Opetushallituksen uusi ohjeistus

Opetushallitus on 16.9.2014 antanut uudet ohjeet koskien uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen sekä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä esi- ja perusopetuksessa. Miksi?

Opetushallitus on 16.9.2014 antanut uudet ohjeet koskien uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen sekä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä esi- ja perusopetuksessa. Miksi?

 

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen käsitteli aihetta päätöksessään viime keväänä. Päätöksen viimeinen lause kuuluu: “Katson, että Opetushallituksen olisi aiheellista perus- ja ihmisoikeuksiin perustuvan uskonnonvapauden turvaamisen näkökulmasta harkita vuonna 2006 laatimansa tiedotteen tarkistamista siten, että edellä esittämäni näkökohdat otetaan huomioon.”

 

Julkisuudessa olleiden lausumien perusteella voisi päätellä, että AOK:n päätös koski virttä nro 571. Poliitikot, kolumnistit, papit ja jopa kansallisoopperan johtaja rynnistivät tuomitsemaan Puumalaisen päätöksen ahdasmielisenä, absurdina jne. Lehdet maakunnissa kirjoittivat, kuinka Suvivirttä on yritetty savustaa koulujen kevätjuhlasta ilman, että tutustuivat päätöksen tosiasialliseen sisältöön.

 

OPH on siis tehnyt sen, minkä apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen katsoi tarpeelliseksi. Saako OPH:n uusittu ohje samanlaisen kohun aikaan kuin Puumalaisen päätös? Onko Suvivirsi taas tulilinjalla?

 

Ensi lauantaina Työväenmuseo Werstaan auditoriossa klo 13.00 keskustellaan uskonnottomien asemasta suomalaisessa koulumaailmassa. Kyseessä on Tampereen Vapaa-ajattelijoiden järjestämä avoin Uskomatonta – mutta totta! -seminaari.

 

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Seminaarin ohjelmaan kuuluu paneelikeskustelu. Keskustelijoina ovat:

 

Kimmo Ketola, kirkon tutkimuskeskus

Tuovi Pääkkönen, vuoden uskonnonopettaja

Eero Salmenkivi, filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikan yliopistonlehtori

Satu Elo, Latokartanon koulun rehtori

Sofia Nykänen, joka kyseenalaisti lukiolaisena uskonnollisten tilaisuuksien pakollisuuden

 

Paneelia vetää näyttelijä Eppu Salminen

 

Aiheesta alustavat Tampereen Vapaa-ajattelijoiden aktiivit sekä panelistit.


 

Tilaisuuden mainos Youtubessa:

https://www.youtube.com/watch?v=DjYiYTqhlro


 

Kysymyksiä voi esittää ja keskustelua herättää etukäteen www-osoitteessa vapariseminaari.com sekä Twitterissä hashtagillä #vapariseminaari.

 

Tervetuloa