavoitteitaan. Kirkon keskeinen poliittinen tavoite on säilyttää sen valtionkirkollinen erityisasema, ja tämän tavoitteen saavuttamisessa se on valmis toimimaan kaikin mahdollisin tavoin. Kirkko on mitä suuremmissa määrin poliittinen peluri, joka pyrkii verhoamaan toimintansa pyyteettömään hyväntekijyyteen, jatkaa Karisma.

 

Hallinto-oikeuden päätös kokonaisuudessaan
 

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti, heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.