Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Pääkirjoitus: Kansalaisaloitteita ja yhdenvertaisuutta
Jouni Vilkka / 14.5.2014
Kansalaisaloite voi olla hyvä kansalaisvaikuttamisen muoto, jos sen sellaiseksi tekee.

Petri Karisma

 

Kansalaisaloite on varsin erikoinen kansalaisvaikuttamisen keino. Ensiksi varmasti tulee mieleen, että kansalaisaloitteen keskeinen tehtävä on saada 50 000 kannattajaa ja näin saattaa se eduskunnan käsittelyyn. Tämä on luonnollisesti hyvin tärkeä osa kansalaisaloitetta. Kansalaisaloitteilla on kuitenkin paljon muitakin ulottuvuuksia kuin eduskuntaan pääseminen. Varsinkin, kun on mitä todennäköisintä, että hyvin harva (jos mikään) kansalaisaloite johtaa suoriin lainsäädännöllisiin muutoksiin.

 

Minusta kansalaisaloitteessa niin kuin monessa muussa asiassa voidaan sanoa, että matka on päämäärää tärkeämpi. Kansalaisaloitteelle saatetaan kerätä 50 000 kannattajaa ilman sen suurempaa yhteiskunnallista keskustelua. Yhteiskunnallisen keskustelun puuttuminen kansalaisaloitteen ympäriltä jättää tällaisen aloitteen torsoksi. Hyvä aloite on sellainen, joka aiheuttaa paljon kansalaiskeskustelua yhteiskunnassa. Vaikka aloite ei menisi läpi eduskunnassa, se on näin jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen yhteiskuntaan.

 

Kun Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitetta lähdettiin suunnittelemaan, oli itsestään selvää, ettemme keskity pelkästään allekirjoitusten keräämiseen. Olemme tiedottaneet kansalaisaloitteesta aktiivisesti ja tuottaneet mm. televisiomainoksia, joiden avulla pyrimme saamaan huomioita asialle. Näin kansalaisaloite on samanlainen markkinointiväline kuin esimerkiksi eroakirkosta.fi-palvelu.

 

Vanhat epätasa-arvoiset rakenteet murtuvat ja lakkaavat olemasta, kun niiden vääryydet paljastetaan ja ne alistetaan yleiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Vanhojen rakenteiden, kuten uskonnon ja kirkkojen etuoikeudet, perustuvat pitkälti siihen, ettei niiden etuoikeuksia ole saanut tai niitä ei olla pystytty haastamaan riittävän tehokkaasti. Internet on tasoittanut pienempien ja isompien toimijoiden puntteja. Tämä on näkynyt todella nopeasti mm. Suomessa. Kirkon asema nykyään ei ole samanlainen monoliitti, kuin se oli vielä jokin vuosikymmen sitten.

 

Olisi erittäin tärkeää, että Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloite saisi 50 000 allekirjoitusta täyteen. Ensiksi tietenkin sen takia, että kirkon ja valtion erottaminen saataisiin eduskunnan käsittelyyn. Toinen ehkä vieläkin tärkeämpi asia on, että kansalaisaloitteesta saattaa poikia tuleviin eduskuntavaaleihin vaaliteema.

 

Mikäli onnistumme saamaan aiheen vaaliteemaksi, niin silloin on varma, että poliitikot joutuvat ottamaan tosissaan kantaa asian puolesta tai sitä vastaan. Puhe on tärkeää, koska se on vanhojen järjestelmien surma. Se, että Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen teemoista saataisiin vaaliteema, vaatii paljon työtä. Vaalien jälkeen on aivan mahdollista, että tehdään uusi kampanja ja kansalaisaloite. Silloin aihe voisi olla perinteinen “kirkko irti valtiosta” ja nettisivuna kirkkoirtivaltiosta.fi.

 

Yhdenvertainen Suomi-kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa oikeusministeriön ylläpitämillä internet-sivuilla osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707. Tarkemmin tietoa löytyy kansalaisaloitteen kotisivuilta http://yhdenvertainensuomi.fi/.

 

Kannattaa osallistua Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen televisiomainosten rahankeräykseen ja nimien keräämiseen. Näistä molemmista löytyy tietoa yhdenvertainensuomi.fi-internetsivuilta ja tästä lehdestä sivuilta 18 ja 19.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry