Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapaa-ajattelijoilta lomaterveisiä Timo Soinille: Tiedote 25.7.2014
Petri Karisma / 25.7.2014
- Mielestämme julkisen vallan instituution ei tule organisoida uskonnonharjoitusta, koska uskonnonharjoitus on luonteeltaan yksilöllistä ja yhteisöllistä, ei valtiollista.

Vapaa-ajattelijoilta lomaterveisiä Timo Soinille

 

Timo Soini kirjoitti blokissaan http://timosoini.fi/:

“Vapaa-ajattelijatkin ovat kesälomalla. Muutama päivä sitten Yle kertoi muslimialokkaista, jotka viettävät rukoushetkiä armeijassa ja paastoavat. Minulle sopii. Jos kristityt harjoittavat uskoaan armeijassa, vapaa-ajattelijat huutavat kitalaki napaan asti auki, että ei tällaista pidä suosia.”

 

Vapaa-ajattelijat eivät näe ongelmana sitä, jos jonkun uskonnon omaksuneet pitävät “omia rukoushetkiään” ja harjoittavat itse uskoaan, kommentoi Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski kesälomalaisena Timo Soinille. – Sen sijaan olemme arvostelleet sitä, että ev.lut. kirkkoon kuuluvilla on armeijassa ollut “palvelusvelvollisuutena” pakko osallistua hartauksiin ja jumalanpalveluksiin ja että uskonnollisia tilaisuuksia on tyrkytetty muillekin ilman asianmukaista vaihtoehtoista ohjelmaa.

 

Miksi Soinin mukaan yhtä uskontoa pitää suosia, kysyy Ylikoski? – Sehän rikkoo ihmisten yhdenvertaista kohtelua uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta. Vapaa-ajattelijoina kritisoimme uskonnonharjoituksen “sosialisoimista”, valtiollistamista ja kunnallistamista sekä yhden uskonnon suosimista varsinkin uskonnottomuuteen verrattuna.

 

– Mielestämme julkisen vallan instituution ei tule organisoida uskonnonharjoitusta, koska uskonnonharjoitus on luonteeltaan yksilöllistä ja yhteisöllistä, ei valtiollista. Eli mahdollisten rukoushetkien tulisikin juuri aina olla “omia”. Valtion tai kunnan puuttuminen asiaan rikkoo yhdenvertaisuuden lisäksi myös uskonnonvapauden ns. negatiivista ulottuvuutta, oikeutta ilman painostusta olla osallistumatta uskonnonharjoitukseen.

 

Jos valtion tai kunnan instituutio kuitenkin vanhasta muistista järjestää jonkun uskonnon hartaustilaisuuksia tai jumalanpalveluksia, sen tulee (alkaa) järjestää sille kunnollinen rinnakkainen, katsomuksellisesti tunnustukseton, ketään syrjimätön vaihtoehtoinen tilaisuus kaikille niille, jotka eivät sillä kertaa ko. uskonnonharjoitukseen halua osallistua.

 

Miten tämä toteutetaan armeijassa, onkin ajankohtainen kysymys. Tätä olemme kommentoineet, viimeksi heinäkuun alussa:

http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/07/05/uskonnonvapaus-armeijassa-etenee-askel-heinakuussa-toinen-tammikuussa-tiedote-4-7-2014/

 

Alla pidempi lausunto armeija-asiassa: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/01/14/vapaa-ajattelijat-oikeusasiamiehen-paatoksesta-tarkea-askel-pois-pakkouskonnosta-ratkaisu-silti-puolinainen-tiedote/

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry