Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Yhdistyneet ajattelijat: Yhdistykset toimivat
Jouni Vilkka / 14.5.2014
Paikallisyhdistysten toimintaa.

Kimmo Laine Helsingin Vapaa-ajattelijain puheenjohtajaksi


Helsingin Vapaa-ajattelijain syyskokous valitsi hallituksen puheenjohtajaksi aiemmin varajäsenenä toimineen Kimmo Laineen, joka on myös liittovaltuuston varajäsen. Hallitukseen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Maarit Fredlund, Jaakko Moisio, uutena Ilkka Ristimäki, Kaisa Robbins, Sarita Vihersalo-Karén ja Esa Ylikoski, varajäseniksi Lauri Honka ja Pertti Jarla. Järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Esa Ylikoski, sihteerinä jatkaa Jaakko Moisio ja taloudenhoitajana Marja Vinni.

Tulevalle toimikaudelle Helsingin vaparit ovat ehtineet jo suunnitella monenlaista toimintaa, jonka ytimenä on tietenkin kansalaisaloite ja kuinka siihen kerätään nimiä. Teemasta oli jo syksyllä paneelikeskustelu, jossa tentattiin puolueiden edustajia.

Helsingin vaparit järjestää Lasten uskonnonvapaus -seminaarin 10.4. klo 18 Tieteiden talolla, jonne kutsutaan 3-4 alustajaa käsittelemään lasten ihmisoikeuksien toteutumista. Ohjelmarunko on rakenteilla, ensimmäiseksi alustajaksi on varmistunut Sexpo-säätiön Tiina Vilponen, jonka aiheena on ympärileikkaus. Muita aiheita ovat todennäköisesti kasteen ja lasten uskonnollisen rekisteröinnin eettisyys, uskonnonharjoitus kouluissa ja päiväkodeissa sekä uskonnonopetuksen tulevaisuus.

Helsingin kaupungin opetuslautakunta teki hiljattain Helsingin Vapaa-ajattelijoiden koulujen uskonnonharjoitusta koskevasta aloitteesta torjuvan päätöksen äänin 5-4 (2 tyhjää). Päätökseen ei tyydytä ja jatkotoimenpiteitä on jo suunnitteilla.

Kolmena viime vuotena Voima-lehden liitteenä julkaistu Uskomaton-lehti saa jatkoa tänäkin vuonna. Toimituskunta on kasattu ja odottaa vain Voimalta ilmoitusta, minkä numeron välissä Uskomaton jaetaan tänä vuonna.

Jos lehti ilmestyy, kun Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keruu jatkuu, sisältö keskittyy sen teemoihin. Jos julkaisu siirtyy syksyyn, teemaksi tullee vapaasti ilmaistuna “koitapa olla minun housuissa”: tavoitteena on saada yleisö kokemaan ja näkemään sen itse, miksi uskonnottomat tekevät kanteluita ja ”marisevat aina kaikesta”. Ei se ole helppoa, mutta sitä ei usko, ennen kuin sen itse kokee.

Kimmo Laine ja Esa Ylikoski

 

 

 

Tampereen vapaa-ajattelijoiden menneitä ja tulevia seminaareja

 

Tampereen vapaa-ajattelijat järjestivät 5.10.2013 seminaarin otsikolla ”Uskomatonta… muta totta! Uskonnottomat suomalaisessa yhteiskunnassa. Seminaarissa esiteltiin vapaa-ajattelijoiden näkemyksiä puheiden ja paneelikeskustelun kautta. Laura Mäntysalo puhui ET-opetuksesta, Jori Mäntysalo valotti vapareiden ajankohtaisia projekteja, Johannes Heikkonen kertoi valtion neutraliteetista ja Rosa Meriläinen pohti uskonnottoman lapsen asemaa koulussa. Paneelikeskustelua veti Pertti Jarla. Koko seminaari on katsottavissa Youtubessa Tampereen vapaa-ajattelijoiden kanavalla.

