Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Suvivirsisumutus – toinen erä?
Riku Salminen / 25.9.2014
Suvirsikohinaa yritetään nostattaa uudelleen iltapäivälehdistön nettisivuilla. Tällä kertaa moottoriksi on valjastettu Jukka Kuoppamäki. Kukaan ei kuitenkaan ole loukkaantunut, eikä Suvivirttä haluta poistaa. Mistä tämä "kohu"?

Suvirsikohinaa yritetään nostattaa uudelleen iltapäivälehdistön nettisivuilla. Tällä kertaa moottoriksi on valjastettu sinivalkoinen ääni, esoteerisen kristiyhteisön pappi, Jukka Kuoppamäki. Puuttumatta jutun ja sen kommenttien asiavirheisiin, jossa mm. viitataan verkkolehden omaan artikkeliin ”opetushallituksen linjauksena” ja väitetään vapaa-ajattelijoiden olevan suvivirsikohun taustalla, voisi lennokkaalla mielikuvituksella varustettu yksilö melkeinpä ajatella, että jollain taholla olisi kova halu peitellä todellista asiaa. Tällä kertaa OPH:n juuri julkaistua ohjeistusta.

 

Keväällähän kyseessä oli apulaisoikeuskansleri Puumalaisen päätös, jossa ei Suvivirttä oltu kieltämässä. Päinvastoin! Päätöksessä viitataan aiempiin päätöksiin, joissa oli todettu ettei ”yksi virsi tee tilaisuudesta uskonnollista”. Jostain syystä tästä vedettiin iltapäivälehdistössä otsikoita ”Suvivirsikohusta” ja haettiin eri elämän alueilta auktoriteettejä puolustamaan Suvivirsiparkaa, vaikkei kukaan sitä ollut uhannutkaan. Näppärästi jäi oikea asia huomiotta, eli koulun toimesta järjestetyn uskonnonharjoittamisen ongelmallisuus.

 

Uudessa Opetushallituksen ohjeistuksessa kouluja neuvotaan ilmoittamaan etukäteen uskonnollisista tilaisuuksista ja siitä, että ne ovat oikeasti kaikille oppilaille vapaaehtoisia. Ohjeistuksessa myös terotetaan ettei uskontokuntaan kuulumattoman tarvitse erikseen anoa ET-opetukseen pääsemistä, vaan sitä tulee tarjota automaattisesti. Lisäksi OPH korostaa ohjeistuksessaan, että samalla kun oppilaille on järjestettävä mahdollisuus harjoittaa omaa uskontoaan vapaaehtoisesti, ei koulun tule järjestää sitä, vaan nimenomaan ja ainoastaan mahdollistaa. Ohjeistus korostaa hienotunteisuuden tärkeyttä asioissa, joissa kyse on lasten ja perheiden henkilökohtaisen vakaumuksen yksityisyydestä.

 

Olisikohan viimeistään nyt aika tajuta, ettei kukaan, missään vaiheessa tätä ”kohua”, ole ollut kieltämässä Suvivirren laulamista koulun kevätjuhlissa. Kysymys oli ja on edelleen uskonnollisista tilaisuuksista kouluissa. Tälläisiä ovat ruokarukoukset, uskonnolliset päivänavaukset ja koululaisjumalanpalvelukset, ei joku perinteinen laulu kevätjuhlassa. On helppoa olla samaa mieltä Jukka Kuoppamäen kanssa – todella vaikeaa on nähdä tämän laulun loukkaavan ketään. Onko mediassa itseasiassa ollut yhtäkään kirjoitusta, jossa joku oikeasti olisi kertonut loukkaantuneensa Suvivirren vuoksi ja haluaisi poistaa tämän perinteen?

 

Tampereella viime viikonloppuna järjestetyssä seminaarissa esitettiin mielenkiintoinen näkökulma, joka saattaa selittää miksi Suvivirsi on haluttu nostaa keskiöön. Koulun kevät- ja joulujuhlat ovat vanhemmille usein ainoita tilaisuuksia, joihin he koulussa osallistuvat. Eivät he ole koulussa seuraamassa uskonnollisia aamunavauksia tai ruokarukouksia. Eivät vanhemmat käy lastensa kanssa koululaisjumalanpalveluksissa. Mitäs jos niissä kouluissa, joissa on tapana ruokarukoiluttaa lapsia ja järjestää uskonnollisia aamunavauksia, avattaisiin seuraava vanhempainilta seurakunnan edustajan ohjaamalla hartaustilaisuudella, jonka päätteeksi siunataan kahvi ja keksit. Jos tälläinen toiminta kerran on normaalia oppilaiden kanssa toimittaessa, miksei myös vanhempien?

 

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen päätös: http://www.oikeuskansleri.fi/media/uploads/ratkaisut/ratkaisut_2014/okv_230_1_2013.pdf

Jukka Kuoppamäen kommentti: http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288742771595.html

OPH:n ohjeistus: http://is.gd/DQrnL5

Uskomatonta – mutta totta! – seminaari: https://www.facebook.com/events/1477243415848673

 

Kommentoi

kommenttia

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry