Vapaa-ajattelijat: Olemme tyytyväisiä yhteiskunnallisen keskustelun suunnasta: Tiedote 13.6.2014

Vapaa-ajattelijat: Olemme tyytyväisiä yhteiskunnallisen keskustelun suunnasta   Vapaa-ajattelijat pitävät liittokokouksen Tampereella tulevana viikonloppuna. Mennyt kolmen vuoden kausi on muuttanut merkittävällä tavalla vapaa-ajattelijoiden toimintaa. Vapaa-ajattelijat ovat tyytyväisiä siitä, että yhteiskunnalliseen keskusteluun […]

Vapaa-ajattelijat: Olemme tyytyväisiä yhteiskunnallisen keskustelun suunnasta

 

Vapaa-ajattelijat pitävät liittokokouksen Tampereella tulevana viikonloppuna. Mennyt kolmen vuoden kausi on muuttanut merkittävällä tavalla vapaa-ajattelijoiden toimintaa. Vapaa-ajattelijat ovat tyytyväisiä siitä, että yhteiskunnalliseen keskusteluun on noussut monia vapaa-ajattelijoiden ajamia tavoitteita.

 

Vihreiden puoluekokouksessaan hyväksymä kanta, että valtio kohtelee kaikkia maailmankatsomuksia tasavertaisesti, on kuin suoraan Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteesta (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707). Kansalaisaloite vaatii, että Suomen valtion on kohdeltava kaikkia uskontoja ja vakaumuksia yhdenvertaisesti sekä oltava neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Vihreät vaativat myös lasten ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämistä. Tämäkin asia on ollut pitkään vapaa-ajattelijoiden tavoite.

 

Apulaisoikeuskansleri Puumalaisen ja perustuslakivaliokunnan päätökset antavat oikean suuntaisen signaalin. Uskonnon harjoittaminen ei kuulu peruskoulujen ja päiväkotien tehtäviin. Vapaa-ajattelijoiden tavoitteena on ollut, että uskonto ja vakaumus on saatava pitää yksityisasiana. Samoin olemme toivoneet kaikkien oppilaiden voivan olla samassa ryhmässä uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta. Oppilaiden jakaminen ryhmiin tuskin edistää sitä uskontojen välistä dialogia, jolla oman uskonnon opetusta usein kuulee perusteltavan. Eri katsomusryhmien välille tulisi rakentaa siltoja mieluummin kuin muureja. On vain ajan kysymys, milloin uskonnollisten ja niille vaihtoehtoisten tilaisuuksien järjestäminen kouluissa koetaan liian hankalaksi ja ohjatusta uskonnon harjoittamisesta luovutaan kokonaan.

 

Myös yleiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvat poliitikot ja kirkon ihmiset ovat omissa puheenvuoroissa kommentoineet vapaa-ajattelijoiden esille nostamia arvoja. Piispat ovat aktiivisesti kommentoineet uskonnon yksityisyyttä, valtion neutraaliutta suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin, samoin osansa on saanut vaatimus yhdenvertaisuudesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala vaatii lakialoitteessaan, että radikaalien vapaa-ajattelijoiden painostuksen kiihtymisen  takia uskonnonopetusta pitää lisätä kouluissa. Jopa vapaa-ajattelijoiden laillisuutta on epäilty aivan eduskuntaa myöten kansanedustaja Esko Kurvisen toimesta. Tottakai myös asiallista keskustelua on ollut runsaasti.

 

– Olemme selvästi saaneet Suomen liikkeelle näissä uskontoon ja vakaumuksiin liittyvissä ihmisoikeusteemoissa. Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten soveltaminen täysimääräisesti Suomessa odottaa vielä itseään. Vapaa-ajattelijoiden tavoitteena on tuoda eurooppalaista ihmisoikeusajattelua Suomeen, toteaa Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707 . Kotisivu on http://yhdenvertainensuomi.fi/ .