Seuraava seminaari pidetään lauantaina 27.9.2014 klo 13 eteenpäin. Paikkana on Työväenmuseo Werstas auditorio ja aiheena Uskonnottomat koulussa.

 

Suvi Auvinen

 

 

Kotkassa yleisöryntäys Valtaojan tilaisuuteen

 

Kotkan vapaa-ajattelijain puheenjohtaja Kari Mänttäri toi syyskokouksen avauspuheenvuorossa 17.11.2013 esiin tähtitieteilijä Valtaojan loistavasti onnistuneen vierailun. Väkeä oli kirjastosalissa enemmän kuin laki salli. Moni istui lattialla, seisoi ovensuuta myöten tai kääntyi kotiin. Tilaisuus lienee yleisömäärältään suurin maan vapaa-ajattelijoiden historiassa – ovelta kääntyneet mukaan lukien 400-500. Toisena isäntänä toimi yhteistyökumppanimme Kotkan opisto.

Hallitukseen oli ehdolla peräti 16 jäsentä. Valituiksi tulivat Ulla-Maija Eerola (uusi), Pauli Hömppi, Jouko Koivistoinen (uusi), Hannu Eklund, Hannu Väisänen (uusi), Milja Virtanen (uusi), varajäseniksi Anneli Laakkonen ja Esa Lassi. Hallitus uusiutui harvinaisen paljon.

Paikalla oli 30 jäsentä, vaikka jäsenkirjeitä ei lähetetty. Aktiivisuus näkyi myös puheenvuoroissa, joista suorastaan kilpailtiin, ja puheenjohtajalla oli täysi työ pysyä kyydissä. Vaikka puheita yritettiin rajoittaa, kokous venyi äänestystaukoineen lähes kolmetuntiseksi. Myös uudet jäsenet osallistuivat keskusteluun innokkaasti.

Jäsenten keski-ikä on yhä korkea, mutta ilahduttavan monien uusien ansiosta jäsenmäärä on pysynyt 2000-luvulla tasaisena. 2000-luvulle tultaessa, siis noin 40 vuodessa, jäsenistö väheni 1960-luvun yli 2000:sta 2000-luvun 300:aan. Kotkan ja Kymin yhdistykset yhdistyivät 2002.

Pioneerit siirtyivät kiihtyvästi kalmistoon, eikä jälkipolvi liittynyt yhdistykseen automaattisesti, ei varsinkaan 3:s polvi. Vielä vähemmän yhdistys sai uusia ulkopuolisista. Uusia ilman sukutaustaa on tullut paljon vasta 2000-luvulla, ainakin prosentuaalisesti laskettuna. Maksavia jäseniä on nyt lähes 200. Vapaajäseniä, 80 vuotta täyttäneitä, on yli 70. Vapaajäsenyyden poistoa harkitaan.

Vaikka jäsenmäärä on hiipunut, toiminta on ollut entistä laadukkaampaa. Kokoukset ovat vetäneet enemmän väkeä. Hallitus on kokoontunut useammin ja mainiolla läsnäoloprosentilla. Kokoukset ovat kestäneet pari tuntia, ja keskustelu on ollut vilkasta. Yleisötilaisuuksiin, joiden huipennus Valtaojan vierailu oli, saatiin kumppaniksi Kotkan opisto. Yhdistys julkaisi kaksi laadukasta kirjaa: 80-vuotisteoksen ja Kotkan Don Quijoten.


Hautausmaa on kohentunut silmissä mainioiden talkoolaisten ansiosta, liiton tukea unohtamatta. Yhteydet liittoon ovat ylipäänsä parantuneet. Julkisuudessa yhdistys on näkynyt entistä enemmän. Lopuksi mainittakoon komeat 80-vuotisjuhlat. Tämä kaikki on tapahtunut 2006 – 2013.
 

Hannu Eklund

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry